Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed se zavázal pokračovat v restrikci. Někteří představitelé ale poukazují na nutnost kalibrace sazeb podle příchozích dat

Fed se zavázal pokračovat v restrikci. Někteří představitelé ale poukazují na nutnost kalibrace sazeb podle příchozích dat

13.10.2022 10:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Představitelé Fedu se zavázali v blízké budoucnosti zvýšit úrokové sazby na restriktivní úroveň a na této úrovni je ponechat, aby omezili inflaci. Někteří ale uvedli, že je důležité zvýšení kalibrovat tak, aby se zmírnila rizika pro ekonomiku. Trhy na zveřejnění zápisu příliš nereagovaly a obchodníci dále sází na to, že Fed příští měsíc opět zvýší sazby o 75 bazických bodů.

„Několik účastníků poznamenalo, že zejména v současném vysoce nejistém globálním ekonomickém a finančním prostředí je důležité kalibrovat tempo dalšího utahování s cílem zmírnit riziko významných nepříznivých dopadů na ekonomický výhled,“ stojí v zápisu ze zasedání Fedu ze dne 20.-21. září zveřejněném ve středu.

Během jednání se američtí centrální bankéři dohodli, že potřetí v řadě zvýší referenční úrokovou sazbu o 75 bazických bodů do cílového rozmezí 3 % až 3,25 % v boji proti tvrdošíjným inflačním tlakům. „Mnoho účastníků zdůraznilo, že cena za nedostatečná opatření ke snížení inflace pravděpodobně převažuje nad cenou za příliš silná opatření,“ uvádí zápis. Zápis tak potvrdil shodu výboru Fedu ve snaze vrátit inflaci zpět k 2% cíli. Několik politiků ale naléhalo na opatrnost, protože úrokové sazby už dosáhly restriktivní povahy. 

01

"Nastavili laťku pro přeřazení na nižší stupeň v listopadu dost vysoko" na něco méně než 75 bazických bodů, řekla Julia Coronado, zakladatelka MacroPolicy Perspectives. Od prosincového zasedání dále však podle ní budou pravděpodobně přikládat větší váhu známkám napětí na trhu nebo známkám zhoršení domácí ekonomiky. Zápis naznačil, že místopředsedkyně Lael Brainard, která vyzvala k postupu „v závislosti na datech“, má mezi představiteli Fedu další spojence, kteří usilují o možné snížení inflace, aniž by to způsobilo recesi nebo další stres na trhu.

02

Fed, odsuzovaný za pomalou reakci na rostoucí cenové tlaky, rozpoutal nejagresivnější utahující kampaň od 80. let. „Fed i nadále cílí na další zpřísnění měnové politiky do restriktivního teritoria vzhledem k postupnému ochlazování ekonomické aktivity a pomalé reakci na inflaci,“ řekl Gregory Daco, hlavní ekonom Ernst & Young. Ale "rovnováha rizik se rychle mění," řekl. „Zvýšená nejistota v globální ekonomice a na finančním trhu způsobuje, že bude nezbytné, aby Fed svou politickou reakci kalibroval, zejména v kontextu globálně synchronizovaného, ale nekoordinovaného cyklu utahování měnové politiky.“

Představitelé Fedu podle mediánu zveřejněného minulý měsíc očekávají, že zvýší sazby na 4,4 % do konce roku a na 4,6 % v roce 2023. To je spojeno s dopady na ekonomiku. Předpokládá se, že vyšší výpůjční náklady zpomalí růst ekonomiky v příštím roce na 1,2 % a zvýší míru nezaměstnanosti na 4,4 %. V září byla na 3,5 %. 

„Několik účastníků poznamenalo, že jak se politika přesouvá do restriktivního teritoria, budou rizika více oboustranná, což odráží rizika poklesu, protože kumulativní omezení agregátní poptávky převýší nad tím, co je nutné k tomu, aby se inflace vrátila zpět na 2 %,“ píše se v zápisu.

Inflace, měřená ukazatelem preferovaným Fedem, se pohybuje nad 2% cílem centrální banky již více než rok, což testuje víru veřejnosti, zda ji úředníci dokážou srazit zpět. „Shodli se na tom, že záměrným posunem své politiky směrem k přiměřeně restriktivnímu postoji výbor pomůže zajistit, aby se vyšší inflace nezakořenila a inflační očekávání nezůstala neukotvená,“ uvádí zápis.

Rychle rostoucí náklady na půjčky zpomalily aktivitu v oblasti bydlení, ale ostatní části ekonomiky stále vykazují odolnou poptávku. Zaměstnavatelé vytvořili v září 263 000 pracovních míst a zpráva o spotřebitelské inflaci ukázala, že ceny vzrostly za 12 měsíců do srpna o 8,3 %. Očekává se, že zářijový index spotřebitelských cen, který má být zveřejněn dnes ve 14:30, vykáže růst o 8,1 %, přičemž míra jádrové inflace se vrátí na maximum za čtyřicet let.

Zdroj: Bloomberg


 

Čtěte více:

Powell by neměl dělat to, co Volcker, domnívá se Paulsen. Současná korekce je už vyšší než začátkem 80. let
06.10.2022 13:18
Investiční ředitel společnosti The Leuthold Group Jim Paulsen míní, že...
Fed skončí se zvedáním sazeb a akcie porostou, domnívá se investiční ředitel Jim Paulsen
04.10.2022 12:54
Je pěkné, že hotovost už zase generuje nějakou pozitivní návratnost. E...
Překvapivý pokles nezaměstnanosti v USA. Naděje na otočku Fedu znovu chladnou
07.10.2022 15:14
Zářijová data z amerického trhu práce sice nešokovala, ale spolehlivě ...
Fed neobrátí, může si ale dát pauzu. Ke konci roku pěkná rally na akciích
12.10.2022 11:25
Ze strany Fedu začínají zaznívat určité hrdliččí signály. Bude ale tře...
Shepherdson: Zpochybněno může nakonec být i listopadové zvedání sazeb
12.10.2022 13:24
Takzvaný dot plot, který shrnuje očekávání dalšího vývoje sazeb ze st...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data