Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bloomberg: Do londýnské City se vrací život - prolitý dezinfekcí

Bloomberg: Do londýnské City se vrací život - prolitý dezinfekcí

10.06.2020 8:50
Autor: ČTK

V londýnské finanční čtvrti City jsou vidět první známky života. Makléři a obchodníci se objevují ve znovuotevřeném obchodě Pret a Manger, aby si koupili kávu s sebou. Zahradníci upravují záhony s květinami kolem sochy vévody z Wellingtonu, která se tyčí u stanice metra Bank v centru čtvrti. Úklidové firmy otírají kliky dveří a leští podlahy v halách bank, zápach dezinfekce se valí ulicí. Je to vůně pokroku, píše agentura Bloomberg.

V posledních více než deseti týdnech se v tomto evropském finančním centru pohyboval jenom nejnutnější počet pracovníků, zejména obchodníci, kteří nemohou pracovat z domova. Teď, když se omezení v Británii pomalu uvolňují, se i City připravuje na návrat pracovníků.

Je zde naděje, že City bude brzy opět vypadat jako místo kypící životem, které láká kariéristy z celého světa. Přesun finančního průmyslu z domácích kanceláří zpět do skleněných a ocelových věží je pro zdraví Británie důležité. Obchod s penězi se na britské ekonomice podílí asi sedmi procenty a než se globální ekonomika zastavila, vytvářel roční obchodní přebytek 44 miliard liber (1,3 bilionu Kč).

Návrat lidí zpět ale bude mnohem komplikovanější než zřízení jejich práce z domova. Například banky HSBC Holdins a UBS Group neplánují, že by v dohledné době požádaly většinu zaměstnanců o návrat do kanceláří. Stejně tak divize správy aktiv Deutsche Bank v Londýně. Podle průzkum YouGov pro softwarovou firmu Okta pouze jeden z kancelářských zaměstnanců se chce vrátit na plný úvazek do kanceláře.

V první vlně navrátilců budou zřejmě obchodníci, bankéři zabývající se fúzemi a akvizicemi a další profesionálové, na které se vztahují přísné předpisy o obchodním tajemství a jiná právní nařízení. Najdou zde radikálně změněné prostředí. Na zaměstnance Royal Bank of Scotland pak čekají u vchodu termovize a měření teploty. Podobná opatření mohou očekávat i zaměstnanci výškových budov, spolu s omezeným vstupem do výtahu a kuchyněk či vyznačením doporučené vzdálenosti na podlahách a jednosměrnými schodišti. Většina firem chce dodávat zaměstnancům roušky a další ochranné prostředky.

Nový svět už byl zaveden i jinde. Zaměstnanci UniCredit v Miláně musejí mít po celou dobu roušky. Ve Frankfurtu vypnula Deutsche Bank kávovary, aby zaměstnanci nesahali na tlačítka. A schůzky v konferenční místnosti kvůli brainstormingu? V žádném případě. Lepší bude používat Zoom, a to i když jste všichni v kanceláři.

Někteří vedoucí pracovníci také uvažují, zda potřebují všechny ty kancelářské prostory. Koncem dubna generální ředitel banky Barclays Jes Staley novinářům řekl, že představa umístění 7000 lidí do jedné budovy může být minulostí.

I když myšlenka, že se zbavíte vysokých režijních nákladů, vypadá lákavě, odborníci od manažerů po psychology uvádějí, že to není dobrý nápad. Partner advokátní kanceláře Hogan Lovells Michael Thomas tvrdí, že je důležité do kanceláře se vrátit a obnovit osobní setkávání.

"Obchodní vztahy jsou vztahy mezi lidmi, zvláště u práva, které je o důvěře," říká Thomas. "Jemný rozdíl je důležitý, i nálada je důležitá, a my musíme posoudit postoj klienta."

Šéfové by také neměli podceňovat daň z izolace. Novinkou práce z domova může být vyhoření z přepracování nebo pocit marnosti a vyloučení u těch zaměstnanců, kteří nedostávají zpětnou vazbu od svých vedoucích, varoval generální ředitel konzultační společnosti Mind Gym Octavius Black. Lidé podle něj potřebují žertování a každodenní kontakt s kolegy, aby byli kreativnější a mohli snáze pokračovat v inovativních projektech. To je důležité nejen pro rozvoj silné firemní kultury, pomáhá to firmám i k vyšší ziskovosti.

"Myšlenka, že můžete ušetřit za kancelářské prostory a necháte lidi pracovat z domova na dobu neurčitou by byla obrovskou chybou," myslí si Black. "Všechny ty rituály v práci jsou důležité, poskytují souvislosti, pocit sounáležitosti a jsou v té organizaci sociálním lepidlem."

I když se firmy tomuto podivnému novému světu přizpůsobí, není pochyb o tom, že další fáze této krize bude drsná. Nebývalé omezení pohybu donutí firmy přehodnotit počet zaměstnanců, pronájem komerčních nemovitostí, technologii i podnikatelské modely. I tak, uprostřed obav, je důvod věřit, že londýnská City, kterou založili Římané před 2000 lety a která za staletí přežila mor, zničující požár a bombardování, přežije i koronavirus. I když se změní, protože některé ze stovek restaurací a obchodů zřejmě budou muset zavřít.

Některé změny však mohou být vítané. Více lidí by mohlo začít jezdit do práce na kole, a některé ulice by se tak mohly trvale uzavřít pro motorová vozidla. Více práce z domova by také mohlo urychlit přijetí zdravější rovnováhy mezi prací a volnem. Jedna věc, která se však v City nezmění, je touha být v centru dění.

 

Čtěte více:

Jak využít ETF ve svém portfoliu. Webinář začíná dnes v 16:30! Ještě se můžete přihlásit!
05.08.2020 10:02
Zajímá vás, jak nechat burzovně obchodované fondy ETF pracovat ve svém...
Fidelity International: Akciové trhy ochabují, když je nejvíc potřebujeme
09.06.2020 13:52
Vlády po celém světě zažehávají „stroje času“. Snaží se zajistit si v ...
Natixis: Bude to tentokrát v USA jinak?
10.06.2020 6:03
Ve Spojených státech klesá nezaměstnanost po recesích rychleji než v ...
Americké akcie rostly i v úvodu nového týdne
08.06.2020 22:24
Akciové trhy nejen v USA se ještě před nedávnem dívaly přes okraj do p...
Jirásek hledí do minulosti, Libuše a akcie hledí do budoucnosti
09.06.2020 17:42
Akciový trh se nezaobírá krátkodobými problémy ekonomiky, namísto toho...
Bloomberg: Akcie automobilky s nulovými výnosy stouply o 100 procent
09.06.2020 17:00
Akcie firmy Tesla, která vyrábí elektrická auta, jsou na rekordu. Cena...
Wall Street zakončila nerozhodně, Nasdaq poprvé nad 10 000 body
09.06.2020 22:09
Americké akciové trhy uzavřely dnešní obchodování nerozhodně, když Dow...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení