Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investice

Investice "wanted" aneb koruna oslabuje na 2leté minimum 33,05 Kč/EUR

20.01.2004 18:24
Autor: 

Koruna je vinou propadu přes psychologickou úroveň 33,00 Kč/EUR nejslabší k euru od listopadu 2001. I když to s českou měnou v úvodu vypadalo poměrně dobře - obchodovalo se na 32,70 - ještě před obědem se situace výrazně zhoršila vlivem několika prodejních příkazů zahraničních hráčů. Další vlna oslabování potom přichází v samém závěru seance a koruna tak končí na 33,05 Kč/EUR, tedy o 25 haléřů slabší než ráno začínala. K americkému dolaru koruna ve srovnání s pondělkem posílila na 26,30 Kč/USD, neboť dolar znovu prudce oslabuje k euru na 1,2580 USD/EUR.

Zahraničí znovu potvrdilo svou kurzotvornou dominanci, když při jinak nezáživném a nepodnětném obchodování silně zahýbalo s kurzem koruny. Ekonomická zpráva o slabém listopadovém růstu maloobchodních tržeb přitom nesehrála při tvorbě kurzu žádnou úlohu. Vzhledem k tomu, že začala znovu výrazně posilovat slovenská měna, na 40,65 SKK/EUR, domníváme se, že pokračuje klasický scénář výměny koruny české za korunu slovenskou. V krátkém období nevidíme důvody pro posilování koruny, jak jsme psali v článku "Koruna ... jedeme dolů".

Česká měna potřebuje informace o přílivu zahraničních investic (kapitálu) nebo zlepšení běžného účtu platební bilance. V tomto smyslu bude důležitá páteční zpráva o vývoji obchodní bilance v prosinci, očekáváme schodek 17 miliard korun. Aby koruna posílila, muselo by zahraničí změnit názor na atraktivnost naší měny - například spekulací na vyšší úroky. Vadí ale slabá koruna ČNB? Nemyslíme, inflace je velmi nízká a zvýšení dovozních cen v nejhorším případě jen posune ceny do cílového koridoru.

Slovenská koruna posílila především díky zájmu zahraničí, zda dnes ale nakupovali na Slovensku stejní hráči jako prodávali u nás nám není známo. Posilování slovenské měny nahrává i postupné uklidňování tamní politické scény.

Euro dnes od rána posílilo k dolaru o 1,8 % a v tuto chvíli se obchoduje za 1,2585 USD/EUR (ráno 1,2360). Americká měna se opět vydává směrem dolů, a to ke všem hlavním světovým měnám - ke švýcarskému franku ztratila 1,5 % k britské libře 2 %. Obrat na trhu zavinilo zmírnění rétoriky evropských centrálních bankéřů a politiků, kteří nyní nebojují již se silným eurem, ale pouze s vyšší volatilitou! Například francouzský ministr financí Mer říká: "chceme stabilní kurzy", jaká úroveň eura je snesitelná pro ekonomiku ale odmítl specifikovat.

Do summitu G7 očekáváme eurodolar v širokém pásmu 1,2350 až historické minimum dolaru 1,2890 USD/EUR. Trh bude čekat na to, s jakým řešením globální nerovnováhy velmoci přijdou. Tento týden bude chudý na americké makrozprávy, dominují korporátní výsledy a tedy akciový trh. Ve čtvrtek bude zveřejněna aktualizace nového počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti a v pátek index americké spotřebitelské důvěry Conference Board.

Radim Krejčí


Váš názor
  • marnost analytické práce
    21.01.2004 15:07

    Analytik si prostě vybere jeden směr, pokud je nezávislý, tak možno říci i svobodně, a pak snese nějaké ty důvody proč by to tak mělo být. a pak většinou trvá na daném směru. Trefit obrat se mu takřka nikdy nepodaří, ono to ani dost dobře nejde vzhledem k množství faktorů, které na trh působí. A když je obrat evidentní, tak zase začne tvrdit opačnou stranu a snese jiné důvody. Anebo společnosti už je to trapné a vymění analytika za jiného s opačnými názory. Marnost nad marnost.
    Joe
  • Kurzovi analytici
    20.01.2004 20:17

    Myslim, ze be se ani o zadne vyhledy delsi nez 60 minut nemeli pokouset, od zacatku roku netrefili vubec nic, kdybych je necetl, tak bych byl udelal lepe. Myslim, ze cestnejsi nez vestit z koule by bylo rici, ze kurz se proste predvidat neda, protoze jsme extreme maly trh.
    Ondrej Brablc
    • Naprostý souhlas
      21.01.2004 6:49

      Akorát bych to období netrefování rozšířil již o druhé pololetí 2003. Za absurdní potom považuji "analýzy" o tom, jak je naprosto logické, že koruna oslabuje (dokonce od září pomaleji než by měla), když celý podzim tvrdím, že CZK/EUR bude na konci roku 31,50. Je mi těch analytiků svým způsobem líto, musí to být docela frustrující být ve své práci takhle mimo...
      Libor Daneš
      • CZK/USD
        21.01.2004 9:19

        Jsem z obchodního sektoru a potřeboval bych nutně znát jak se přibližně bude chovat kurz CZK/USD v průběhu tohodle roku, zvlášť v 1. pololetí. Můžeš mně k tomu říct pár slov - odhad ? Protože ať hledám jak hledám, všude jsou jenom samý neurčitý bláboly.
        • Pár myšlenek...
          21.01.2004 12:44

          Kurz USD/CZK je pouze syntézou dvou relací: (1) EUR/USD a (2) EUR/CZK. Ad (1): Klíčový je vývoj US akcií. Dokud trhy půjdou nahoru, budou zahraniční investoři ochotni financovat US deficit (...a dolar se bude půjde k 1.30). Delší stagnace či pokles by mohla investory inspirovat k prodeji části dolarových aktiv a kurz poslat pod 1.20. Ad (2): Souhlasím, že není fundamentální důvod pro pokles CZK a myslím, že se kurz EUR/CZK opět zhoupne zpátky, takže bych počítal s úrovní 32.00-32.50.
          David
        • Promiň
          21.01.2004 10:08

          Bohužel Ti k tomu moc říct nemohu, kdybych měl tu schopnost, asi bych už bydlel někde v Tichomoří. Myslím, že bláboly k této problematice vyplývají z podstaty věci - jak můžeš predikovat něco, co často záleží na tom, jak se jeden velký hráč vyspí? Stačí pak jeden kamínek a lavina stáda běží za ním (viz Söros v Rusku myslím v roce 1998). Svojí předchozí poznámkou jsem neměl namysli pouze analytiky Patria, například Lehman Brothers tuším někdy v září, kdy byl USD/EUR cca 1,10 tvrdili, že není důvod se obávat dramatického oslabení USD. Myslím, že jim jejich klienti poděkovali... Jo, jo, musím to být krásná práce, každý den vidět, že jsem se včera opět netrefil ;-).
          Libor Daneš
          • CZK/USD
            21.01.2004 10:31

            Já jsem to o těch blábolech samozřejmě taky nemyslel na Patrii. Ale už drandím po internetu 2 dny a pořád se nemám čeho chytit... Každopádně dík i za těch pár řádků.
            Volšík
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university