Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak na jeden z nejslibnějších, ale málo využívaných nástrojů MMF?

Jak na jeden z nejslibnějších, ale málo využívaných nástrojů MMF?

09.03.2021 6:07

Skupina G20 se domluvila na nové alokaci zvláštních práv čerpání (SDR), rezervního aktiva Mezinárodního měnového fondu. To je skvělá zpráva - už dlouho považuji SDR za jeden z nejslibnějších, leč nedostatečně využívaných nástrojů mezinárodní ekonomické spolupráce. Má-li ale světu tento půlstoletí starý nástroj prospět co nejvíc, je nutná reforma.

Významnou novou alokaci SDR už roky doporučuje řada ekonomů, včetně některých mých kolegů a mne. Skutečnost, že G20 tomuto doporučení nedopřává sluchu, ilustruje nedostatečnost mezinárodní finanční spolupráce během pandemie covidu-19, zejména v porovnání s obdobím globální finanční krize roku 2008.

Teď si však potřebu spolupráce uvědomují Spojené státy: loni proti alokaci SDR brojil (a ve skutečnosti ji zablokoval) Steven Mnuchin, předchůdce Janet Yellenové na postu ministra financí USA. Uznání za prosazování SDR jako významného nástroje k podpoře reakce na covid-19 si zaslouží také výkonná ředitelka MMF Kristalina Georgievová.

Půl bilionu k nasazení

Přesný rozsah chystané alokace je sice teprve nutné dohodnout, ale mělo by se jednat přinejmenším o 500 miliard dolarů – dvojnásobek toho, co MMF vydal v roce 2009. Neměla by ale přesáhnout 650 miliard dolarů, tedy celkovou hodnotu kvót MMF, jelikož to by vyžadovalo souhlas Kongresu USA, čímž by se rozhodnutí zdrželo.

Nově vydaná SDR budou alokována podle kvót MMF tak, že rozvíjející se a rozvojové země by obdržely o trochu méně než dvě pětiny – přesto by to významně zpevnilo jejich rezervní aktiva. Podíl vyspělých zemí by se měl převést do fondů na podporu zemí s nízkými a případně středními příjmy, včetně regionálních finančních uspořádání. To by posílilo globální finanční záchrannou síť.

Působení SDR je ale možné ještě zesílit. Zaprvé, MMF by se měl zabývat zásadní otázkou dvojího účtování. Za současného stavu Fond rozlišuje mezi „obecnými zdroji“ a účty SDR. Takový systém proměňuje nevyužitá SDR ve víceméně nepodstatné účetní záznamy. K dnešku tomuto popisu odpovídají víc než čtyři pětiny všech SDR, která byla alokována.

To je na vyřešení poměrně jednoduchý problém. Jak už před drahnou dobou navrhl Jacques Polak, jeden z raných hlavních ekonomů MMF, Fond by měl tyto dva účty sloučit. Jednoduchým způsobem, jak toho dosáhnout, který jsem nadnesl, je přistupovat k nevyužitým SDR jako ke vkladům země, která je  u MMF vlastní. Ten by pak mohl tyto prostředky využívat k financování svých programů.

Takový přístup by mohl vést k další reformě, kdy by se alokace SDR staly jediným zdrojem financování MMF, tak jako tvorba peněz centrálními bankami na národní nebo regionální úrovni. Země by pak už nemusely poskytovat zvláštní prostředky k financování programů MMF a Fond by se nemusel vypořádávat s tím, že země přispívají svými kvótami v široké škále měn, z nichž lze jen zlomek využít na půjčky poskytované MMF.

Lepší distribuce

Druhou stěžejní reformou by bylo zaměřit se na distribuci SDR. V současnosti musí rozvíjející se a rozvojové ekonomiky hromadit velká množství devizových rezerv coby „samopojištění“ jak proti koloběhu vzestupů a propadů v mezinárodním finančnictví, tak kvůli mezím globální finanční záchranné sítě. To zhoršuje globální nerovnosti, protože důsledkem samopojištění jsou rozsáhlé finanční transfery do zemí, které tisknou rezervní měny.

Jedním způsobem, jak to napravit, by bylo přidělovat zemím s nejvyšší poptávkou po rezervách (hlavně rozvojovým zemím) větší alokace SDR. Ekonom John Williamson například navrhuje rozdělení 80/20 mezi země s nízkými až středními příjmy a zeměmi s vysokými příjmy.

Jinou možností by bylo zavést poptávku po rezervách jako kritérium pro určování alokací SDR, vedle kvót MMF. Každý z těchto přístupů by u alokací SDR vytvořil „vazbu na rozvoj“, již navrhla skupina expertů svolaná Konferencí OSN o obchodu a rozvoji v 60. letech minulého století.

Jako doplněk tohoto úsilí by MMF mohl umožnit nákupy dluhopisů od multilaterálních rozvojových bank za nevyužitá SDR. Tyto banky by pak mohly takových fondů využít k financování dlouhodobých půjček pro rozvíjející se a rozvojové země. Země, které svých rezervních aktiv nevyužívají, by nadto bylo možné povzbudit, aby je darovaly na podporu rozvoje nebo jiných cílů, například zmírnění změny klimatu. Splátky z úroků u darovaných SDR by pak neměla hradit dárcovská země, ale obecný rozpočet MMF.

Podobně by bylo možné země pobídnout, aby alokovaných SDR využily ke kapitalizaci regionálních finančních institucí, které podporují rozvíjející se a rozvojové země, čímž by posílily globální finanční záchrannou síť. Aby to fungovalo, je nezbytné takové kapitálové příspěvky považovat za rezervní aktiva.

SDR v soukromých rukou

Podle mnoha analytiků (například Richarda Coopera) je posledním dílkem reformního puzzle soukromé využití SDR. To by bylo vskutku žádoucí. Mohlo by ale také vyvolávat problémy, od spekulativních změn v poptávce po odpor emitentů mezinárodních rezervních měn, zejména USA. Kompromisem by bylo umožnit omezené soukromé využívání SDR – například ke vkladům, jež finanční ústavy uchovávají v centrálních bankách, včetně povinných minimálních rezerv.

Každopádně soukromé využívání SDR není nejvyšší reformní prioritou; těmi jsou odstranění dvojího účetnictví MMF a zavedení spravedlivějšího systému určování alokací. Teď když se MMF připravuje na další rozsáhlou alokaci SDR, na programu by měly být obě.

Autor: José Antonio Ocampo, bývalý ministr financí Kolumbie a bývalý náměstek generálního tajemníka OSN pro ekonomické a sociální záležitosti, je profesorem na Kolumbijské univerzitě v New Yorku.

Copyright: Project Syndicate, 2021.
www.project-syndicate.org


 

Čtěte více:

Project Syndicate: Globální pozornost věnovaná nízkopříjmovým zemím musí vytrvat
28.11.2020 16:07
Vlivem pandemie covidu-19 zakouší globální hospodářství nejstrmější pr...
Možnost výrazné změny v dominanci dolaru
30.12.2020 15:24
Po celá desetiletí nedošlo k významné změně ve struktuře rezerv držený...
MMF zlepšil odhad globálního růstu pro tento rok na 5,5 %
26.01.2021 14:19
Mezinárodní měnový fond (MMF) zlepšil výhled růstu světové ekonomiky ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m