Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Artus: Pokles kupní síly domácností? Francouzská realita je jiná

Artus: Pokles kupní síly domácností? Francouzská realita je jiná

16.11.2021 13:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Hlavní ekonom francouzské investiční banky Natixis Patrick Artus si všímá toho, že se v jeho zemi stále více diskutuje o ztrátě kupní síly domácností. Nejde jistě o jev, který by byl omezen na Francii, a proto může být zajímavé, k čemu ekonom v této oblasti dospěl. Tvrdí totiž, že za obecným vnímáním týkajícím se poklesu kupní síly jsou ve skutečnosti tři rozdílné problémy a každý z nich má své specifické řešení a příčiny.

Třemi tématy, která se spojují v pokles kupní síly, jsou podle Artuse ve Francii vývoj mezd v nejnižší příjmové skupině, posun směrem k obnovitelným energiím, s tím související růst cen energií a v neposlední řadě růst cen bydlení a nákladů s ním spojených. Ekonom ale v první řadě poukazuje na to, že podle průzkumů se asi 57 % Francouzů domnívá, že během posledních pěti let jejich kupní síla klesla. Což ale odporuje datům, protože reálné disponibilní příjmy, které berou v úvahu i růst cen energií, bydlení a dalších položek ve skutečnosti rostly, viz graf:
1

Ohledně kupní síly u lidí s nízkými příjmy Artus píše, že prostor pro zvýšení jejich mezd je omezený. Jednak proto, že ve Franci růst mezd dlouhodobě převyšuje zvyšování produktivity, a také proto, že míra přerozdělení příjmů leží v této zemi již nyní vysoko. V neposlední řadě je otázkou, co by se stalo s pracovními místy, kdyby přes uvedené překážky přece jen došlo ke zvýšení mezd u lidí s nejnižšími příjmy. Jejich pracovní místa totiž obvykle patří mezi ta, která jsou na růst mezd nejcitlivější.

Ohledně energetické transformace ekonom míní, že bezpochyby povede k vyšším cenám energií, a to opět dolehne nejvíce na domácnosti s nižšími příjmy. Řešením podle Artuse může být vládní podpora cíleně namířená právě k této části společnosti například ve formě vládních šeků na motorová paliva. Tento dodatečný vládní výdaj by ovšem neměl být financován dalšími dluhy, ale zvýšením daní. A jelikož tu v principu jde o transfery směrem k chudší části společnosti, pravděpodobně by došlo ke zvýšení daní z kapitálu.

Významným důvodem za (vnímanou) ztrátou kupní síly pak je vývoj nákladů spojených s bydlením. Ty podle následujícího grafu ve Francii v poměru k celkové spotřebě domácností v posledních letech skutečně znatelně vzrostly:
2

Příčina tohoto vývoje je podle Artuse dvojí. Na jedné straně stojí nízké sazby a náklady hypoték ve spojení s likviditou dodávanou na trhy centrálními bankami. K tomu se ale přidává nabídková strana realitního trhu, protože podle Artuse je ve Francii nedostatečná výstavba nových domů. Konkrétně ekonom tvrdí, že na uspokojení poptávky by jich ročně muselo být dokončeno asi o 100 tisíc více, než je tomu nyní.

Případné řešení pak vyplývá z příčin: Vláda nemá možnost ovlivnit politiku centrální banky, ale může případnými daňovými změnami snižovat míru spekulační aktivity na realitním trhu. A hlavně může přispět k tomu, aby vzrostla výstavba domů, a to změnami v oblasti územního plánování a souvisejícími zákony a vyhláškami.

Zdroj: Natixis





 
 
 

Čtěte více:

Kdy jsou vládní dluhy ještě udržitelné?
12.07.2021 10:39
Růst vládních dluhů někdy budí otázky ohledně jejich udržitelnosti. Hl...
Francie dala Googlu pokutu půl miliardy eur za trvající neshody s vydavateli
13.07.2021 10:42
Francouzský úřad pro hospodářskou soutěž vyměřil americké internetové ...
Natixis: Německo hromadí aktiva, Francie dluhy. Tak proč jsou výnosy tam, kde jsou?
09.08.2021 12:50
Ekonomové francouzské investiční banky Natixis si všímají toho, že mez...

Váš názor
  •  
    16.11.2021 14:01

    chudáci, taky tam trpí nedostatkem výstavby bydlení??? kokám, že to bude za chvíli celosvětový problém, protože všude rostou ceny nemovitostí......anebo to bude tím, že peníze přestávají mít hodnotu.....tak zastavíme svět, a co potom, kam budeme lít ty prachy?
    abc1
    •  
      16.11.2021 14:21

      Přestali snad růst počty obyvatel? Takže ano k tisknutí peněz je třeba připočítat i množení. Když do Evropy vtrhli migranti v roce 2015 tak vyluxovali bydlení na roky dopředu. A pořád sem proudí. Minulý rok do ČR 55 000 kusů i přes Covid. Mnohem víc než se postaví bytů za rok. Afganistán od roku 1990 populaci znásobil 4x. Z 10 milionů na 40. Pokud se neprodyšně neutěsní hranice tak se bude stavět nebo válčit.
      HenryFord
      •  
        16.11.2021 14:48

        samozřejmě neznám demografii, ale co slýchávám, že Evropa vymírá....pokud u nás + 55 tis. kousků migrantů a pořád se naříká, že nejsou pracovníci, tak to buse asi tím, že o tu práci nikdo nestojí a nemusíme tyto firmy udržovat pomocí levných peněz a ať zkrachují a nebudeme potřebovat ani nové migranty a nové byty a nebudou ceny nemovitostí růst do nebe......já osobně myslím, že do budoucna bude problém stárnutí obyvatel.....bytů bude dost, ale nebudou pečovatelské domy, domovy důchodců.....
        abc1
        •  
          16.11.2021 15:40

          Na přirozenou reprodukci v dnešní době je potřeba cca 2,1 dítěte na ženu. To z evropských národů nemá prakticky nikdo, většinou se to pohybuje mezi 1,4 - 1,7. To znamená že evropské národy vymírají rychlostí 1/5 až 1/3 populace za jednu generaci. Tohle vypadá strašidelně, přesto to není nikde vidět..., proč? Protože je úbytek původních obyvatel částečně snížen rostoucí délkou života a z velké části imigrací - takže když se pak někdo podívá na statistiky dané země (pozor, ne národa, ale území), tak vidí buď mírný pokles, nebo nárůst - a to je realita západní poloviny Evropy. Ale stačí se podívat na východní Evropu (pobaltí, Ukrajinu, Balkán)... Tam je nízká porodnost migrací naopak ještě více snížená - vlivem emigrace do EU, to jsou pak celkem masakry, jak ty oblasti vymírají, tam asi vysoká cena bydlení a nedostatečná výstavba takový problém nebude....: Litva 2012 3,2 mil, 2017 2,82 mil, Bělorusko 1999 10,05 mil, 2009 9,5 mil, Ukrajina z 52 mil na 42 (včetně vlivu Krymu), Bulharsko 1985 8,95 mil vs 2020 6,95 mil... atd...
          xpard
          • porodnost
            17.11.2021 9:05

            by měla být podpořena vládami a ZCELA JASNĚ DEKLAROVAT ,ŽE JE PREFEROVÁNA. Zároveň je ji třeba podpořit cíleně- nejlépe snížením daně z příjmu pracujících rodičů do počtu 4 dětí na rodinu. S tím jasně zmrazit , nebo i snížit přídavky na děti a bydlení a další pokoutní dávky, které vedou k množení nepracujících. Dále zákonem navázat státní podporu v nezaměstnanosti na veřejné či obecní práce. Podpora musí být jasně deklarována jako mzda od státu za odvedenou práci. To ,že uchazeč nemůže sám najít práci, by stát sanoval tím, že tu práci mu dá za mzdu- podporu. Nikoliv peníze za nicnedělání. a v neposlední řadě: má cenu zvyšovat důchodový věk ? nebylo by lepší dát důchod od 60-ti let věku a zároveň zkrátit rodičovskou na 2 roky a dostat mladé matky zpět do práce , když bude možnost, že senior nebude muset už do práce a pohlídá dítě doma ? kdo udělá víc práce 25-ti letá nebo 65ti letá ženská ? To je slovo do pranice. A ještě bych daňově znevýhodnil ty , co vědomě mít děti nechtějí. Znevýhodnit nebo zbavit nároku na státní důchod. To že platí sociální pojištění- to platí důchod současným důchodcům - máme průběžný systém financování důchodů .
            občan
Aktuální komentáře
10.05.2024
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university