Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak přežít deflaci ?

Jak přežít deflaci ?

07.08.2003 15:45
Autor: 

Slovíčko deflace, byť je nyní v pozadí zájmu ve světle posledních makroekonomických indikátorů ze Spojených států a velmi dobrých korporátních výsledků, rozhodně nezmizelo z ekonomických slovníků. Jedním z mnoha "fandů" deflace, který se svými negativními postoji vůči americké ekonomice nijak netají, je Robert Prechter. Profesor psychologie z univerzity v Yale a zakladatel/CEO/prezident firmy Elliott Wave International - analytického butiku s velmi neotřelými názory - ve své knize "At the crest of the Tidal wave" popisuje, jak uchovat a případně ještě rozmnožit svůj majetek v období deflace. Jak na to?

* První myšlenka by měla směřovat k zachování majetku, který člověk akumuloval během "dobrých" časů. Proto by se měl investor zaměřit na maximálně bezpečné investice - prvním krokem je zbavit se (pokud možno) všech dluhů. Následujícím krokem by měl být prodej všech aktiv (obvykle "papírových" aktiv), jejichž cena během deprese jistě utrpí - akcie, spekulativní investice do nemovitostí, dluhopisy s dlouhou splatností, korporátní dluhopisy, municipální dluhopisy, "emerging market" akcie a dluhopisy.

* Je třeba vyvarovat se situace, kdy má investor své dlouhodobé prostředky vázány v "nejistých" investičních instrumentech - snaha vybírat si jednotlivé akciové tituly, resp. dluhopisy ve snaze přebít obecně uznávané "benchmarky" se obvykle mine účinkem (pro ilustraci - podle studie firmy Vanguard pouze 7% fondů efektivně přebije svůj benchmark, jinými slovy 93% NE !!!). Snaha "být lepší než trh" je v období deflace zbytečným mrháním peněz - výše zmíněné instrumenty budou v ceně klesat a "být lepší" jenom znamená ztratit méně peněz.

* Vzhledem k vysoké pravděpodobnosti poklesu cen nemovitostí a k tomu se vážícímu propadu kupní síly obyvatel nebude od věci omezit spekulativní vlastnictví realit jen na případy, kdy je člověk buďto profesionální realitní odborník nebo ví něco, co ti ostatní ne (naftové pole ve sklepě se nikdy neztratí). Stačí si jenom představit, že nemovitost je spotřebním zbožím a ne investicí - pokud si tuto nemovitost můžete finančně dovolit, pokud Vám poskytne dost bezpečí, pokud má v okolí veškerou vybavenost - proč si ji nenechat. Pokud je však odpověď na jednu z výše uvedených otázek ne, bude asi lepší se jí zbavit.

* V situaci, kdy na ekonomiku dopadne opravdu silný deflační tlak, jak investoři do "anti-inflačních" instrumentů, jako drahých kovů a komodit obecně, tak do "anti-deflačních" instrumentů, jako jsou dluhopisy, začnou pravděpodobně ztrácet peníze. Za takovéto situace není jiné útočiště než hotovost, resp. velmi likvidní krátkodobé dluhové instrumenty.

* Diverzifikace je slovem poslední doby. Jeho úmyslem bylo "navrtat" investory do všech možných trhů a instrumentů (obrazně řečeno). Vzhledem k tomu, že během deflační periody budou velmi pravděpodobně padat všechny trhy, diverzifikace znamená diverzifikaci ztrát.

Je třeba poznamenat, že Robert Prechter je opravdu extrémním případem analytika a investora, který je myšlenkou světové deflace naprosto posedlý. Jeho předpovědi však v minulosti byly poměrně přesné (s výjimkou vrcholu internetové bubliny v roce 2000, zde byl o několik let napřed) a je otázkou, jestli se (doufejme že ne) netrefí i teď. Pro zájemce, na Amazon.com si uvedenou knížku koupíte za 34 dolarů.

Petr Žabža


Váš názor
  • Prodám byt
    13.08.2003 12:26

    Praha 2 150 m cena 100 mio Kč
    Jim
  • All
    08.08.2003 12:24

    -naftové pole ve sklepě se nikdy neztratí- :-)))) tak to je fakt rulezni joke !! Jinak dluhopisy muzou byt vyhodne (hlavne na dlouhem konci), kdyz se centralni banka rozhodne v obdobi deflace je popostrcit!
    lada
  • dluhopisy
    07.08.2003 16:39

    A co pripad Japonskych vladnich dluhopisu v dobe deflace? Jak znamo, pokels dlouheho konce vynosove krivky pri deflaci je rajska hudba pro dluhopisove investory, kteri drzi bondy v dlouhych splatnostech. Proc tedy prodavat dlouhodobe vladni bondy?
    Milan
Aktuální komentáře
20.09.2024
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
10:43Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    JP - Základní O/N úroková sazba