Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ruský prezident Putin vyhlásil částečnou mobilizaci. Západ se podle něj snaží zničit Rusko

Ruský prezident Putin vyhlásil částečnou mobilizaci. Západ se podle něj snaží zničit Rusko

21.09.2022 8:55, aktualizováno: 21.9. 15:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin dnes ráno vyhlásil částečnou mobilizaci. V televizním vystoupení uvedl, že je to na obranu před Západem, který se prý snaží oslabit, rozdělit a zničit Rusko. Mobilizace, která se dotkne hlavně ruských občanů v záloze a s vojenskou zkušeností, začne podle prezidenta okamžitě. Putinova mobilizace je přiznáním neúspěchu jeho války na Ukrajině, zaznělo od evropských představitelů. Ruské akcie po zahájení obchodování prudce klesly, hlavní index odepisoval kolem deseti procent. Ruský rubl pak vůči dolaru spadl nejníže za více než dva měsíce. Později akcie podstatnou část ztrát smazaly. V Rusku jde o první mobilizaci od druhé světové války. Dolar se dnes vyšplhal na další maximum za 20 let ke koši měn. Plyn pro evropský trh zdražil.

Putin uvedl, že částečná mobilizace ruských dvoumilionových vojenských záloh slouží k obraně Ruska a jeho území, přičemž tvrdil, že Západ chce Rusko zničit a nechce mír na Ukrajině. „Pro ochranu vlasti, její suverenity (…) považuji za nutné podpořit rozhodnutí generálního štábu o částečné mobilizaci,“ řekl. Putin zopakoval, že jeho cílem je „osvobodit“ východní ukrajinský průmyslový region Donbas a že většina lidí v regionu se nechce trpět pod „jhem“ Ukrajiny. Putin také řekl, že Západ se zapojil do jaderného vydírání, ale Rusko má „spoustu zbraní, kterými může odpovědět“, a že neblafuje.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu dnes řekl, že dekret prezidenta Putina o částečné mobilizaci povolá 300 000 rezervistů, aby sloužili v ruské vojenské kampani na Ukrajině. V rozhovoru pro ruskou státní televizi Šojgu dodal, že studenti a ti, kteří sloužili jako branci, nebudou povoláni a že většina ruských milionových rezerv nebude odvedena. Šéf ruského ministerstva obrany podle ruskojazyčné stanice BBC také poprvé od března hovořil o ruských ztrátách během invaze na Ukrajině, Šojgu připustil, že v sousední zemi zahynulo 5937 ruských vojáků. Ukrajinská armáda hlásí o řád vyšší ztráty Rusů.

Putin v projevu obvinil Západ z "jaderného vydírání". Rusko má ale podle něj dostatek zbraní na odpovídající reakci a nebojí se je použít. Oznámil také navýšení prostředků pro ruský zbrojní průmysl. Podle Putina je mobilizace "plně adekvátní hrozbám, kterým čelíme". Cíl ruské operace na Ukrajině se podle něj nezměnil, je jím "osvobození" Donbasu.

Rusko již považuje Luhansk a Doněck za samostatné státy. Ukrajina a Západ považují všechny části Ukrajiny v držení ruských sil za nelegálně okupované. Rusko nyní drží asi 60 % Doněcka a do července dobylo téměř celý Luhansk po měsících intenzivních bojů. Tyto územní zisky jsou ale nyní ohroženy poté, co ruské síly tento měsíc vytlačila ukrajinská protiofenziva ze sousední Charkovské provincie. Ztratily také kontrolu nad svými hlavními zásobovacími trasami pro většinu frontových linií Doněcka a Luhansku.

Proruští představitelé včera koordinovaně oznámili v provinciích Luhansk, Doněck, Cherson a Záporoží, referenda na 23. až 27. září, což představuje asi 15 % ukrajinského území, tj. oblast o rozloze přibližně Maďarska. Putin v projevu podpořil konání referend o připojení k Rusku v Moskvou okupovaných částech ukrajinského území.

Kyjev a západní země dopředu zdůrazňují, že narychlo zorganizované hlasování v oblastech ovládaných ruskou armádou není možné uznat. Německý kancléř Olaf Scholz se včera nechal slyšet, že referenda o připojení Ukrajiny k Rusku v okupovaných oblastech (Doněcká, Luhanská, Záporožská a Chersonská oblast) Berlín nehodlá uznat, nejsou totiž v souladu s mezinárodním právem. Referenda odmítl i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Putin svoje rozhodnutí zahájit invazi na Ukrajinu opakovaně vysvětluje jako reakci na údajné narušování základních ruských bezpečnostních zájmů ze strany Západu. Sankce, jež na něj západní země kvůli vpádu do sousední země uvalily, jsou podle Putina součástí snahy Spojených států a jejich spojenců o posílení jejich pozic. Nicméně sankce se jejich autorům vymstily, tvrdí šéf Kremlu.

Reakce Ukrajiny a Západu

Ruská mobilizace byl předvídatelný krok, který se ukáže být extrémně nepopulární, a podtrhuje, že válka neprobíhá podle plánu Moskvy, řekl poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Podle něj se ruský prezident snaží svalit vinu za "nevyprovokovanou válku" a čím dál horší ekonomickou situaci Ruska na Západ.

Ostatní Putinovy výroky byly podle něj rétorické a jejich cílem bylo přenést vinu za válku na Ukrajině a zhoršující se ekonomickou situaci Ruska na Západ. Podobně dnešní krok Moskvy hodnotili někteří evropští představitelé - jako přiznání neúspěchu ruské války ji označil německý kancléř Olaf Scholz, podle nizozemského premiéra Marka Rutteho je mobilizace znamením Putinovy paniky. Šéf Kremlu přiznává, že invaze na Ukrajinu selhává, myslí si britský ministr obrany Ben Wallace.

"Jeho (Putinovy) řeči o jaderných zbraní jsou něčím, co jsme mnohokrát slyšeli už dříve a nechává nás to chladnými," řekl Rutte. "Pseudoreferenda a mobilizace jsou známkou slabosti a selhání Ruska," napsala na twitteru americká velvyslankyně na Ukrajině Bridget Brinková. Spojené státy podle ní neuznají ruské nároky na anektované ukrajinské území a budou podporovat Kyjev tak dlouho, jak bude třeba. Čínské ministerstvo zahraničí vyzvalo všechny strany k dialogu.

Český premiér Petr Fiala označil částečnou mobilizaci za snahu o další eskalaci Ruskem rozpoutané války na Ukrajině a dalším důkaz toho, že jediným agresorem je Rusko. Jako další eskalaci situace na Ukrajině označil Putinův krok úřad slovenské vlády. Polsko je připraveno udělat maximum, aby NATO i nadále co nejvíce podporovalo Ukrajinu, uvedl polský premiér Mateusz Morawiecki. Vyzval i k dalším dodávkám zbraní Kyjevu.

V Rusku svolávají k protestům, letenky z Ruska mizí

Protiváleční aktivisté svolávají v Rusku na dnešní večer k celonárodnímu protestu proti částečné mobilizaci. "Tisíce mužů v Rusku - našich otců, bratrů a manželů - budou vrženi do válečného mlýnku na maso. Za co budou umírat? Proč budou matky a děti prolévat slzy?" uvádí hnutí Vesna v prohlášení, kde vyzývá lidi, aby dnes v 19:00 vyšli do center svých měst. Agentura AP uvedla, že mobilizace v Rusku pravděpodobně zvýší znepokojení lidí z války, není ale podle ní jasné, kolik lidí se odváží skutečně protestovat. Úřady totiž opozici a kritiku invaze na Ukrajině potírají.

List The Guardian poznamenal, že rozhodnutí Kremlu vyvolalo v Rusku šok. Agentura Reuters uvedla, že se rychle vyprodávají jednosměrné letenky z Ruska. Data na serveru Google Trends pak ukázala nárůst vyhledávání na Aviasales, což je v Rusku nejoblíbenější webová stránka pro nákup letenek. Vyprodaly se například přímé lety z Moskvy do Istanbulu a Jerevanu, což jsou destinace, kam Rusové mohou cestovat bez víz. Naopak prováleční blogeři a ruští ultranacionalisté rozhodnutí o částečné mobilizaci přivítají, poznamenal The Guardian.

Ruská armáda v poslední době zaznamenává v bojích na Ukrajině značné neúspěchy a musela se stáhnout prakticky z celého území Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. V reakci na postup Ukrajinců separatisté v Doněcké lidové republice a Luhanské lidové republice a úřady v Ruskem okupovaných částech Záporožské a Chersonské oblasti vyhlásily na konec tohoto měsíce referenda o připojení k Rusku.

Včera Putin obvinil Spojené státy, že se snaží udržet dominantní postavení ve světě a vše ovládat. Zástupcům zbrojního průmyslu v souvislosti s válkou na Ukrajině nařídil zvýšit produkci. Řekl mimo jiné , že "postup k multipolárnímu světu naráží na odpor těch, kteří se snaží udržet svoje výsadní postavení v mezinárodních záležitostech a ovládat všechno - Latinskou Ameriku, Evropu, Asii a Afriku," řekl Putin. Dodal, že "hegemonovi se to dost dlouho dařilo, ale navždy to takhle nejde", bez ohledu na vývoj na Ukrajině.

Ruské akcie se po propadu vzchopily

Ruské akcie po zahájení obchodování prudce klesly, hlavní index odepisoval kolem deseti procent. Ruský rubl pak vůči dolaru spadl nejníže za více než dva měsíce. Trhy tím podle analytiků reagují na oznámení ruského prezidenta Vladimira Putina o částečné mobilizaci. Později akcie podstatnou část ztrát smazaly.

Akciový index MOEX, v němž se ceny vyjadřují v rublech, klesl na začátku obchodování až na 2002,73 bodu, což byla nejnižší hodnota od začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu z konce února. Po začátku invaze index přitom ztratil za den více než 30 procent.

Později MOEX ztrátu zmírnil a vykazoval pokles přibližně o 2,4 procenta, ukázaly záznamy burzy. Index RTS, ve kterém se ceny vyjadřují v dolarech, ve stejnou dobu ztrácel asi 2,9 procenta na 1120 bodů. Po začátku obchodování se propadl na nejnižší hodnotu od 27. dubna.

Ruské energetické firmy Rosněfť a Gazprom v jednu chvíli ztrácely každá zhruba 12 procent. Také jejich ztráty se později zmírnily.

Ruský rubl se dopoledne propadl až na 62,7975 za dolar, což byla nejslabší hodnota od 7. července. Ztráty se mu však podařilo smazat a později se obchodoval s mírným růstem na úrovni 60,50 rublu za dolar. Rubl zvrátil i počáteční ztráty k euru, k němuž přidával 1,2 procenta. K čínskému jüanu rubl vykazoval stejný růst.

Vývoj kurzu rublu k dolaru za poslední tři dny...

12 

... a od začátku roku:

14

Rubl je letos nejvýkonnější měnou na světě. Přispělo k tomu ale zejména mimořádné omezení pohybu kapitálu, které zavedla centrální banka ve snaze zastavit masivní výprodej ruských aktiv a zabránit odlivu deviz.

Plyn pro evropský trh v reakci na částečnou mobilizaci v Rusku zdražuje

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh se výrazně zvyšuje. Rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina vyhlásit v zemi částečnou mobilizaci totiž mezi investory zvyšuje obavy ohledně vývoje na globálních energetických trzích. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v říjnu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku si po poledni připisovala zhruba osm procent asi na 210 eur za megawatthodinu (MWh). Nárůst ale odpoledne redukovala na cenu kolem 201 EUR/MWh, ukazují data Bloombergu.

 Zdroj: Reuters, ČTK, The Capitals, Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Dopady západních sankcí na Rusko jsou podle důvěrného dokumentu hluboké a vleklé
06.09.2022 9:49
Důvěrný dokument pro ruskou vládu varuje před hlubokými a vleklými dop...
Znovuzprovoznění plynovodu Nord Stream 1 závisí na Siemensu, tvrdí Gazprom
06.09.2022 17:22
Znovuzprovoznění plynovodu Nord Stream 1, který je hlavní trasou pro p...
Rusko v září po sedmiměsíční přestávce otestuje zájem o státní dluhopisy na domácím trhu
08.09.2022 14:47
Ruská vláda si v září po sedmiměsíční přestávce ve vydávání státních d...
Inflace v Rusku zpomalila na 14,3 procenta, HDP ve čtvrtletí klesl
12.09.2022 8:29
Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Rusku v srpnu zpomalilo n...
Německo přebírá kontrolu nad tamní částí ruské Rosněfti a klíčovou rafinérií ve Schwedtu
16.09.2022 8:53
Německá vláda kvůli zajištění energetické bezpečnosti země přebírá kon...
Slábnoucí inflace umožnila ruské centrální bance snížit úrok na 7,5 procenta
16.09.2022 13:19
Ruská centrální banka dnes podle očekávání snížila základní úrokovou s...
Produkci ruské ropy bude těžké nahradit, varuje banka BIS
20.09.2022 9:00
Nahradit dodávky ruské ropy bude pro západní země pravděpodobně velmi...
Ruské akcie klesly nejvíce od začátku ruské invaze na Ukrajinu
20.09.2022 16:37
Ruské akcie dnes klesly nejvíce od 24. února, kdy Rusko napadlo Ukraji...

Váš názor
  •  
    24.09.2022 12:59

    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-z-ukrajinskeho-zajatce-v-rusku-zbyla-jen-kost-a-kuze-40409658#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
    Velkamedvědice
  • to v mainstremu není
    24.09.2022 4:16

    např. https://www.czechfreepress.info/kino-cfp/ukrajina-historie-konfliktu-s-ruskem.html
    keris
    • Re: to v mainstremu není
      24.09.2022 9:39

      https://www.nfnz.cz/konspiracni-server-czech-free-press/
      Velkamedvědice
  • Jenda anti11?
    22.09.2022 6:39

    to je nový proruský troll, šíříci moskevskou prapagandu, nebo pouze nový nick, když ho před tím patria odstavila?
    oradapoisson
  •  
    21.09.2022 19:59

    Kdyby člověk neznal své Pappenheimské, opravdu by mohl věřit mírumilovnosti NATO a prohlášením zpoza Atlantiku, že Rusko nikdo zničit nechce. Fakt ovšem je, že euroamerická propaganda je o několik řádů prohnanější, než byla ta komunistická. Tím se dá (ale jen z části) vysvětlit postoj některých spoluobčanů. Dalšími důvody pro něj je ovšem hmotná zainteresovanost, čím nemíním žádné zaplacení někoho přímým primitivním způsobem. Západ to umí lépe. Ještě nejzřetelněji vyčnívají některé NGO. No a zbývajícím důvodem je víra. Ta je mocná a nehne s ní žádný argument.
    Ullsperger
    • typická moskevská propaganda
      22.09.2022 7:29

      jak vystřižená z učebnice, putin musí být na tebe hrdý. Žádný argument, pouze mlžení a šíření toho ruského zla. Nechtěl bych nést tvojí karmu.
      oradapoisson
    •  
      21.09.2022 21:44

      Kdyby NENÍ. Rusko šíří zlo už od roku 1917. Okupace dalších států, vznik SSSR... atd.... Takže je v pořádku chtít "zrušit " takové zřízení, stejně jako fašistický Putinův stát. Dokud si rusáci dělají co chtěli jen v Rusku, je to jejích věc. Ale po napadení Ukrajiny a ukradeném kusu území už to není jen jejich věc
      Josef Anděl
  • Peté13, rezident, Špaček, Český Čert,Ullsperger,Kočičák, AI-kunda
    21.09.2022 16:11

    Hele klucí tak hezky dopsat úkoly z moskvy a hurá do mobilizace!!!!!
    oradapoisson
    • Re: Peté13, rezident, Špaček, Český Čert,Ullsperger,Kočičák, AI-kunda
      21.09.2022 18:10

      hohohooo to neni mobilizace ale jen "castecna mobilizace" - tohle je pojem ktery ruske pravo vibec nezna a nikdo vlastne nevi co to znamena - za me je to "specialni mobilizace" pro "specialni vojensou operaci" :))
      eple
  • tak západ se snaží
    21.09.2022 10:10

    Západ se snaží zničit Rusko. Co dovedla Čína za 30 let nedokázalo Rusko za 100. Jediný kdo se snaží zničit Rusko jsou rusové sami, svojí neschopností. A to jsem řekl ještě hodne diplomaticky.
    Vilém
  • Nepřítel už nemá koho mobilizovat
    21.09.2022 9:59

    „Mezinárodní společenství dávno ví, že Putin na Ukrajinu už teď posílá kohokoli, kdo je zrovna po ruce. Včetně vězňů a lidí, kteří nemají s armádou společného vůbec nic. Mobilizace tomu nijak nepomůže, protože nic nenasvědčuje tomu, že ještě je koho mobilizovat,“ uvedla ministryně Černochová.
    Špaček
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data