Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Efektivní zdanění ČEZ bude podle CFO Martina Nováka nižší než 79 procent, futures jsou zelené

Efektivní zdanění ČEZ bude podle CFO Martina Nováka nižší než 79 procent, futures jsou zelené

11.11.2022 8:52
Autor: Redakce, Patria.cz

Finanční ředitel ČEZ Martin Novák komentoval pro patria.cz výsledky hospodaření ČEZ za první tři čtvrtletí letošního roku, kdy energetika téměř zosminásobila čistý zisk a na úrovni EBITDA narostla o více než čtyři pětiny. Fed se po vítaných zprávách o inflaci blíží zmírnění agresivního utahování úrokových sazeb. Elon Musk ve svém prvním projevu k zaměstnancům Twitteru řekl, že není vyloučený bankrot a futures jsou dnes zelené.

Futures na evropské akciové indexy: Euro Stoxx 50 +0,8 %, FTSE 100 +0,4 % a DAX +0,6 %. 

Finanční ředitel ČEZ Martin Novák komentoval pro patria.cz výsledky hospodaření ČEZ za první tři čtvrtletí letošního roku, kdy energetika téměř zosminásobila čistý zisk a na úrovni EBITDA narostla o více než čtyři pětiny. Nad očekávání silné třetí čtvrtletí, především díky rekordnímu zisku z obchodování s komoditami na zahraničních trzích vedly k letos již třetímu zvýšení celoročního výhledu hospodaření. Ten nyní slibuje dosud rekordní dividendu pro akcionáře, která by mohla dosáhnout až 112 na akcii. To by byl absolutní rekord v historii firmy, více než dvojnásobek dosud vyplacené nejvyšší dividendy. Otazníky nicméně zůstávají nad dopady daně z nadměrných zisků a cenových stropů pro tržby z prodeje vyrobené elektřiny. Podle slov finančního ředitele ČEZ Martina Nováka pro může být zdanění vysoké, nebude se však týkat všech aktivit ČEZ. Efektivní sazba tedy nakonec bude zřejmě nižší než 79 procent, jak nyní zjednodušeně propočítává většina analytiků. Více ZDE.

ČEZ neočekává žádnou změnu v dlouhodobých plánech čelit cenovým stropům a windfall dani kvůli jejich dočasné platnosti. Stále plánuje dosáhnout cílů v oblasti obnovitelných zdrojů, modernizovat distribuci a dosáhnout cílů dekarbonizace. Zároveň včera oznámil zvýšení cen tarifů od ledna 2023na úroveň vládou stanoveného stropu. Více než polovina jeho zákazníků bude nově podléhat zastropotvané ceně 6 Kč/kWh (včetně DPH). V nejrozšířenějším tarifu (D02d) zákazníci zaplatí 8,20 Kč/kWh včetně distribuce.

Morgan Stanley opakuje u ČEZ doporučení Equalweight s cílovou cenou 1010 .

Fed se po vítaných zprávách o inflaci blíží zmírnění agresivního utahování úrokových sazeb. Čtyři bankéři podporují pokles sazeb, i když zdůraznili, že měnová politika musí zůstat utažená. „I když věřím, že by brzy mohlo být vhodné zpomalit tempo zvyšování sazeb, abychom mohli lépe posoudit, jak se vyvíjejí finanční a ekonomické podmínky, tak také věřím, že pomalejší tempo by nemělo představovat uvolněnější politiku,“ řekla prezidentka dallaského Fedu Lorie Logan ve čtvrtek na konferenci pořádané její bankou v Houstonu. Zprávy o lepší než očekávané inflaci poslaly výnosy dluhopisů dolů a investoři zpřísnili sázky, že Fed zmírní své další zvýšení sazeb v prosinci na 50 bazických bodů, přičemž sazby příští rok vyvrcholí kolem 4,8 %.

Úřady na Bahamách, kde FTX sídlí, uvedly, že zmrazily aktiva místní obchodní dceřiné společnosti a „spřízněných stran“, když se objevily další známky toho, že impérium kryptomagnáta Sama Bankmana-Frieda se blíží bankrotu. Rozhodnutí zmrazit digitální aktiva FTX je „obezřetným postupem“ k zachování aktiv a stabilizaci společnosti, uvedla Bahamská komise pro cenné papíry ve čtvrtečním prohlášení. Mezitím japonská vláda nařídila místní pobočce FTX, aby pozastavila některé ze svých operací, s tím, že nemá strukturu, která by uživatelům řádně nabízela služby směnárny kryptoměn.

Elon Musk ve svém prvním projevu k zaměstnancům Twitteru od zakoupení společnosti za 44 miliard dolarů řekl, že není vyloučený bankrot, pokud firma nezačne generovat více peněz, podle lidí obeznámených s touto záležitostí. Varování přišlo poté, co Musk propustil polovinu zaměstnanců Twitteru, vyprovodil většinu nejvyšších manažerů a zakázal zbývajícím zaměstnancům pracovat z domova.

Nejvyšší čínští lídři posílili potřebu držet se politiky Covid Zero a zároveň naléhali na úředníky, aby omezení více zacílili. Na schůzce nového stálého výboru politbyra, jemuž předsedal prezident Si Ťin-pching, členové vyzvali k „rozhodnějším“ opatřením k omezení šíření viru, ve snaze co nejdříve obnovit normální život a produkci, uvedla agentura Xinhua News Agency. I když to není poprvé, co Si Ťin-pching a vysocí lídři v Číně naléhali na kádry, aby při omezovacích opatřeních dbali na ekonomiku, jde o první veřejné komentáře ke koronaviru ze strany nového stálého výboru.


 
 

Čtěte více:

Akcie a výnosy dluhopisů na konci tohoto cyklu zvedání sazeb
10.11.2022 17:21
Na akciový trh se opakovaně dostavují obavy z toho, kam se vyšplhají v...
Rally na akciích i dluhopisech, v čele technologie
10.11.2022 16:34
Všechny problémy i témata, které investoři řešili v posledních dnech, ...
Inflace zpomaluje a to se trhům líbí
10.11.2022 22:01
Jak se již od začátku týdne očekávalo, data o inflaci jsou skutečně n...
Martin Novák pro Patria.cz: Dividenda ČEZ může sahat i ke 112 korunám. O trhu, dopadu windfall daně, rekordech tradingu i rozvoji jádra a LNG
11.11.2022 7:19
Energetika ČEZ za první tři čtvrtletí letošního roku téměř zosminásobi...
Spojené státy přestaly považovat Rusko za tržní ekonomiku
11.11.2022 8:28
Spojené státy přestávají považovat Rusko za zemi s tržní ekonomikou, o...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data