Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: U některých akcií už ujel vlak, banky ale podle Wells Fargo čeká výjimečně dobrý rok

Perly týdne: U některých akcií už ujel vlak, banky ale podle Wells Fargo čeká výjimečně dobrý rok

13.01.2023 15:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Sophie Karp z KeyBanc se domnívá, že na nákup utilit jako celku už není čas, mimo jiné kvůli jejich vysokým valuačním prémiím. Některé výjimky ale podle ní existují. Bankovní analytik Wells Fargo Mike Mayo zase vidí velký potenciál u amerických bank.

Utility už ne: Analytička utilit v KeyBanc Sophie Karp hovořila na CNBC o tom, zda na trh nedorazila nová fáze, ve které už by si tento sektor nevedl tak dobře. „Je to skutečně vstup do nové fáze a myslím si, že utility jsou už drahé,“ uvedla expertka. Doposud si přitom utility jako defenzivní sektor vedly „přesně tak, jak bychom čekali“. Nyní se ale relativně k valuacím celého trhu obchodují s vysokými valuačními prémiemi.

Karp se domnívá, že u utilit nastane valuační návrat k průměru, pro který hovoří i rostoucí sazby. Drahý je pak tento sektor i ve srovnání se současnou výší výnosů vládních dluhopisů. Nenašly by se v něm ale přece jen nějaké zajímavé akcie? Keybanc má doporučení k nákupu například u Duke Energy, Wec Energy, Xcel Energy, First Energy, či Avangrid.

Nedoporučila by ale Karp utility těm, kteří se nyní obávají dalšího volatilního vývoje na trzích a chtějí se obrátit směrem k defenzívě? Analytička odpověděla, že celý sektor ne, ten již má své cyklické zisky za sebou. Utility si podle ní historicky vede nejlépe, když začínají nabývat na síle očekávání recese. Tuto fázi již ale máme za sebou a „sektor se bude vracet k průměru a historickému standardu, kterým jsou valuace podobné těm na celém trhu“.

„Pokud chcete nyní kupovat něco, co je bezpečné, tak u utilit vám pravděpodobně už ujel vlak“, dodala Karp. Podle ní jsou zde nyní valuační prémie vůči celému trhu nejvyšší od roku 2004. A na CNBC jí na závěr rozhovoru pochválili za to, že nevyzdvihuje svůj sektor jen proto, že se věnuje zrovna jemu.


Odraz od hodnotového dna? V minulých Perlách týdne jsme poukazovali na to, že podle Kevina Dreyera z Gabelli Funds si hodnotové akcie ještě nějaký čas povedou lépe, než jejich růstové protějšky. Nyní doplňujeme následujícím grafem, ve kterém Goldman Sachs ukazuje dlouhodobé relativní výkony hodnotových titulů. Modrá pole ukazují období, kdy si tato skupina akcií vedla hůře než růstové firmy:
03
Zdroj: Twitter

Z grafu je zřejmé, že hodnotové akcie nyní otočily relativně k růstu směrem nahoru. To po mimořádně dlouhém období jejich zaostávání, které začalo kolem finanční krize. A poslalo relativní návratnost hodnoty na historické dno.


Inflace a valuace akciového trhu: Goldman Sachs také srovnává valuace amerického akciového trhu v obdobích s různou mírou inflace. Pokud vezmeme za bernou minci data od roku 1900, tak poměr cen akcií k ziskům dosahoval nejvyšších hodnot při inflaci mezi 2 – 3 %. PE se v takovém prostředí pohybovalo kolem 18, podobné to bylo s inflací mezi 1 – 2 %.
04
Zdroj: Twitter

Jak data od roku 1900, tak od roku 1965 ukazují, že akciovém trhu nesvědčí vyšší inflace, zejména pokud překročí hranici 6 %. Podle dat od roku 1965 ale trhu nejvíce prospívá inflace velmi nízká (PE je tu počítáno na základě zisků dosažených v předchozích 12 měsících).

Banky prudce nahoru? Bankovní analytik Wells Fargo Mike Mayo hovořil na CNBC o tom, že podle jeho základního scénáře by bankovní akcie v USA měly letos posílit o 50 %. Toto očekávání stojí na předpokladu návratu valuací tohoto sektoru k historickým standardům a 14% růstu zisků bank. Takové tempo by podle analytika dvojnásobně převyšovalo růst zisků všech obchodovaných firem.

Mayo míní, že za jeho scénářem nejsou žádná růžová očekávání. Pokud by ale americká ekonomika prošla tvrdým přistáním, akcie bank by podle něj mohly klesnout asi o 30 %. V nejlepším scénáři, kdy vůbec nenastane recese, pak Mayo hovoří o 66 % růstu cen a vážený průměr všech jeho scénářů implikuje asi 33 % posílení bankovního sektoru.

Významným tématem pro následující rok by u amerických bank měla být jejich „odolnost“. Podle experta se to týká jak vlastních podnikatelských modelů, tak ziskovosti. Mayo je přitom s odhady celkových příjmů bank mírně nad současným konsenzem, ale vysoko nad ním u zisků. Tedy i u marží. Mimo jiné proto, že banky by podle něj letos v případě ekonomického útlumu měly být schopny výrazně snížit náklady. Jejich výsledky v případné recesi by pak byly nejlepší v podobných částech cyklu v historii.



 
 
 

Čtěte více:

Právě vidíme ukázku hladkého přistání, domnívá se ekonom
13.01.2023 10:53
Inflace klesá, zatímco ekonomická aktivita nijak dramaticky neklesá, s...
Elon Musk pomohl zveřejnit nové Twitter Files, které poukazují na relativně hlubokou spolupráci této firmy a FBI
13.01.2023 12:03
Nová série takzvaných Twitter Files poukazuje na relativně hlubokou sp...
Bank of America zvýšila zisk a poráží odhady analytiků. Akcie v premarketu sílí
13.01.2023 13:14
Akcie klíčové americké banky Bank of America nabírají zhruba 1% zisk v...
I přes silný kvartál akcie JP Morgan klesají kvůli slabšímu výhledu na letošní čistý úrokový výnos
13.01.2023 13:28
I přes silný výkon ve čtvrtém čtvrtletí po nadočekávání dobrému výkonu...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.