Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Zužitkování kapitálu z podnikání žen

Project Syndicate: Zužitkování kapitálu z podnikání žen

14.08.2020 15:09

Podnikáte-li jako investor rizikového kapitálu (RK), téměř určitě jste muž. Prospělo by vám však vědět, že nejlepší šanci jak předčit trh vám skýtají investice do společnosti vedené ženou. Empirické pravidlo v tomto duchu – cherchez la femme – by radikálně zjednodušilo komplikované rozhodování, kam investovat RK. Avšak jelikož v odvětví RK tvoří 91 % exekutivních orgánů muži, výkonost ženami řízených společností co do hospodářských výsledků se chronicky přehlíží.

K roztočení motoru evropských inovací je zapotřebí zajistit financování, které ženami řízeným podnikům umožní naplnit potenciál. Roční ušlá produktivita, o niž Evropská unie přichází v důsledku odchodu žen z pracovních pozic v informačních a komunikačních technologiích (IKT), dosahuje kolem 16,2 miliard eur. Přestože ženy představují zhruba 52 % celkové populace Evropy, tvoří v EU jen 34 % samostatně výdělečně činných pracujících a 30 % podnikatelů ve startupech. Ba co hůř, na ženami vedené společnosti v oboru IKT v roce 2017 připadlo necelých 10 % RK investovaného napříč kontinentem.

Výzkum naznačuje, že ženami řízené společnosti projevují jistou míru averze k riziku a mají menší sklon usilovat o možnosti vnějšího financování. I když jsou si ženy pouštějící se v EU do nových podniků vědomé příležitostí zajistit si externí zdroje, mnohé přesto raději poskytnou podstatnou část rozjezdového kapitálu samy.

Při zakládání podniku je tudíž u žen oproti mužům méně pravděpodobné, že budou usilovat o investici RK. Relativní nedostatek podnikatelek, společně s upřednostňováním budování podniků „vlastními silami“, k němuž se ženy samy hlásí, patrně v Evropě přispívá ke snížené poptávce po externím financování.

Ve Spojených státech je situace ještě horší. Zhruba čtyři z pěti firem v oblasti RK tam nikdy na vyšší investiční pozici nezaměstnaly ženu. Jen každý desátý nově přijatý pracovník je žena.

Sečteno podtrženo, směs averze k riziku na straně žen, genderové předpojatosti na straně mužů a nedostatečného zastoupení žen mezi investory a zakladateli vytváří bludný kruh, který bylo dosud těžké prolomit.

Tolik špatné zprávy. Dobrou zprávou je, že tento bludný kruh prolomit lze, zejména zohledníme-li dalekosáhlý potenciál podnikatelek jako tvůrkyň inovací a pracovních míst. Ženami řízené podniky obvykle v pozdějších fázích přilákají víc investic než jejich protějšky řízené muži. Překonávají trh také ve smyslu mediánu tržeb a je u nich vyšší pravděpodobnost, že poskytnou zaměstnání dalším podnikatelkám. To je jen několik zjištění z informační zprávy Evropské investiční banky, uveřejněné počátkem července.

EIB skutečně zjišťuje, že ženami vedené společnosti podpořené RK se při jeho odchodu těší vyšším relacím ve smyslu hodnoty a objemu obchodu. Vyzrálé společnosti podpořené RK mají obecně tendenci přijímat víc žen, což přispívá k nedávnému vzestupu investic do podniků založených ženami či se ženami v exekutivních rolích. Neméně slibné je to, že evropská komunita RK začala do ženami řízených společností investovat v míře přesahující celkovou míru růstu investic v regionu.

Globální výzvy jako pandemie COVID-19 zdůrazňují potřebu dalšího financování pro podnikatelky, jimž přísluší zásadní úloha ve snahách reagovat na tržní šoky a přispívat k ekonomickým zotavením. Vprostřed rozvratu současné krize se naskýtá příležitost povzbudit genderově vyváženější novátorství. Aby však bylo dosaženo pokroku na cestě k genderové paritě a byly cele zužitkovány přínosy rozmanitosti, budou nezbytné zásadní změny v přístupech, podnikatelských kulturách a institucích.

Samotná EIB vyvíjí soustředěné úsilí o zlepšení genderové pestrosti ve svých řadách. Se třemi ženami (včetně mne) v devítičlenném Řídícím výboru je však před námi ještě kus cesty. Vedle nastavení lepší genderové rovnováhy v řadách vedoucích pozic musí Skupina EIB také zajistit, aby její rozhodování o financování rovným dílem prospívalo všem členům společenství.

Za tím účelem Banka přijala Strategii genderové rovnosti a posílení ekonomického postavení žen založenou na třech pilířích: ochraně, dopadu a investicích. Cílem je pomoci vyhledávat novátorské, rychle rostoucí společnosti vedené ženami a pak poskytnout poradenství, finanční možnosti a pomoc při navazování vztahů s dalšími aktéry na trhu. Prozatím mezi ně patří poskytovatelé půjček jako španělská CaixaBank, rumunská Garanti Bank, nizozemská Karmijn Kapitaal a italská UniCredit.

Další investiční a rozvojové banky po celém světě by měly zvážit zavedení podobného modelu. Pomocí silného partnerství mezi veřejnými bankami a soukromými investory dokážeme povzbudit RK a další finanční zdroje k přijetí genderově vyváženějšího přístupu. Zajištění dostupnosti financí pro ženami vedené podniky v posledku vytvoří pracovní místa a přispěje k naší společné prosperitě. Nejenže posílení postavení žen dává etický a společenský smysl, ale prospívá také byznysu.

 

Autorka textu Liljana Pavlova je viceprezidentka Evropské investiční banky.

 

Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org

 

Čtěte více:

Roubini: Nejdříve deflační tlaky, pak inflace, zlato nadvážit
12.08.2020 12:11
V USA je stále asi 30 milionů lidí, kteří při platbě svých účtů a nájm...
Damodaran: Moje odvětví to má možná spočítané
11.08.2020 15:59
„Můžete si myslet, že se obracím proti ruce, která mě živí, ale vždy j...
Jen proto, aby Tesla vypadala levně?
11.08.2020 17:52
Nikola existuje jen proto, aby akcie Tesly vypadaly levně. Takto se o ...
Proč Asie a Evropa reagují na stejnou krizi odlišně
12.08.2020 7:03
COVID-19 si vyžádal víc než 700 tisíc životů, nakazil přes 19 milionů ...

Váš názor
  • Je to marný je to ..
    16.08.2020 12:21

    To už tady bylo. Ideologie před ziskem. Podle jména to vypadá že pochází právě kde tohle zkoušeli a nedopadlo to. Ale vlastně tak už funguje celá EU. Není překvapení že ve zprávách v cizině se píše o EU jen v případě nějaké úchylárny a ne o nějakém vylepšení nebo praktickém nápadu HiTech.
    HenryFord
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení