Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Místo 60/40 tu je 50/30/20 a nikdo, kdo by si všímal hodnoty

Perly týdne: Místo 60/40 tu je 50/30/20 a nikdo, kdo by si všímal hodnoty

14.10.2022 16:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Zakladatel společnosti Greenlight Capital David Einhorn popisuje, jak se změnila situace na straně hodnotového investování, jak klesla konkurence v této oblasti a co to znamená pro ty, kteří zůstali. Zakladatel společnosti CAIS Matt Brown poukazuje na přínosy alternativních investic a portfolia 50/30/20.

Alternativní investice a konec 60/40: Zakladatel technologické platformy pro alternativní investice CAIS Matt Brown hovořil na Yahoo Finance o tom, že jeho firma spojuje fragmentované finanční poradce a investice do hedge fondů, fondů soukromého kapitálu a podobně. Tyto dvě „komunity“ k sobě doposud podle experta neměly přístup, což se nyní mění. Investice do hedge fondů a jiných alternativ byly zatím omezeny spíše pro investory s větším objemem majetku. Brown, ale míní, že již existuje hned několik faktorů, které ke změně povedou.

Americký regulátor SEC dříve omezoval přístup k alternativním investicím požadavky na minimální objem majetku. Brown ale tvrdí, že SEC nyní přehodnocuje svou pozici s tím, že jeho dřívější požadavek znemožňoval přístup k těmto investicím „možná až příliš velkému počtu lidí“. Výsledkem by mohla být větší „demokratizace a inkluze finančního prostředí“.

Brown se také domnívá, že aktuální dění na trzích opět potvrzuje, že „60/40 oficiálně končí“. Tedy že investiční portfolio složené ze 60 % z akcií a ze 40 % z dluhopisů již není optimální z hlediska návratnosti a rizika. Podle experta se nyní hovoří o 50/30/20. Tedy o portfoliích, která by byla z poloviny složená z akcií, z 30 % z obligací a zbytek by představovaly alternativní investice. Ty totiž „desetiletí po desetiletí vykazují dobré výsledky“. A jejich přidaná hodnota se ukazuje i v období vysoké volatility.

Návrat staré ekonomiky: Ve dvacátém století byla váha sektorů „staré“ ekonomiky v indexu S&P 500 v průměru na 40 %, technologie, komunikace a zboží dlouhodobé spotřeby naopak v průměru dosahovaly necelého 30 % podílu na kapitalizaci. Tvrdí to následující obrázek od BofA, který také ukazuje, jak se situace začala v posledních desetiletích výrazně obracet a sektory „nové“ ekonomiky nabíraly na váze. BofA ovšem v komentáři k obrázku píše, že tyto sektory se budou pravděpodobně vracet zpět dřívějším směrem a nabírat na důležitosti bude „stará“ ekonomika:
04
Zdroj: Twitter

Návrat hodnotového investování? Zakladatel společnosti Greenlight Capital David Einhorn je podle Bloombergu typickým hodnotovým investorem. V rozhovoru pro tuto stanici hovořil právě o tom, zda po dlouhé době nastane opět příklon k takové investiční strategii. „Nevím, zda se vůbec kdy vrátí, na trhu totiž došlo k výrazným strukturálním změnám,“ uvedl investor. Hodnotové investování je založené na fundamentální analýze firem a jejich valuaci. Většina těch, co se nyní pohybují na trhu, ale podle Einhorna neví, jak takovou analýzu vůbec udělat. Nebo pracují pro instituci, která se zaměřuje na jiné investiční metody. Tedy například na algoritmické obchodování, nebo na technickou analýzu.

V neposlední řadě se podle experta projevuje i růst popularity pasivního investování. Tedy investování, které se nesnaží vybírat konkrétní podhodnocené tituly a kopíruje složení akciových indexů. Na poli hodnotového investování je tak podle Einhorna mnohem nižší konkurence než dříve. Jenže to také znamená, že „není nikdo, kdo by si hodnoty všímal“. Dříve tak Greenlight Capital nakupovala firmy, o kterých se domnívala, že jsou podhodnocené a že za nějakou dobu si toho všimnou i další hodnotoví investoři. A díky tomu se zvedne cena akcií. Jenže tento mechanismus podle investora již nefunguje, protože o fundamentální hodnotu se nikdo nezajímá.

Zmíněná nízká konkurence mezi hodnotovými investory také znamená, že nyní existuje řada firem, jejichž cena akcií je výrazně pod jejich odhadovanou hodnotou. Dříve Greenlight Capital kupovala firmy s PE od devíti do dvanácti s tím, že může jít o levné akcie. Nyní se ale objevují tituly, které lze koupit za trojnásobek, či čtyřnásobek zisků. Pokud přitom taková firma provádí ve velkém odkupy vlastních akcií, „nakonec nám zaplatí ona sama a není třeba, aby ostatní investoři pochopili, že její akcie jsou podhodnocené,“ dodal Einhorn.

PE a budoucí návratnost: BofA si všímá současných valuací indexu Russell 2000 a spojuje je s historickými návratnostmi akciového trhu:
06
Zdroj: Twitter

Podle přímky proložené daty a současného PE by desetiletá návratnost zmíněného indexu měla dosahovat „dvojciferných hodnot ročně“.


 
 
 

Čtěte více:

Pár poznámek ke strategii 60/40
09.09.2022 15:36
Něco dlouho funguje a najednou je všechno jinak. V poslední době to mů...
Škodí smartphone vašemu portfoliu? Způsob obchodování může ovlivnit, jak investujete
25.09.2022 15:06
Chytrý telefon má dnes snad každý a v mnoha ohledech nám změnil život ...
Stratégové hází na evropských akciích ručník do ringu. Rally do konce roku nepřijde
23.09.2022 12:57
Investoři se vzdávají šancí na rally na evropských akciích do konce le...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
16:00Klesající sazby a ceny komodit
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m