Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Začnou se Američané chovat jako Němci?

Začnou se Američané chovat jako Němci?

25.05.2020 17:39

Co se stane s globální ekonomikou po pandemii? Touto otázkou nesměřuji k „abecedě oživení“ (V, U, L, W...), ale k tomu, čemu se říkalo a říká globální nerovnováhy.

Velmi zjednodušeně řečeno, Spojené státy ve světě fungovaly jako „spotřebitel poslední instance“. Což znamená, že do nich proudily úspory ze zemí, kde lidé spoří (více vydělávají než utrácí) a financují tím americké nákupy zboží ze zahraničí. Můžeme to vnímat i tak, že Američané dováželi zboží a kapitál a svou spotřebou dovozů vyváželi a udržovali pracovní místa v zahraničí. Ti, kteří jim půjčovali, činili opak. Pandemie hluboce mění ekonomické dění. Je možné, že se dotkne i tohoto základního mechanismu globálního hospodářství?

Následující graf od Mezinárodního měnového fondu ukazuje historický vývoj oněch nerovnováh. Jde o pohled přes bilance běžného účtu, který ukazuje, že hlavními deficitními zeměmi jsou USA, Velká Británie a některé rozvíjející se země. Naopak přebytkovou stranu grafu (země, které půjčují, více vyváží a dováží si pracovní místa) tvoří zejména Německo, Japonsko, Čína a země vyvážející ropu:
platební bilance USA
Zdroj: MMF

Přetlačování ještě většího objemu úspor?


Můžeme říci, že graf by byl odrazem skutečných nerovnováh, pokud by měl podobným způsobem pokračovat až do bodu, kdy by naakumulované dluhy nebyly udržitelné. Pokud by se naopak začaly deficitní země včas prohazovat s přebytkovými, dluhy by korigovaly, spotřeba by se přesouvala ze zemí typu USA do zemí typu Německa. Jak toto ovlivní pandemie?

Specialista na čínskou ekonomiku a popsané globální (ne)rovnováhy Michael Pettis se domnívá, že je pravděpodobné, že v USA dojde k růstu úspor, tj. ke snížení spotřeby. To by samo o sobě tlačilo sloupce v grafu k ose x. Jenže se asi můžeme domnívat, že podobně se zachovají i lidé v jiných zemích a úspory zvýší i zbytek světa. Konec konců, proč by jinak utráciví Američané kvůli dobrovolnému sociálnímu distancování a snaze zajistit se proti nejisté budoucnosti zvýšili své úspory a jiné země a národy ne? Vývoj v USA, respektive v celém světě, by tak v globálu vytvořil (ještě větší) přetlak úspor. A situace mezi USA a zbytkem světa by se nemusela změnit, pokud by globální úspory vzrostly více než ty Americké.

Pomoc ze strany investic?


Výše uvedené stojí na předpokladu, že spolu s úsporami nevzrostou investice, které by růst spořivosti eliminovaly. To by byl z hlediska poptávky i nabídky dokonce hodně přívětivý scénář. Pan Pettis se ohledně USA ale domnívá, že tam je růst investic nepravděpodobný a používá k tomu klasický keynesiánský argument: Investice nereagují ani tak na to, jak moc se spoří (kolik je dostupného kapitálu a za jakých sazeb), ale na to, jaký je výhled ohledně poptávky. A zkusme si položit jednoduchou otázku: Pokud bychom stáli ve vedení nějaké společnosti, budou naše rozhodnutí ohledně investic záviset hlavně na tom, že kapitálu je dost a sazby nízko? Nebo na tom, že poptávka je ve znatelném útlumu (kvůli čemuž je kapitálu dost a sazby nízko) a celkově značně vzrostla nejistota?

Mně je tedy uvažování pana Pettise ohledně úspor a investic blízké. Můžeme jej, myslím, lehce rozšířit opět na celou globální ekonomiku – k investičnímu boomu absorbujícímu další úspory spíše nedojde. Jaké jsou alternativy? Pokud se odpíchneme od onoho předpokladu vyšších popandemických úspor, může podle ekonoma kvůli popsanému mechanismu vzrůst nezaměstnanost a lidé budou nakonec nuceni použít úspory k běžným výdajům. Nakonec tak mohou úspory klesnout. Ale asi nejde o proces, který bychom vítali.

Recyklace úspor

Nabízí se také možnost, že úspory neabsorbované soukromým sektorem do ekonomiky recykluje vláda. Ve vztahu k již tak vysokým dluhům nejde o jednoduché téma, v podstatě by šlo o to, že se do globální ekonomiky bude rozšiřovat japonský model. Ohledně oněch (ne)rovnováh by pak záleželo na tom, která strana grafu bude v celku recyklovat více. Pokud by to byly USA a spol., nerovnováhy se prohloubí, a naopak. V neposlední řadě tu pak jde o to, na co by vlády ony úspory použily (viz níže).

Pan Pettis u USA zmiňuje i možnost, kterou bych vlastními slovy popsal jako natlačení úspor tam, kde je to nejméně vhodné. Je to téma trochu podobné tomu výše uvedenému, kdy by úspory spořící části společnosti tekly k té, která spořit nemůže. Rostly by tak zejména spotřebitelské dluhy nejnižší kvality. Nejde tedy o nic, co by řešilo tenze, spíše by je to zvyšovalo. Podle pana Pettise by nejlepší možností byla recyklace úspor přes vládu, a to směrem k investicím do infrastruktury a posilováním sociálních záchranných sítí.

Možností je tedy dost, ale základní princip zůstává v celku jednoduchý: Globální nerovnováhy jsou odrazem toho, že některé časti globální ekonomiky spoří, jiné si na spotřebu od nich půjčují. Je dost dobře možné, že pandemie bude mít na sklon k úsporám velký vliv. Pokud úspory celkově vzrostou a nenajde se způsob jejich recyklace do ekonomiky (investice, vláda), poptávka se stane vzácnou komoditou. Nerovnováhy se pak prohloubí, či utlumí podle toho, jak se změní relativní spořivost deficitních a přebytkových zemí. Začnou se Američané chovat jako Němci a Němci jako Američané?



Čtěte více:

Komentář: První letošní výsledky zahraničního obchodu nepřekvapily, co dál je otázkou
09.03.2020 9:47
Zahraniční obchod ČR skončil za první měsíc letošního roku přebytkem 1...
Bilance v únoru s přebytkem. Koronaopatření znát ještě nejsou
06.04.2020 9:21
Bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách skončila v ún...
Komentář: Po čtyřech měsících končí rozpočet rekordním deficitem
04.05.2020 14:35
Schodek státního rozpočtu dosáhl na konci dubna rekordní výše 94 mld. ...
Přebytek zahraničního obchodu kvůli koronaviru klesl na 3,1 mld.
07.05.2020 9:25
Přebytek zahraničního obchodu ČR v březnu meziročně klesl o 12,6 mili...

Váš názor
  • rovnováha
    01.06.2020 16:53

    Ta nerovnováha obchodních bilancí je zneklidňující a - nejsem ekonom- myslím, že obnáší nemalá rizika. K obnovení rovnováhy je potřeba, aby srovnatelné práci odpovídal i životní standart. K tomu do jisté míry dochází už dnes- viz Čína. Jsem nyní líný rozvádět myšlenku do epičtější šíře (náklady na přesun výroby...)
    Hawkie
  •  
    25.05.2020 19:27

    Zajímavá teorie. Faktem je, že amíci jsou nekoneční spotřebitelé. Snad každá domácnost má “ storage unit” , nacpanou k prasknutí. Hodně k americkému spotřebitelství přispívá on-line shopping a delivery Services. Běžný Američan taky zkonzumuje nezvyklé množství potravin, nebo spíše poživatin. Jinak si myslím, že poslední 3 roky se investice celkově zvýšily. Snížení daní, důvěra v ekonomiku a spotřebitel bez obav. Pokud Trumpova vize repatriace výroby zpět do USA vyjde, sníží ještě kapet daně a to hlavně firmám..., investovat se bude a amík bude opět konzumovat. Pokud se do WH dostane Joe, bude tomu zcela naopak! A tady se budou budovat rozsáhlé sociální programy na dluh, oni totiž Demíci sní o rozdělování a přerozdělování a taky určování kdo!
    Čert
    • Repatriace
      26.05.2020 9:04

      Repatriace rozhodnutím exekutivy je iluzí. USA si mají vynutit férovou soutěž. Násilná repatriace bez adekátní reakce mezd a ostatních nákladů povede jen ke zdražování - viz kontinentální blokáda. Ale pravda je, že socialismus demokratů je také cestou do pekel.
      Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení