Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dobří holubi se vracejí

Dobří holubi se vracejí

01.06.2020 18:31

V řadě zemí světa se nyní pozornost ekonomů i veřejnosti zaměřuje na to, co udělá spotřebitel (tedy ona veřejnost) poté, co byly uvolněny oficiální restrikce související s COVID-19. Na jednu stranu zaznívají argumenty, podle kterých dojde kvůli růstu nejistoty a nepříjemným zkušenostem posledních týdnů a měsíců ke znatelnému růstu úspor a poklesu spotřeby. Na druhou stranu může ale dojít k tomu, že se spotřebně rychle otřeseme, nastane rychlé oživení podporované i tím, že se lidé budou snažit dohnat to, co spotřebně „zameškali“. Takové „dobří holubi se vracejí“. Tato diskuse probíhá i u nás, já bych se dnes rád s pomocí nové analýzy od Danske Bank zaměřil na Dánsko. A také krátce na související úvahu o valuacích akciového trhu.

Před časem jsme tu trochu porovnávali epidemicko-ekonomickou situaci u nás, v Dánsku a ve Švédsku – ve třech zemích, které mohly představovat krajní (ČR-Švédsko) a střední cestu, co se týče oficiálních restrikcí. Dnes bych se s pomocí nové analýzy Danske Bank rád podíval na to, co dělá spotřebitel v této zemi.

Hluboký útlum, mírné známky oživení

První dva grafy ukazují jeden extrém – leteckou osobní dopravu a výdaje v cestovních agenturách (šedě je v grafech vyznačeno období, které je kvůli rozdílnému načasování svátků neporovnatelné):

Dánsko spotřeba ČR letecká doprava

Ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 jsou obě kategorie stále v hlubokém útlumu a pokud existuje nějaká známka obratu k růstu, tak jen velmi mírná. Dovolím si připomenout, že v pátek jsem tu trochu uvažoval nad situací leteckých společností, které by (spolu s vládou poskytujícím jí pomoc) podle ekonoma Johna Cochraneho možná ušetřily miliardy dolarů, pokud by za pár milionů dolarů provedly výzkum toho, jak nebezpečné z hlediska epidemie lety skutečně jsou. Další dva grafy ukazují, že na čerpacích stanicích a ve výdajích na dopravu obecně k určitému oživení dochází:

Dánsko spotřeba ČR benzín čerpací stanice

Návrat ke standardu, či boom

Dánové podle aktuálně dostupných dat nastartovali silnější oživení třeba v restauracích, ale stále je nevytáhly tam, kde byly před současnými turbulencemi. A další dva grafy ukazují, že výdaje na oblečení a boty jsou na normálu, či dokonce nad ním:

Dánsko spotřeba ČR obuv oblečení

Nalezneme pak i sektory, které se nyní těší nadstandardně silné poptávce. V Dánsku a pravděpodobně nejen tam mezi ně patří prodej elektroniky a také hobby markety – viz další dva grafy. Minulý týden jsem tu v souvislosti s vlnou kutilství poukazoval na americkou společnost Lowes a druhý z níže uvedených grafů může ukazovat, že největší zájem o opravy, úpravy a kutilskou tvorbu všeho druhu již začíná opadat:

Dánsko spotřeba ČR hobby market kutil

Danske ukazuje i celkový vývoj spotřebitelských výdajů aproximovaný platbami kartou. To bychom asi měli mít na paměti, protože i z našich domácích zkušeností víme, že lidé v posledních týdnech začali hodně preferovat právě tento platební nástroj. Podobná data tak neukazují jen změnu ve výdajích a nákupech, ale také substituci platební metody.

Dánsko spotřeba ČR platby kartou

Celkově se tedy zdá, že obrázek je smíšený, o nějakém jednoznačném signálu řešícím v úvodu zmíněné dilema návratu spotřebitele zatím minimálně v této zemi hovořit nelze. Holubi prý pro navigaci používají geomagnetické pole země, polohu slunce a svůj čich. Co člověk – spotřebitel?

Výdaje, úspory, valuace

Výdaje domácností jsou financovány buď jejich příjmy, nebo půjčkami (tedy příjmy někoho jiného, kdo je utratit nechce). V USA poukazují ekonomové na to, že míra úspor amerických domácností nyní prudce vzrostla. I tomuto tématu jsem se věnoval minulý týden ve spojitosti s globálními nerovnováhami. Dnes bych rád poukázal na výzkum Knowledge Leaders Capital založený na dlouhodobém pohledu na míru úspor na straně jedné a valuaci akciového trhu na straně druhé. Výzkum říká, že mezi valuacemi a mírou úspor existuje relativně silný negativní vztah: Pokud míra úspor roste, valuace mají tendenci klesat, a naopak.

Je to intuitivní, pokud vezmeme do úvahy, jak dominantní roli má v USA na celkové ekonomické aktivitě spotřeba a s ní spojená produkce. Uvedené tak říká „jen“ to, že pokud se v USA méně nakupuje, investoři si tolik necení současných zisků (hodnotí budoucnost skeptičtěji a PE je nižší). Současné PE amerických akcií ale nějakému dlouhodobému útlumu spotřeby podle mne neodpovídá, naopak v sobě odráží velmi ostré „V“ oživení.

Na závěr pro zajímavost zmíním, že ona intuice by ale rychle padla ve chvíli, pokud bychom si položili rovnítko mezi úspory, investice a dlouhodobý rozvoj ekonomiky. Jinak řečeno, pokud bychom míru úspor brali jako známku toho, že bude více zdrojů pro investice (tj. dlouhodobý rozvoj), měl by být vztah mezi mírou úspor a valuací naopak pozitivní. Na ekonomickou intuici tak někdy radši pozor, může mást. V tomto případě jde dost o to, čím jsou vlastně taženy investice – zda dostatkem či nadbytkem úspor, či (tak trochu naopak) dostatkem či nadbytkem spotřeby. Následující měsíce mohou přinést velký test toho, jak tomu je.

 

Čtěte více:

Bloomberg: Křetínský sází na odvětví, kterým se ostatní vyhýbají
01.06.2020 10:24
Ve Spojených státech se propadají maloobchodní tržby, bankroty jsou n...
Allianz: Český penzijní systém je 12. nejstabilnější na světě
01.06.2020 10:04
Český penzijní systém je podle studie Allianz, založené na datech ze 7...
Továrny v eurozóně zřejmě mají nejhorší za sebou, ale zotavení bude pomalé
01.06.2020 11:31
Průmysloví výrobci v eurozóně se zřejmě odlepili od nejhlubšího dna, a...
Týdenní výhled: Protesty v USA trhům náladu nekazí
01.06.2020 12:58
Hlavním sporným bodem mezi Čínou a USA se v posledních týdnech stal Ho...
Schodek rozpočtu stoupl na 157 miliard, nejhorší výsledek v historii ČR
01.06.2020 14:11
Schodek státního rozpočtu ke konci května stoupl na 157,4 miliardy kor...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení