Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Utahování opasků: průměrná mzda v ČR roste o 5,4 %

Utahování opasků: průměrná mzda v ČR roste o 5,4 %

30.08.2005 9:26
Autor: David Marek

Komentář doplněn
Průměrná hrubá měsíční mzda v ČR ve 2. čtvrtletí stoupla na 18.763 Kč, tj. o 965 Kč (5,4 %) více než loni v polovině roku. Pomaleji rostla průměrná mzda od roku 1989 jen jednou, ve 2. čtvrtletí 2004. Naprosto shodným tempem se zvýšily průměrná mzda ve firemním sektoru i v nepodnikatelské sféře.

Mzdy v poslední době reflektují nízkoinflační prostředí české ekonomiky a jejich tempo růstu neohrožuje konkurenceschopnost českých firem zvyšováním jednotkových mzdových nákladů. Hrubou aproximací bývá srovnání reálného tempa růstu průměrné mzdy a růstu produktivity práce (jako podílu HDP a zaměstnanosti). V této rovnici neznáme HDP za 2. čtvrtletí, ale bude-li naplněna naše prognóza růstu HDP o 5,0 %, měla by produktivita práce růst rychleji než reálné mzdy. Chybou uvedené aproximace je užití rozdílných cenových indexů pro výpočet reálných mezd (index spotřebitelských ceny) a reálného HDP (deflátor HDP). Rozdíly mezi oběma cenovými indexy přitom nebývají zanedbatelné. Použijeme-li metodologii Eurostatu pro vyjádření jednotkových mzdových nákladů, potom zjistíme, že pravděpodobně došlo k dalšímu poměrně výraznému snížení tohoto ukazatele nákladové konkurenceschopnosti českých firem. Na jedné straně by bylo možné namítat, že při současném tempu růstu ekonomiky by mohly mzdy růst rychleji. Na straně druhé přispívá pokles jednotkových mzdových nákladů k vytváření nových pracovních míst v ČR, růstu zaměstnanosti a rostoucí odolnosti české ekonomiky na negativní hospodářský vývoj v západní Evropě. Pružnost trhu práce, včetně pružnosti mezd, je jedním ze základních prvků schopnosti absorbovat vnější ekonomické výkyvy. Za současné „utahování opasků“ nemohou žádné „balíčky“, naopak ve státní sféře se nešetří na počtech zaměstnanců ani jejich mzdách, ale stabilizace inflačních očekávání na nízké hladině a reflexe ekonomických podmínek v západní a střední Evropě.

Pomalejší tempo růstu reálných mezd svádí k úvahám o dalším zpomalení růstu spotřeby domácností. Data o maloobchodních tržbách ovšem naznačují opak. Řešením této hádanky může být rostoucí zaměstnanost (zvyšující celkový disponibilní důchod domácností) anebo návrat ke klesajícímu trendu míry úspor.

V letošním roce počítáme se zvýšením průměrné mzdy o 5,5 % na 19.035 Kč. Reálně by měla průměrná mzda stoupnout o 3,7 %.


Váš názor
  • Není průměr jako průměr
    30.08.2005 11:02

    Už dříve jsem upozorňoval na to, že by bylo vhodné zveřejňovat u veličiny průměrná mzda nejen její medián, ale i modus, tedy nejčastěji se vyskytující mzdu. Jednak proto, aby si člověk mohl udělat reálný obrázek o rozložení mezd v populaci a jednak proto, aby si mohl reálně porovnat svoji mzdu s "průměrnou". Když se totiž v rádiu nebo TV s velkou slávou prezentuje, jak nám zase vzrostla ta "naše" průměrná mzda, tak to naprostou většinu lidí akorát naštve a po přečtení zprávy o tom, že od nynějška nejrovnější mezi rovnými (alespoň dle názvu úřadu :-) - jedlík Pecina, bude mít ještě ňákej pátek kapitálovou životní pojistku v ČEZu, na kterou mu všichni odběratelé elektřiny přispějí cca 2,5 mil. Kč, rozlítí tak do červena, že mohou zhasnout v místnosti žárovky ... Ale jak by řekl jeden náš neomylný teoretik: každý jeden z nás měl tu příležitost ...
    PaulC
    • Průměr a medián
      30.08.2005 11:58

      Mohu-li Vám alespoň trochu pomoci v této problematice, rád bych upozornil na čerstvě publikovanou analýzu ČSÚ "Diferenciace mezd zaměstnanců v roce 2004", kde naleznete informace o nejen relaci průměru a mediánu mezd v ČR, ale i detailní data o distribuci mezd. Jen pro upozornění, data v této publikaci vychází ze strukturálního šetření a nejsou srovnatelná s dnes publikovanými informacemi. Téma distribuce příjmů bylo námětem naší analýzy "Robin Hood by z ČR radost neměl: změny v distribuci příjmů" a rádi bychom se k němu v budoucnosti ještě vrátili.
      David Marek
      • Výpočet mediánu a modusu
        30.08.2005 13:34

        Ten, kdo spočítal dnes zveřejněný medián, může přece z nasbíraných dat snadno vypočítat i modus (dokonce si myslím, že spočítaný je). Ručně se výpočet zcela jistě neprovádí a pro počítač výpočet modusu (četnosti) není nic těžkého. Obě čísla pohromadě mají mnohem větší vypovídací hodnotu než zveřejnění jenom jednoho z nich. Politikům se samozřejmě hodí do krámu populisticky zveřejňovat jen medián, který "díky" jejich vládě takto vzrostl.
        PaulC
        • Průměrná hodnota není medián a modus není příliš užitečný
          30.08.2005 14:42

          Vážený, dnes žádný medián mezd zveřejněn nebyl, aspoň o tom nevím. Byla zveřejněna průměrná hodnota (sečti všechny mzdy, vyděl počtem a máš ji). Medián dostanete tak, že mzdy setřídíte jejich počet vydělíte dvěma (získáte x) a v setříděném souboru najdete právě x-tou hodnotu. Modus je hodnota, kterou má nejvíc prvků v množině, takže by vám mohlo snadno vyjít, že modus u hodinové mzdy je roven platu zaměstnanců obchodních řetězců, protože řetězce udržují relativně stejné mzdy u velkého počtu svých zaměstnanců (50 Kč/hodinu), kdežto například ve státní správě drobná zvýhodnění (například za odpracované roky) soubor rozprostřou... Pokud chcete získat lepší představu o rozčlenění hodnot ve vzorku, použijte kvantily. Tj. rozdělte setříděný soubor například na 4, nebo na 10 a u porovnejte medián (nebo průměr) jednotlivých kvantilů.
          Stochastik amatér
          • Medián & Modus
            30.08.2005 15:10

            Ano, s mediánem máte pravdu. Modus ale užitečný je. Je jednoduchým měřítkem toho, jakou mzdu pobírá většina našich spoluobčanů. Samozřejmě by se nevzal modus dle matematické definice jednoho čísla, ale určitý rozptyl hodnot Od Do tak, aby měl dle Gausovy křivky rozložení hodnot a počtu jejich nositelů vypovídající hodnotu.
            PaulC
    • Není průměr jako průměr
      30.08.2005 11:23

      Naprosto s Vámi souhlasím, co se týče modu a mediánu, ale proč pořád mlvíte o "neomylném teoretikovi"? Pokud se nemýlím, tak mluvíte o našem prezidentovi. Neomylný určitě není(vím, že to myslíte ironicky a tak narážíte na jeho aroganci, která ale ne každému vadí, jako asi Vám), ale "teoretik" tedy není rozhodně. To možná vy a taky proto pořád jen píšete příspěvky sem a on je prezident ČR a profesor na VŠE. Všiml jsem si, že se v každém Vašem příspěvku o něm zmíníte a už je mi za Vás trošku trapně... Možná by bylo vhodné víc se zaobírat tématem v článku a né člověkem, který s tím nemá absolutně nic společného, co Vy na to?
      Tomáš
      • Ke Klausovi ...
        30.08.2005 11:53

        Prezidentem je - to ano, ale jen proto, že všechny partaje (zcela náhle :-) opustili přímou volbu prezidenta a vybraly "někoho" mezi sebou ... Explozi v udílení akademických titulů a čestných doktorátů po revoluci raděj komentovat nebudu (dalším "zasloužilým" nositelem je např. Karl Dyba) a jen Vám doporučím se s některými jejich pracemi seznámit. Podobně dle mého názoru "kvalitním učitelem" je na Právnické fakultě v Olomouci Ivan Langer ... (ale v podstatě proč ne - o hospodářské kriminalitě určitě něco ví :-). Ano máte pravdu, že mé narážky na "filozofa neviditelné ruky trhu" jsou časté, ale proto, že díky tunelům z počátku devadesátých let byly způsobeny nenávratně nejen veliké majetkové škody, za které se nikdo neomluvil (Klaus řekl, že tím, že ho vyhodili z vlády "trpěl" dost, Tupol a spol. dnes tvrdí, že z tehdejší garnitury už ve vedení partaje přece nikdo není ...), ale bohužel to vzalo i dost toho dobrého, co bylo v naší společnosti na konci roku 1989 ... Klaus je pro mne představitelem morálního úpadku společnosti v průběhu devadesátých let. Zavedl zde mafiánské praktiky, kterými naše republika v letech 1918-1938 vůbec netrpěla (jen zkuste porovnat vymahatelnost práva nebo fungování bank a kampeliček tehdy a po roce 1989 ...). Doživotní imunita poslanců (která nemá v civilizovaném světě obdoby, imunita je vždy jen na dané volební období), ementálové zákony, korupce, tunely bank a podniků. Stačí ne ?
        PaulC
        • Re: Ke Klausovi
          30.08.2005 12:15

          Mezi námi dvěma je velký rozdíl a to v tom, že Vy mluvíte o sympatiích, já o ekonomii(resp.naší ekonomice). Možná byste si měl nějakou publikaci přečíst spíš Vy. Ale tím nemyslím Týden, Repflex, atd. Myslím ekonomickou literaturu, ne názory opravdových teoretiků, kteří u toho nebyli a jen o tom teď mluví, jak to všechno bylo po revoluci udělané špatně. Přečtěte si ekonomické rozbory atd. Nezastávám se tunelářů ani zlodějů, ale ti by byli za jakékoliv vlády. Je nesmysl spojovat je s jednou stranou(socani by dělali to samé, jde o jednotlivce, ne o stranu). Vůbec nechápu, jak můžete srovnávat 1.pol. 20.st. s dnešní dobou?! To je další holý nesmysl. Chyby zde vznikaly, protože se nebylo z čeho poučit... Každý je generál..ale až po bitvě.
          Tomáš
          • :-)
            30.08.2005 12:38

            Chybovat je lidské, ale jen hlupák si je nepřipouští a nepoučí se z nich ... Holý nesmyl je naopak tvrdit, že nelze srovnávat fungování ekonomiky našeho státu za první republiky s ekonomikou porevoluční. Ano podvodníci by byli za jakékoliv porevoluční vlády (zlodějíčci byli ostatně i za bolševika), ale záleží na každé vládě, jaké "živné prostředí" jim vytvoří (nebo dokonce s nimi žije v symbióze ...). K Vaší pohádce o tom, že tak by to bylo i za vlády jiných partají přidejte ještě populární bajku o tom, že ty peníze se přece neztratily ... Rašín a spol. po roce 1918 se neměli vůbec z čeho poučit, navíc stát zakládali po vřavě První světové války v Evropě, udělali na svou dobu precizní měnovou reformu, zákony přijímali jasné a rychle vymahatelné, za podvody se šlo velice rychle do vězení, domakratické zřízení udrželi po celou dobu trvání první republiky i přes diktatury v zahraničí. Ano tohle byli skuteční generálové a jimi také historicky zůstanou.
            PaulC
            • :)
              30.08.2005 15:19

              Podle me je naprosto irelevantni diskutovat o prezidentovi pod clankem, ktery s nim ani slovem nesouvisi. Kdyz mluvite o zivne pude pro podvody - podivejte se, kdo je ted u moci jiz cca 7 let a kolik zakonu se zmenilo? V podstate nic. Takze korupce, podvody a tunely ziji v symbioze i s touto vladou... A to neni zadna pohadka. To je realita, bohuzel pro Vas(ale i pro nas ostatni). Bajku o tom, ze ty penize se neztratily, jste si vymyslel Vy, ja bych to nerekl. To s tim ale IMHO stejne vubec nesouvisi... Co se tyce Rasinovy reformy, ne vsichni se shodnou, ze byla tak fantasticka, jak Vy ji zde popisujete. Nehlede na to, Rasin urcite je velka postava nasich ekonomickych (politickych) dejin, ale srovnavat rok 1918 a 1989 proste nelze...
              T
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m