Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bloomberg: Místo písmene V čeká Evropu jen ptačí křídlo

Bloomberg: Místo písmene V čeká Evropu jen ptačí křídlo

18.08.2020 6:13
Autor: Redakce, Patria.cz

Úleva, která nastala, když hospodářská aktivita v Evropě po skončení karantény prudce ožila, pomalu ustupuje chmurám. Zdá se , že úplné zotavení je ještě daleko. Naděje na oživení ve tvaru písmene V přetrhla data, která ukazují, že aktivita se výrazně zpomaluje (nebo dokonce stagnuje) pod úrovní před krizí.

Hlavním zdrojem obav je to, že některé země možná budou muset znovu zavést karanténní opatření, která jejich ekonomiky primárně ochromila. Počty nakažených virem rostou po celém kontinentu. Lidé využívají vrcholné prázdninové sezóny k cestování a setkávání s přáteli a rodinou.

„Produkt se prudce zvýšil, jakmile došlo ke zrušení karantény, ale nyní to vypadá, že se zotavení v Evropě zastavilo mezi 5 % a 10 % níže oproti normálu. Pravidla sociálního distancování, opatrnost spotřebitelů a vnější poptávka snížily strop ekonomiky. Bohužel, i tato utlumená úroveň aktivity může být neslučitelná s udržením viru na uzdě,“ řekl Jamie Rush.

I když se lidé pohybují více, nechodí nakupovat nebo jíst do restaurací tak jako před krizí. Očekává se, že zásah do odvětví cestovního ruchu se bude dále zhoršovat, protože se zavádějí omezení jako povinné karantény po návratu z určitých zemí.

Pro mnoho lidí ten nejhorší hospodářský propad teprve přijde. Trhy práce byly dosud do značné míry chráněny masivními vládními programy a půjčkami. Vzhledem k tomu, že tato podpora se postupně ukončuje, očekává se, že nezaměstnanost výrazně vzroste, což bude znamenat další šok pro poptávku.

Existují již varovné signály - v první polovině roku přišla eurozóna o 4,9 milionu pracovních míst a vymazala tak téměř polovinu pozic vytvořených od poslední recese. Vyhlídka na další snížení počtu pracovních míst poškozuje důvěru a vybízí spotřebitele, aby spíše šetřili, než utráceli.

Ekonomiky eurozóny pravděpodobně zaznamenají ve třetím čtvrtletí působivý růst, ale o vyrovnání tohoto rozdílu nemůže být řeč. Ani u Německa, kde byl počet obětí na koronavirus nižší a ekonomický propad mělčí, ekonomové v příštím roce neočekávají návrat k předkrizovým úrovním produkce.

"Ekonomika se pravděpodobně zotaví podstatně pomaleji, než jak klesala," uvedla Bundesbank ve své měsíční zprávě s argumentem, že na vývoz a investice společností dopadá nejistota ohledně nových infekcí. "To bude pravděpodobně bránit širšímu oživení poptávky po německém průmyslovém zboží." Dokud nebude k dispozici „účinné lékařské řešení“, „ekonomická aktivita zůstane omezená i v některých částech sektoru domácích služeb,“ uvedla centrální banka.

To znamená, že místo oživení ve tvaru písmene V, připomíná tvar evropského hospodářského výhledu spíše ptačí křídlo. Tento termín ve svých prognózách používala francouzská centrální banka.

To se vztahuje na všechny sektory, i když některým se daří hůře. Francouzské hotely a restaurace například stále vykazují poptávku daleko pod normální úrovní, zatímco výroba automobilů a farmaceutický průmysl, které rychle vzrostly, nyní stagnují a podle průzkumu centrální banky mohou v srpnu dokonce poklesnout.

Francouzská vláda si stanovila za cíl dosáhnout v roce 2022 návratu na úroveň z roku 2019. Ve čtvrtek však ministr financí této země varoval, že pokud by pandemie získala půdu pod nohama kvůli ignorování pravidel sociálního distancování a nošení roušek, mohl by se tento cíl zmařit.

"Hospodářské oživení je na dosah - je pomalé, ale jisté," řekl Bruno Le Maire. "V následujících dvou letech máme všechny předpoklady pro zotavení, ale všichni musíme být zodpovědní."

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Citigroup: Nový rekord na zlatě je jen „otázkou času“
20.07.2020 14:19
Býčí faktory hromadící se na trhu se zlatem by mohly pomoci nadzvednou...
Stratég Morgan Stanley: Čeká nás 10% korekce na akciových trzích
04.08.2020 14:11
Michael Wilson, hlavní stratég Morgan Stanley na americké akcie, a jeh...
Na čem vydělat v nejisté době?
10.08.2020 6:03
Tři scénáře vývoje na trzích pro následující měsíce a vhodnou odpověď ...
Duy: Více dlouhodobých amerických dluhopisů? Pro Fed žádný problém
13.08.2020 13:12
Americké ministerstvo financí nyní vydává mnohem více dlouhodobých dlu...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m