Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kombinace jádra a obnovitelných zdrojů je pro Česko jediným skutečně bezpečným scénářem, řekl premiér Fiala

Kombinace jádra a obnovitelných zdrojů je pro Česko jediným skutečně bezpečným scénářem, řekl premiér Fiala

11.11.2022 11:19
Autor: ČTK

Kombinace jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů (OZE) je pro Česko jediným skutečně bezpečným scénářem. Na zahájení Evropského jaderného fóra v budově České národní banky to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). Odolný energetický systém se ve středoevropských podmínkách nemůže obejít bez stabilního nízkoemisního zdroje, a tím je jádro, míní.

Evropa je podle Fialy v energetické krizi spojené s geopolitickým tlakem, jaký desítky let nezažila. Přímým viníkem je Rusko, nepřímo si za to ale region může i tím, že podcenil svoji energetickou bezpečnost, uvedl premiér. Kritický nedostatek energií na kontinentu by podle něj ohrozil bezpečnost, nezávislost, prosperitu, hospodářský růst i plány na přechod k udržitelnější a čistší ekonomice.

Při hledání řešení Evropa nesmí slevit ze svých principů, situace ale vyžaduje významné přehodnocení energetické politiky, míní Fiala. V první řadě považuje za důležité lépe promyslet základní otázky své energetické bezpečnosti. "Ani Evropská unie, ani žádný evropský stát si nemůže dovolit, aby byl do budoucna závislý na jakékoli třetí straně. Naším hlavním cílem se musí stát evropská energetická suverenita," řekl. Zároveň je podle předsedy vlády nutné zajistit, aby zdroje energie byly co nejčistší.

Spotřeba elektřiny přitom bude v současnosti stoupat, používá se stále více na vytápění, rozvíjí se elektromobilita, bude potřebná pro výrobu vodíku. "Už nyní stojíme před rozhodnutím, jak vysoce náročnou průmyslovou výrobu a jaká průmyslová odvětví bude strategické udržet v Evropě, protože svět zůstává nestabilní, globální řetězce se mohou snadno přetrhat, jak jsme se přesvědčili v uplynulých dvou letech," poznamenal Fiala.

Obnovitelné zdroje podle něj mohou do budoucna pokrývat stále více nároků, zatím ale nejsou natolik stabilní, aby v zemích, jako je Česko, pokryly veškeré nároky. Předpoklady pro solární, větrnou, vodní nebo třeba geotermální energii nejsou v ČR zdaleka tak ideální, jako v některých jiných zemích, míní premiér. Proto považuje za zásadní kombinaci obnovitelných zdrojů a jádra.

Vláda podle Fialy podniká důležité kroky v zájmu české energetické bezpečnosti a dlouhodobé energetické stability. "Diverzifikujeme zdroje, nakupujeme rezervy, zjednodušujeme stavbu nových energetických projektů," vyjmenoval. V oblasti jaderné energetiky považuje za nejdůležitější spuštění tendru na rozšíření dukovanské elektrárny, ale také podporu vývoje malých modulárních sériově vyráběných reaktorů.

Ty mají podle Fialy potenciál zajistit stabilní a čistou energii, mohou být základem renesance celé jaderné energetiky. "Mají šanci překonat nevýhody velkých elektráren, které se staví na míru v každé lokalitě, což je i mimořádně nákladné," konstatoval. Technologie se vyvíjí rychle, k praktickému přínosu ale vede kus práce, míní.

V současnosti podle Fialy není jiná možnost, než malé reaktory stavě v místech, kde už stojí velké elektrárny, čímž se jejich největší výhody stírají. Je nutné, aby malé reaktory fungovaly podle společné legislativy, což vyžaduje harmonizaci mezinárodních standardů, bezpečnostních hodnocení, povolovacích procesů, hodnocení dopadů na životní prostředí a dalších legislativních opatření, řekl. Česko počítá se spuštěním prvního takového reaktoru na začátku 30. let.

Podle Fialy je potřeba shoda na co nejširší platformě, EU může být jedním z hlavních hlasů. Česko je podle ministerského předsedy připraveno stát se lídrem v jaderné energetice v středoevropském regionu, neboť má dlouhodobé zkušenosti, kvalifikované odborníky a občané mají k jádru pozitivní vztah.

Slovensko to vidí podobně: Jaderná energie je odpověď na energetickou krizi i klimatické cíle

Jaderná energetika je stabilní, bezpečný a nízkoemisní zdroj elektřiny a její rozvoj je správnou odpovědí na energetickou krizi i na evropské klimatické cíle. Na Evropském jaderném fóru v Praze to dnes řekl slovenský premiér Eduard Heger. Podle něj je třeba rozvíjet nové jaderné zdroje a zajistit co nejdelší provoz těch, které už jsou v provozu.

Heger zdůraznil, že s plněním evropských klimatických cílů a snižováním emisí oxidu uhličitého poroste využívání elektřiny v průmyslu i dopravě. Proto je podle něj třeba mít stabilní zdroje, které budou doplňovat výrobu obnovitelných zdrojů energie. "Jaderná energetika je stabilní. Jaderná energetika je bezpečná. A je nízkoemisní. Takže nám poskytuje základní balík, který potřebujeme, abychom se mohli rozvíjet, abychom mohli zajistit dost energie pro náš průmysl," řekl.

Zkušenosti ze současné energetické krize vyvolané výpadkem dodávek ruského plynu do Evropy podle Hegera zdůraznily význam jaderné energetiky. "Velké objemy elektřiny umíme dodat za stabilní a přijatelné ceny," řekl o jaderných zdrojích. Přínos podle něj mají i v teplárenství, když lze odpadní teplo z jaderných bloků využívat k vytápění měst.

Podle Hegera je třeba podporovat další rozvoj jaderné energetiky, a to nejenom stavbu nových elektráren, ale i rozvoj malých modulárních reaktorů. Podle něj by bylo vhodné zkrátit povolovací procesy, což by rozšíření nových zdrojů usnadnilo. "Zdroje, které máme, musíme co nejdéle udržet v provozu při zabezpečení maximální bezpečnosti," uvedl. Praxe ve světě podle něj ukazuje, že je možné zajistit bezpečný provoz jaderných reaktorů až 80 let.

Heger také zdůraznil potřebu rozvíjet vzdělávání v oblasti jaderné energetiky, aby země, které ji využívají, nepřišly o odborníky.

Evropské jaderné fórum se koná od roku 2007, letošní ročník je první od dubna 2019, protože v předchozích dvou letech uspořádání akce zabránila pandemie covidu-19. Účastníci letošní konference se zabývají náklady na dekarbonizaci evropské energetiky i souvisejícími změnami v celém energetickém sektoru. Dalšími tématy jsou budoucí role malých modulárních reaktorů nebo problematika nakládání s vyhořelým jaderným palivem.

 

Čtěte více:

Martin Novák pro Patria.cz: Dividenda ČEZ může sahat i ke 112 korunám. O trhu, dopadu windfall daně, rekordech tradingu i rozvoji jádra a LNG
11.11.2022 7:19
Energetika ČEZ za první tři čtvrtletí letošního roku téměř zosminásobi...
Rozbřesk: Říjnová inflace pod taktovkou úsporného tarifu, čeká nás vysoká volatilita
11.11.2022 9:09
Pokles inflace v říjnu v důsledku zavedení energetického úsporného tar...
Efektivní zdanění ČEZ bude podle CFO Martina Nováka nižší než 79 procent, futures jsou zelené
11.11.2022 8:52
Finanční ředitel ČEZ Martin Novák komentoval pro patria.cz výsledky ho...

Váš názor
  • Nic MENSIHO nez souboj o trh
    11.11.2022 18:56

    ...jako obvykle, jako ve vsem, nyni s CENOVOU PŘIRÁŽKOU +100% a vetsi, mame na to!!
    Mudr.c
  • Snění
    11.11.2022 12:34

    o malých modulárních reaktorech a jejich uplatněním u nás od začátku 30. let je opravdu jen snění, ledaže bychom si tyto reaktory nechali postavit Ruskem nebo Čínou.
    • Re: Snění
      11.11.2022 13:21

      Bohužel. Rusko již má prakticky odskoušený a praxí prověřený bezodpadový reaktor - BN-800. Ideální pro naše podmínky a k tomu by mohl používat již nyní pro nás nevyužitelné vyhořelé palivo, pro které musíme za drahé peníze stavět trvalé úložiště a kterého by při provozu tohoto typu reaktoru nebylo potřeba. Sto let bychom nemuseli kupovat žádné jaderné palivo. Možná ty tance kolea vyřazení Rosatomu s Číňanů z tohoto úhlu pohledu dávají smysl. :) https://jurajtuss.blog.pravda.sk/2022/10/10/neobmedzena-energia-je-uz-skutocnostou/
      FYI
      •  
        11.11.2022 13:42

        A to říkali na raptoru nebo na protiproudu?
        al321
        •  
          11.11.2022 13:57

          A proč hned tak namyšleně a z patra? Vygoogli si heslo BN-800 a vyjede ti více článků seriózních zdrojů s popisem a technickými vlastnostmi. Např.: https://www.3pol.cz/cz/rubriky/jaderna-fyzika-a-energetika/2691-prvni-uplna-vsazka-paliva-mox-do-rychleho-reaktoru-bn-800
          FYI
          •  
            11.11.2022 14:31

            Hele 880 MW fakt není malý a už vůbec ne modulární reaktor. MMR by mělo být cosi jako technologie na jaderných ponorkách stará cca 50 let.
            ..
            •  
              11.11.2022 14:52

              Rosatom chce budovat malé reaktory hlavně na Sibiři - RiTM-200 a rychlý reaktor BREST-OD-300, který bude využívat palivo typu MOX - měl by být dokončen v r. 2026). Rychlé reaktory BN-600. BN-800 a BN-1200 se podle mých informací budou využívat hlavně na Bělojarské JE.
              MirekBa
              •  
                11.11.2022 16:56

                Nestudoval jsem to detailně. Jen jsem si uvědomil, že Rosatom je v jaderné energetice dobrý a ten reaktor BN - 800 i když není malý a modulární, tak by se jako další blok Teemelína celkem hodil. Alespoň by spotřeboval vyhořelé palivo, které nyní musíme nákladně skladovat a také bychom měli jaderného paliva na mnoho let.
                FYI
      •  
        11.11.2022 13:25

        Rusáci budou v příštích letech rádi, když se znovu naučí stavět zemljanky a vyrábět parní stroje.
        ..
        •  
          11.11.2022 14:36

          Tohle je myšlení mnoha lidí na 'západě'. Projeď si svět, možná si pak řekneš, kde soudruzi z Evropy udělali chybu...
          _RaS_
          •  
            14.11.2022 11:31

            Kde mimo Evropu teče 99% obyvatel z kohoutku pitná voda? Kde mají dostupnou lékařskou péči i pro nejchudší včetně bezdomovců? Kde může žena sama cestovat metrem o půlnoci? To že ti na hranicích Kambodži naskenují duhovku do databáze a v hlavním městě postaví mrakodrapy fakt není znakem rozvinuté společnosti.
            ..
          •  
            11.11.2022 19:13

            no zrovna dělají Rusku nádhernou reklamu loupežníci ze zemljanek, kteří vykrádají ukrajinské byty a domy a berou všechno co není přibitý ;-)
            lunatic with skateboard
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m