Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co způsobuje relativně vyšší atraktivnost akcií ČEZ proti zbytku trhu? (opak.)

Co způsobuje relativně vyšší atraktivnost akcií ČEZ proti zbytku trhu? (opak.)

08.03.2004 16:05
Autor: 

Ať se na to podíváme z jakékoliv strany, porovnáme-li výkonnost indexu PX-D - měřícího chování sedmi našich nejlikvidnějších titulů v rámci segmentu SPAD - a výkonnost akcií energetické společnosti ČEZ od začátku roku, za posledních šest měsíců a za poslední rok, vyjde z toho elektrárenský gigant vždy o poměrně velký kus lépe. Pojďme se tedy zamyslet nad tím, co způsobuje tuto relativně vyšší atraktivitu akcie a je-li možné, aby ty samé vlivy přetrvávaly i po další období. Jenom pro ilustraci - od 5.1.2004 přidal index PX-D 15,88 % a ČEZ +21,74 %, od 1.9.2003 posílil PX-D o 23,52 % a ČEZ o 32,02 %, od konce února roku 2003 je PX-D o 60,97 % výše, ČEZ o 93,25 %. Odhlédněme tedy od valuací a složitých výpočtů (nejsem analytik, ale obchodník) a vezměme si k ruce selský rozum:

- Mediální prezentace firmy. Je nezpochybnitelné, že za poslední řekněme dva roky se mediální obraz společnosti a její vystupování vůči nejenom investorské veřejnosti výrazně změnil. Už se nejedná o státní moloch, zmítaný problémy okolo dostavby jaderné elektrárny Temelín, blokádami rakouských zemědělců na hranicích a žalobami zoufalého amerického právníka Eda Fagana. Firma poskytuje - nebo se alespoň snaží poskytovat - dostačující množství informací a obecně se vůči investorům chová velmi vstřícně. To je trhy vždy vnímáno jako velmi pozitivní signál a jenom zřídka to nevede k růstu ceny.

- Strategická důležitost. V poslední době se poměrně často diskutuje otázka budoucích energetických potřeb globálních ekonomik, dostupnost surovin a náklady na jejich těžbu. Je zcela evidentní, že energie jako takové budou - nebo můžou být - relativně žádanou komoditou. Pokud jakákoliv firma disponuje výrobou, distribucí a přístupem na koncového zákazníka, drží v ruce nezanedbatelnou konkurenční výhodu.

- Strategická důležitost II. Všechno se dá prodat a všechno má svoji cenu. Ve vztahu k předchozímu bodu jsem ale názoru, že jakkoliv velké budou potřeby na financování deficitu státních rozpočtů, každá vláda si hodně dobře promyslí přesun majority v tak strategickém odvětví jako jsou energie mimo svou kontrolu.

- Mezinárodní expanze. Ať se to někomu líbí nebo ne, integrace a expanze vládne světu. Zatím postihuje v tom nejviditelnějším např. bankovní sektor nebo segment automobilek resp. technologií, ostatní odvětví budou nepochybně následovat. Pokud ČEZ uvažuje o expanzi na Slovensko resp. do Bulharska, jde o velmi logický krok, který má opět velmi těsnou návaznost na bod "Strategická důležitost".

- Integrace distribuce. Hauptrefa. Jedna z věcí, která pomohla "nastartovat" poslední vlnu růstu ceny akcie ze stagnace mezi 80-100 korunami až na současné hodnoty. Pro mnoho lidí se může jednat o přehnanou rozpínavost ČEZu, z jeho pohledu se však jedná o maximálně promyšlený a uvážlivý krok. Navíc na tom bude profitovat i stát jako majoritní vlastník akcií.

- Stabilita tržního prostředí. Zde se ani tak nejedná o tržní prostředí ve vztahu k energetice, jako ve vztahu k firmě jako takové. ČEZ není centrem agonie spojené s potenciální privatizací, nehledají se poradci, nezvěřejňují se předběžné nabídky - v krátkosti, neděje se nic, co by mohlo do chování ceny vnést jiné než tržní prvky, ČEZ má prostě prostor dělat to co má a co umí.

- Chování majoritního vlastníka. Zde narážíme na první místo, které má potenciál zatím velmi dobré vyhlídky firmy poněkud přibrzdit. Stalo se skoro naším národním folklórem, že názory státní administrativy mají tendenci ke změně v rámci několika dnů nebo týdnů. To samozřejmě vnáší do jakéhokoliv dlouhodobého a strategického plánování prvek nejistoty, který je obtížné kvantifikovat a ošetřit. Názorové veletoče, často od lidí, kteří by měli táhnout za jeden provaz, jsou velkou neznámou a mohou vést jak k poklesu ceny tak i k oslabení zájmu zahraničních instituciálních investorů, kteří jsou více citlivější na podobné výkyvy ve strategii společnosti.

Je skoro jisté, že jsem v tomto krátkém výčtu na mnoho důvodů a příčin zapomněl. Velmi uvítám především ty negativní, u kterých jsem měl problém je identifikovat … nebo žádné nejsou??

Petr Žabža, Patria Direct

(Pozn.: článek byl poprvé zveřejněn 1.3.2004)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data