Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Fed a ECB určí trhům směr do nového roku

Rozbřesk: Fed a ECB určí trhům směr do nového roku

12.12.2022 10:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Nastává poslední skutečně rušný týden před koncem roku. Nejenže v něm dojde na zasedání Fedu i ECB, ale nejprve se ve Spojených státech (v úterý) dozvíme výsledky listopadové inflace. Tu českou čerstvě známe, meziměsíčních +1,2 % při konsensu trhu +0,7 % dle Refinitiv. Americká říjnová čísla byla slabší a v kombinaci s uvolněnější náladou na komoditních trzích přispěla velkou měrou k odbourání sázek na agresivnější růst úrokových sazeb v USA i v eurozóně. I proto v tuto chvíli valná část trhů čeká od Fedu i ECB podobně jako my zvýšení sazeb “jenom” o 50bps. A i proto se dalo v posledních týdnech na globálních trzích daleko “uvolněněji” dýchat.

Zásadní pro pokračování relativního tržního komfortu ovšem v tomto týdnu nebude samo o sobě rozhodnutí o sazbách, ale doprovodné komentáře indikující možný vrchol sazeb a dobu pobytu v jeho okolí. A jak u Fedu, tak i ECB očekáváme, že rétorika zůstane i nadále jestřábí. I když se pohybujeme v okolí inflačních vrcholů, cesta dolů nemusí být tak jednoduchá a inflace se může ukázat po výrazném inflačním šoku značně perzistentní. Prostor pro další “úlevný” pokles delších tržních výnosů z dnešních úrovní tak považujeme v tuto chvíli za omezený.

Je pravda, že jistou úlevou může na trzích udržet “překvapivý” pokles cen ropy. Zdá se, že západní cenový strop na ruskou ropu sice neomezil schopnost Ruska ropu vyvážet, na druhou stranu však posílil vyjednávací pozici asijských obchodníků při jednání s Moskvou. I proto uralská ropa prudce padá (od začátku prosince z 61 USD na 46 USD na barel) a táhne s sebou dolů i ropu brent.

Na druhé straně ovšem vidina pokračujícího konfliktu s Ruskem a studenějšího počasí táhne opět v Evropě vzhůru ceny zemního plynu i elektřiny, které jsou v inflačních koších v tuto chvíli daleko větším tématem. A jsou velkým tématem i pro evropský energeticky náročný byznys.

I proto zůstáváme před koncem roku skeptičtí. Přes jistou tržní úlevu patrnou v posledním měsíci a půl (i na české koruně) ještě pravděpodobně není čas sázet na trzích na konec energetické krize a obrat k lepšímu.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna se drží v okolí 24,30 EUR/CZK. Dnešní den bude ve znamení listopadové inflace. Očekáváme nárůst meziroční dynamiky (z 15,1 % na 15,7 %) daný zejména srovnávací základnou z uplynulého roku, kdy došlo k odpuštění DPH na energie. Odchylka od poslední prognózy ČNB tak vzhledem k různým předpokladům ohledně kalkulace energetického úsporného tarifu bude přesahovat 2procentní body. Zásadnější pro rozhodování centrální banky by však víc než volatilita inflace v nejbližších měsících měla být její perzistence v neenergetických složkách v příštím roce - v částech jako textil, pohostinství, kultura a služby.

Eurodolar

Eurodolar startuje hektický týden nad úrovní 1,05, ale uvidíme, zdali se zde udrží. Výčet událostí tohoto týdne je opravdu bohatý. Vše odstartuje zítra americká inflace, ve středu následuje zasedání Fedu, o den později bude rozhodovat o sazbách ECB (a Bank of England). Do toho všeho ještě přijdou důležitá data jako americké maloobchodní tržby a PMI v Evropě. Takže lze čekat zvýšenou volatilitu s překvapením na obě strany.



 

Čtěte více:

Výhled na 2023 podle Martina Kupky: Pokračující deglobalizace a stagflace
12.12.2022 6:06
Turbulentní ceny energií, spojené s invazí Ruska na Ukrajinu, výrazný ...
WEBINÁŘ Makrovýhled na rok 2023 s Janem Burešem. Nejen o Česku, koruně i energiích. UŽ DNES V 15:00
15.12.2022 8:40
Co čekat od roku 2023 ve světové i české ekonomice, na cenách energií,...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m