Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Záznam z jednání bankovní rady ČNB ze dne 30. května 2002

Záznam z jednání bankovní rady ČNB ze dne 30. května 2002

11.06.2002 10:10
Autor: 

Následuje úplné znění záznamu ze zasedání bankovní rady ČNB ze dne 30. května 2002
Bankovní rada projednala květnovou situační zprávu, vyhodnocující nové informace zveřejněné od vypracování prognózy inflace v dubnové velké situační zprávě.

Inflace se v dubnu vyvíjela v souladu s prognózou a dostala se blízko dolní hranice cílového koridoru ČNB. V rámci tzv. korigované inflace byl oproti očekávání vyšší růst cen pohonných hmot, kompenzoval ho však meziměsíční pokles ostatních cen, což potvrzuje absenci významnějších inflačních tlaků v ekonomice. V souladu s predikcí se vyvíjejí též ceny výrobců, dovozní ceny zaznamenaly mírně větší pokles vlivem silného kurzu koruny.

Průmyslová produkce nadále dynamicky roste. Ke zpomalení však došlo u průmyslových tržeb, což je spojeno zejména s dodávkami pro tuzemský trh. Mohlo by se jednat o signál zpomalení tempa domácí ekonomické aktivity. Růst maloobchodních tržeb naopak ukazuje na setrvalou dynamiku soukromé spotřeby spíše v horní polovině predikčního intervalu. Na trhu práce pokračuje růst sezónně očištěného počtu nezaměstnaných a pokles počtu volných pracovních míst. Mzdy v průmyslu rostly v březnu mírně pomaleji oproti prognóze, nominální jednotkové mzdové náklady v průmyslu v současnosti víceméně stagnují.

Dubnová obchodní bilance zaznamenala v nominálním vyjádření meziroční zlepšení o zhruba 10 mld. Kč, za leden až duben již zlepšení dosahuje 27 mld. Kč. To naznačuje, že by výsledný schodek za celý rok 2002 mohl být nižší než současná predikce ČNB. Na zlepšení obchodní bilance se zhruba z jedné poloviny podílejí cenové vlivy. Dochází však i k příznivému vývoji ve stálých cenách, zejména díky vyššímu vývozu ve skupině strojů a dopravních prostředků, což odráží pozitivní vývoj na nabídkové straně ekonomiky. Jistý vliv však má i pokles investičních dovozů, což by naopak mohlo indikovat pokles domácí investiční aktivity.

Na peněžním trhu došlo po dubnovém snížení dvoutýdenní repo sazby k proporcionálnímu poklesu výnosové křivky. Snížení repo sazby zabránilo výraznějšímu růstu reálných úrokových sazeb v důsledku poklesu inflace a inflačních očekávání. Sazby v ex ante pohledu nepatrně poklesly, zatímco v ex post pohledu se jen mírně zvýšily.

Květnová situační zpráva v souhrnu konstatovala, že některé údaje zveřejněné během posledního měsíce mířily oproti dubnové prognóze mírně směrem vzhůru, jiné naopak za očekáváním zaostaly, celkově však zůstává bilance rizik prognózy inflace v zásadě nezměněna. Převažují rizika mířící dolů, spojená se silnou úrovní měnového kurzu a možnou větší pružností cen obchodovatelných statků směrem dolů při dlouhodobějším setrvávání kurzu na této hladině.

V diskusi navazující na prezentaci situační zprávy členové bankovní rady nicméně upozorňovali, že rizika dubnové prognózy inflace nelze vnímat stejně jako při jejím projednání bankovní radou v dubnu, protože provedené snížení repo sazby o 50 bazických bodů přinejmenším kompenzovalo riziko samovolného zpřísňování úrokové složky reálných měnových podmínek vlivem snížení inflace a inflačních očekávání.

Přesto někteří členové bankovní rady argumentovali, že ČNB je nadále schopna pojmenovat spíše protiinflační rizika, takže bilance rizik přetrvává mírně směrem dolů. I přes razantní snížení úrokových sazeb nedošlo k reálnému uvolnění měnových podmínek. Měnový kurz zůstává na silné úrovni. Proti tomu však zazněl názor, že rizika lze nyní vnímat spíše jako vyrovnaná. Snížení úrokových sazeb část rizik korigovalo, došlo ke stabilizaci měnového kurzu a data z reálné ekonomiky jsou i při pesimistickém nahlížení přinejhorším smíšená.

Panovala shoda, že údaje o obchodní bilanci částečně odrážejí předchozí vlnu proexportně orientovaných investic a strukturální změny v ekonomice. Přesto však zaznělo varování, že nelze dosud dělat silné závěry o schopnosti ekonomiky vyrovnat se bez obtíží se skokovým posílením kurzu koruny. Lze očekávat, že se negativní dopady tohoto posílení začnou se zpožděním projevovat. V této souvislosti byl také diskutován pokles investičních dovozů, jímž se může nepřímo prosazovat vliv silného měnového kurzu, který podnikům snižuje zisky a tím prostředky na investice. Zpomalení investiční aktivity by mohlo mít nepříznivý dopad na nabídkovou stranu ekonomiky, pokud by mělo trvalejší charakter.

Bankovní rada věnovala pozornost také vývoji úvěrové emise, kterou v současnosti táhnou především úvěry obyvatelstvu. Bylo konstatováno, že dluhové financování spotřeby a bytové výstavby začíná být významné nejen z hlediska vysokého tempa růstu, ale již i v absolutním objemu. Měnová politika tak získává jeden za standardních kanálů transmise změn úrokových sazeb do agregátní poptávky. V této souvislosti zazněl názor, že aktuální prognóza vývoje soukromé spotřeby uvedenou skutečnost plně nedoceňuje.

Na závěr svého jednání rozhodla bankovní rada ČNB jednomyslně ponechat limitní úrokovou sazbu pro dvoutýdenní repo operace nezměněnou na hladině 3,75 %.

Přítomni: Guvernér doc. Ing. Z. Tůma, CSc., viceguvernér Ing. O. Dědek, CSc., viceguvernér RNDr. L. Niedermayer, vrchní ředitelka Ing. M. Erbenová, Ph.D., vrchní ředitel doc. Dr. Ing. J. Frait, vrchní ředitel Ing. P. Štěpánek, CSc.

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023
8:54Tabák oznámil výsledky za loňský rok, ČEZ dostal horší rating od Moody's a futures jsou dnes červené  
8:49Philip Morris CR vykázal meziročně nižší zisk i tržby. Dividendu navrhuje ve výši 1 220 Kč/akcie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university