Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Produktivita práce v USA klesla a nikdo přesně neví proč

Produktivita práce v USA klesla a nikdo přesně neví proč

01.11.2022 16:06
Autor: ČTK

Zaměstnavatelé ve Spojených státech se obávají, že jejich zaměstnanci odvádějí méně práce, a statistiky potvrzují, že jejich obavy jsou oprávněné. Produktivita, tedy měřítko toho, kolik zboží a služeb dokáže zaměstnanec vyprodukovat za hodinu, se v USA podle údajů ministerstva práce v první polovině roku snížila nejvýrazněji od roku 1947. Nikdo ale nedokáže přesně říct, co je toho důvodem, upozornil list The Washington Post.

Uvedený propad je záhadou, protože když si pandemie covidu-19 vynutila ze dne na den přechod na práci na dálku, produktivita stoupla na nejvyšší úroveň za desítky let. To vedlo některé ekonomy k domněnce, že by pandemie mohla spustit dlouhodobější růst. Propad ale přichází v době, kdy zejména u mladších zaměstnanců začíná převažovat názor, že není nutné dělat víc, než co se od nich očekává.

Produktivita je vysoká ve zpracovatelském průmyslu, ale klesá jinde v soukromém sektoru, uvedl profesor ekonomie na Dartmouth College Diego Comin. Poznamenal, že je obtížné měřit produktivitu u "znalostních" pracovníků, jejichž přínos není snadno měřitelný. "Údaje se v posledních čtvrtletích velmi liší v mnoha různých směrech. Je těžké vytvořit nějaký souvislý příběh," uvedl.

Paranoia produktivity

Ředitelé technologických firem, jako je Sundar Pichai z Googlu a Mark Zuckerberg z Meta Platforms, slíbili zvýšit produktivitu. Ukazují na slabý výkon a žádají zaměstnance, aby toho dělali více. Šéf Microsoftu Satya Nadella uvedl, že jeho firma vytvořila termín paranoia produktivity, který popisuje obavy zaměstnavatelů, zda jejich zaměstnanci pracují dostatečně tvrdě.

Podle odborníků jsou vedoucí pracovníci pod zvýšeným tlakem na zvyšování výkonnosti zaměstnanců. Mnoho zaměstnavatelů začalo používat software ke sledování aktivity zaměstnanců. Nadella však tvrdí, že tato technologie může mít škodlivý vliv na důvěru a angažovanost zaměstnanců.

Když se produktivita snižuje, ekonomika zpomaluje. Pokles je pro ekonomy a zaměstnavatele znepokojivý zvláště v době, kdy americké ekonomice hrozí recese. Objevuje se v době, kdy zaměstnavatelé mají problém najít zaměstnance a v době, kdy se rozhoduje o budoucnosti kanceláří. Vyhoření je vysoké, angažovanost je nízká, lidé pracují více hodin, ale udělají toho méně.

Vyhoření, napjatý trh práce a nízké ambice

Nikdo neví, a ještě nějakou dobu nebude vědět, co je příčinou poklesu produktivity, řekl ekonom a bývalý americký ministr financí Lawrence Summers. Mohlo by to ale souviset s tím, že mnoho zaměstnanců pracovalo v letech 2020 a 2021 neudržitelně tvrdě a někteří teď své úsilí snižují. Je zde podle něj vysoce výkonná pracovní síla, která z části přešla k tomu, že vytváří jen to, co se od ní čeká, což pravděpodobně snižuje produktivitu.

Zmínek o vyhoření je v hodnocení zaměstnanců na kariérním webu Glassdoor ve srovnání s údaji z roku 2019 asi o 42 procent více, uvedl ekonom Aaron Terrazas. Zmínek o přepracování je o 12 procent více. Lze proto podle něj očekávat, že si to vybere daň u produktivity.

Existuje však mnoho teorií, proč se produktivita snížila. Jedna z nich souvisí s napjatou situací na trhu práce. Zaměstnanci získali v době nedostatku pracovní síly značný vliv a mnozí jej využili k tomu, že zmírnili pracovní nasazení. Firmy také často přicházejí o vysoce výkonné pracovníky, kteří si nacházejí práci s vyšším platem a vyšší flexibilitou. Nahradit je pak je obtížné a zaškolení nových zaměstnanců je nákladné a časově náročné.

Další teorií je, že v útlumu produktivity jsou všichni pracovníci. Ekonomka firmy ZipRecruiter Sinem Buberová upozornila, že od začátku pandemie se u řady zaměstnanců přerušila vazba mezi tvrdou prací a odměnou. To způsobilo omezení ambicí. Pracovníci se také zřejmě setkávají s větší shovívavostí při produkci menšího množství zboží a služeb, protože je příliš těžké je nahradit.

Po nárůstu propad

Letošní pokles produktivity přišel po silném roce 2021. V první polovině loňského roku produktivita stoupla o 4,3 procenta, což bylo jedno z nejvyšších temp za poslední roky. V následujícím čtvrtletí tempo růstu zpomalilo na 2,3 procenta, stále však bylo dvakrát vyšší, než země zažila po finanční krizi v letech 2007 a 2008.

Velkou část tohoto růstu pravděpodobně ovlivnila recese v době koronaviru, řekl ekonom Kenanova institutu soukromého podnikání Gerald Cohen. Vzhledem k tomu, že jako první jsou obvykle propouštěni zaměstnanci s nízkou výkonností, vzrostl výkon zbývajících, kteří převzali práci za své bývalé kolegy. Pomohly i technologické inovace při přechodu na práci na dálku.

O potíže, které by mohly produktivitu dál zhoršit, není nouze. Stále přetrvávají problémy v dodavatelském řetězci a válka na Ukrajině. Je tu ale také otevřená otázka, jak práce na dálku ovlivňuje produktivitu.

Mimo Spojené státy zaznamenaly zpomalení produktivity i další země, jako je Francie, Německo a Kanada, upozornil ekonom organizace Conference Board Klaas de Vries. V jistém smyslu se podle něj svět vrací na úroveň před pandemií, očekává ale, že produktivita bude v nadcházejících měsících dál klesat.

Mnoho ekonomů čeká v příštím roce hospodářskou recesi, ta ale podle Vriese nemusí mít očistný účinek na produktivitu. Ten obvykle provází ekonomický pokles, protože podniky mohou váhat, zda při tak napjaté situaci na pracovním trhu se mají uchýlit k hromadnému propouštění. Tentokrát proto existuje riziko, že by recese mohla produktivitu snížit ještě více.


 

Čtěte více:

Překvapivý pokles nezaměstnanosti v USA. Naděje na otočku Fedu znovu chladnou
07.10.2022 15:14
Zářijová data z amerického trhu práce sice nešokovala, ale spolehlivě ...
Nezaměstnanost v září mírně vzrostla na 3,5 procent. Volných míst ubylo
10.10.2022 9:12
Nezaměstnanost v Česku v září vzrostla na 3,5 procenta ze srpnových 3,...
Fed se zavázal pokračovat v restrikci. Někteří představitelé ale poukazují na nutnost kalibrace sazeb podle příchozích dat
13.10.2022 10:49
Představitelé Fedu se zavázali v blízké budoucnosti zvýšit úrokové sa...
Nezaměstnanost nad 5,5 % a reakce akcií
28.10.2022 17:20
Ve studii „The Stock Market's Reaction to Unemployment News“ z roku 20...

Váš názor
  • Nikdo nevi proc?
    01.11.2022 18:06

    Zamestnavatel velmi dobre vi proc, ze totiz i podprumerny zamestnanec umi byt MIMORADNE kreativni - v tom jak si praci usnadnit... (vliv odboru?) /// V dobe ROSTOUCICH cen pokud zamestnavatel neprida kolik si delnik preje, delnik se dvakrat nepretrhne. /// Dnes delnikovi takt prace urcuje stroj, obvykle. Dokonce i tam kde stroj neni, existuje VYKONOVA NORMA (ve sluzbach). Pokud cenova KALKULACE vyrobku (nebo sluzby) konecnou cenu tzv. 'nadsazuje', a presto lze vyrobek uspesne prodavat (vytvareni skrytych rezerv), delnik bude pracovat 'aby si dobre vydelal' ale jen tolik navic, aby VYKONOVOU NORMU zamestnavatel nezmenil... A kdyz takovy zamestnanec VYPOZORUJE, ze na jeho pracovisti 'zasoba prace' klesla, bude odvadet presne NORMU, bude si praci tzv. 'setrit'. /// Toto je dalsi z praktickych poznani jak uvazuje delnik, ktere v textu zmineno neni... /// SETRVACNOST je pojem, ktery malokdo zminuje, ale VYSVETLUJE mnoho neznamych parametru, problemem je stanovit u setrvacnosti REALNY KOEFICIENT. To je INDIVIDUALNI.... ad hoc.... /// A co takhle STATNI zamestnanec? Takovy ma dnes prace az "po kolena", hrnou se na neho same 'nove, neocekavane' ukoly (covid, uprchlik), zamestnavatel pridat nechce/'nemuze'. V tomto je CZ stejne jako jsou v US: tlak na ceny NEZISKOVEK, DOPRAVNICH SLUZEB, SLUZEB SPOJENYCH SE SLUZBAMI K NAJMU je mimoradne velky vyssi nez PRUMER aktualni miry inflace stejne tak v US jako v CZ (novi pracovnici pred branou v zastupech necekaji). /// Cas od casu probleskne medii info 'jak velke rozdily v EU mezi zememi jsou'. Zadny Evropan necht se neciti kvuli tomu menecennym! V U.S.je mezi Zapadnim a Vychodnim pobrezim obrovsky rozdil a k tomu jejich vnitrozemske staty maji dalsi ROZDILOVA specifika... Vivat Homo Europeus Centralus.
    Mudr.c
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university