Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je bitcoin dobrou volbou pro podnikatele?

Je bitcoin dobrou volbou pro podnikatele?

02.04.2021 7:12

V nedávném komentáři pro Financial Times ekonomka Dambisa Moyo předkládá důvody, proč by podnikatelští lídři měli investovat do bitcoinu. Její tři argumenty jsou, že bitcoin je způsob, jak zmírnit firemní riziko, kryptoměny dokážou poskytnout možná řešení pro podnikání v rozvíjejících se ekonomikách a digitální měny ohlašují vzrušující novou budoucnost „měnových platforem“. Má Moyo pravdu? Projděme si její tvrzení popořadě, píše Willem H. Buiter pro Project Syndicate.

Zaprvé, jak nákup bitcoinu může zmírnit firemní riziko, není jasné. Jediné riziko, které Moyo pojmenovává, je promeškání toho, co může být největší spekulativní bublinou všech dob. Pravda, společnost, která si nechala ujít setrvalé zhodnocování bitcoinu, by mohla čelit vážným důsledkům – včetně akvizice konkurentem, který do bitcoinu zainvestoval. Investice do bitcoinu je samozřejmě jistou cestou k tomu, abych neprošvihl kapitálový výnos z bitcoinu. Stěží je to ale proto moudrá investice, obzvlášť když proti potenciálním výnosům dá člověk na misku vah vysoké riziko podstatných kapitálových ztrát.

Neméně za vlasy přitažená je představa, že by kryptoměny mohly poskytovat řešení problémů, s nimiž se často setkáváme v rozvíjejících se ekonomikách. Je pravda, že na rozdíl od konvenčních peněz s nuceným oběhem – k nimž patří digitální měny centrálních bank (CBDC) – u decentralizovaných soukromých kryptoměn, jako je bitcoin, nehrozí riziko, že je marnotratné vlády budou „přehnaně tisknout“. Také je pravda, že na některých rozvíjejících se trzích je riziko nadměrné emise větší než ve většině vyspělých ekonomik.

Nadměrná emise měny je ale jen jednou hrozbou pro finanční stabilitu rozvíjejících se trhů a jejím odstraněním se bitcoin znenadání nestane spolehlivým uchovatelem hodnoty. Právě naopak: cenová volatilita bitcoinu od jeho zrodu v roce 2009 je ohromující. K 29. březnu 2021 jeho cena dosáhla 57 856 USD – něco pod historickým vrcholem 61 284 dolarů ze 13. března – s tržní kapitalizací téměř bilionu dolarů. Podle sdělení, které vydala 17. února JPMorgan, dosáhla tehdy jeho tříměsíční realizovaná volatilita 87 %, oproti pouhým 16 % u zlata. Obdobně nedávná studie zjistila, že cenová volatilita bitcoinu je téměř desetkrát vyšší než u hlavních měn s nuceným oběhem (například u amerického dolaru oproti euru a jenu).

Moyo také navrhuje, že by bitcoin mohl usnadňovat remitence do zemí s nízkými a středními příjmy. Tady však přehlíží skutečnost, že bitcoinové transakce nechvalně prosluly neefektivitou. Poněvadž velikost bloku je zastropována na jednom megabytu a proces nalézání bloku vyžaduje přibližně deset minut na jeden blok, ze uskutečnit jen sedm transakcí za sekundu. Naproti tomu Visa provádí průměrně 1700 transakcí za sekundu a bylo by pro ni uskutečnitelné zpracovat za sekundu víc než 65 000 transakčních zpráv. Bitcoin je ze své podstaty jednoduše příliš neefektivní, aby se kdy mohl stát účinným platebním prostředkem.

Také fakt, že nabídka bitcoinu je pevně stanovena na 21 milionů jednotek, je spíš nevýhodou než předností. Řádná měna by měla být schopna podstoupit masivní expanzi nabídky, když si to okolnosti vyžádají, třeba v případě finanční krize nebo šoku pro agregátní poptávku. Nemůže existovat žádný věřitel poslední záchrany ani tvůrce trhu poslední záchrany schopný systémových záchranných operací s bitcoinem či jinými decentralizovanými kryptoměnami.

Konečně, je bitcoin skutečně avantgardou nové infrastruktury digitálních měn, již si moudří investoři nemohou dovolit přehlížet? Ne, protože CBDC vyvíjené v Číně a jinde nemají s bitcoinem a dalšími decentralizovanými soukromými kryptoměnami nic společného. Neuplatňuje se tu blockchain ani jiná technologie distribuovaných záznamů (DLT) a k určení platnosti transakce není nutný důkaz vynaložené práce.

CBDC místo toho fungují jako přímočaré digitální obdoby konvenčních bankovních účtů. V zásadě by je bylo možné implementovat jako jednotlivé účty u centrální banky pro každého spotřebitele a podnik v její působnosti. Alternativně by centrální banka mohla za tyto účty ručit, ale vedené by byly u široké škály soukromých finančních ústavů.

CBDC nepředstavují nic nového. Nejsou revolučním děním jako decentralizované kryptoměny založené na DLT. Tato revoluce ale už selhala, protože bitcoin a podobné kryptoměny jsou krajně nepřitažlivé jako uchovatelé hodnoty. Žádný rozumný investor by se jim neměl přibližovat (nemá-li nadité kapsy a mimořádně nízkou averzi k riziku).

Dalším hřebíčkem do rakve bitcoinu je navíc jeho extrémně vysoká poptávka po energii. Transakce bitcoinu se ověřují důkazem vynaložené práce při „těžebních“ operacích, které vyžadují energeticky horentně náročné výpočetní úsilí. Cambridgeský index bitcoinové spotřeby elektřiny odhaduje anualizovanou spotřebu ve výši 139,15 terawatthodin – víc než se spotřebuje v Argentině.

Řečeno jednoduše, bitcoin a další kryptoměny vyžadující důkaz vynaloženou prací jsou environmentální katastrofou. Ještě horší je, že kryptoměny lze neomezeně reprodukovat, což ekologickou újmu dále zesiluje. K 29. březnu 2021 CoinMarketCap uváděl 4490 kryptoměn, přičemž první byl bitcoin (s tržní kapitalizací 1,08 bilionu dolarů) a druhé ethereum (s tržní kapitalizací 204 miliard dolarů).

Závěr je jasný: bitcoin je nepřiměřeně rizikovou a environmentálně nežádoucí investicí. Není rozumným řešením žádného z problémů na rozvíjejících se trzích a nedokáže vůbec sloužit jako uchovatel hodnoty ani spolehlivý směnný prostředek. Čím dřív budou bitcoin a další kryptoměny založené na DLT v hospodářských dějinách odsunuty do poznámky pod čarou, tím lépe.

Project Syndicate Buiter bitcoin
Willem H. Buiter je hostujícím profesorem mezinárodních a veřejných věcí na Kolumbijské univerzitě.


Copyright: Project Syndicate, 2021.
www.project-syndicate.org

 

Čtěte více:

Project Syndicate: Vrátí se inflace?
18.02.2021 11:18
Současné předpovědi mnoha peněžních ústavů, centrálních bank i dalších...
Project Syndicate: Texas zamrzl přesně podle plánu ekonomů
27.02.2021 16:12
Koncepce texaského trhu s energií se připisuje Williamu Hoganovi z Ken...
Co ohrožuje zotavení
08.03.2021 6:08
Vlády a centrální banky bohatých zemí během uplynulého roku poskytoval...
Jak na jeden z nejslibnějších, ale málo využívaných nástrojů MMF?
09.03.2021 6:07
Skupina G20 se domluvila na nové alokaci zvláštních práv čerpání (SDR)...
Nový finanční multilateralismus Janet Yellenové
21.03.2021 15:51
Mezinárodní měnový fond a Světová banka se daly do práce způsoby, kte...
Život po pandemii nemusí být růžový, hrozí politická krize
29.03.2021 6:01
Jak očkování posiluje naději, že pandemie brzy skončí, množí se rychle...

Váš názor
  • Investuješ do toho čemu věříš
    06.04.2021 12:21

    Jinými slovy jde vždy jde o víru :) To platí pro zlato i bitcoin úplně stejně. Je výhoda, že si na zlato můžeš sáhnout? Pro někoho ano. Energetickou spotřebu pro těžbu a zpracování zlata nyní téměř nikdo neřeší. S BTC by to možná byl zajímavý vztah. Ale doba se mění a posun k digitalizaci i virtuálním zážitkům či jiným virtualizacím se svět nezadržitelně posouvá. Co je dnes relativně bláznivý nápad, může být v budoucnosti naprosto normálním statkem.
    Skladník
  •  
    03.04.2021 12:17

    Pokud jde o velikost bloku a propustnost transkaci 7/s, to je jiz delsi dobu vyreseno siti Lightning network, takze to neni argument pro jeho neefektivitu. Co se spotřeby energie týce, tak je velky mytus okolo bitcoinu. Provoz BTC site spotřebuje sotva zlomek energie, který spotřebovává celý bankovní systém, to už ale autor pro jistotu neuvádí. Výhody BTC jsou dnes krásne viditelné v zemích jako Nigerie, Venezuela a nyní také Turecko ... otazkou je kdo dalsi se pridá ne kdy se pridá.
    ohladik
    •  
      04.04.2021 23:25

      co obhospodaruje bankovni system a co btc, jake jsou poplatky za platby, rychlost atd, sorry, ale btc se nyni snazi jen postavit do pozice digi zlato, jinak bankam a kartam absolutne nicim nekonkuruje
      sid_cz
  • amen
    02.04.2021 10:27

    Tak jen doufám že si pán Willem H. Buiter žádný nekoupil... ! Bitcoin je jediné známe řešení problému Byzantských generálů, a žádné efektivnější řešení tohto problému zatím neznáme. Jinak řečeno, teprve až budou na orbitu jezdit výtahy, budeme se moct vysmívat neekologickým raketám.
    vonMises
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m