Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Schodek běžného účtu se propadá do hlubokého deficitu, příliv investic zůstává překvapivě silný

Schodek běžného účtu se propadá do hlubokého deficitu, příliv investic zůstává překvapivě silný

04.12.2002 10:15
Autor: 

komentář bude doplněn
Schodek na běžném účtu platební bilance se ve 3. čtvrtletí prohloubil na 50,9 mld. Kč (971 mil. USD) především důsledkem výrazného zhoršení obchodní bilance a pokračujícího snížení přebytku bilance služeb.

Finanční účet, jehož přebytek se snížil z 177 mld. Kč ve 2. čtvrtletí na 91,7 mld. Kč, reflektuje skutečnost, že nebyl dokončen žádný privatizační projekt. Ve srovnání s stejným obdobím minulého roku, kdy přebytek finančního účtu činil 18,4 mld. Kč, je však výsledek podstatně příznivější, neboť příliv přímých zahraničních investic dosáhl nečekaně vysoké hodnoty.

Běžnému účtu ve třetím čtvrtletí dominovaly dvě hlavní tendence. Záporné saldo obchodní bilance se prohloubilo na 36,3 mld. Kč z 11,4 mld. Kč v předchozím čtvrtletí a 28,8 mld. Kč ve stejném období loňského roku. Již měsíční data Českého statistického úřadu ukázaly na obrat ve vývoji obchodní bilance. Přes pokračující příznivý vliv zlepšení směnných relací se měsíční schodky v zahraničním obchodu se zbožím propadaly do dvouciferných hodnot. Reálné zhoršení je zřejmé a příčiny jsou jednoznačné - nepříznivá hospodářská situace v EU, negativní dopady nadměrného reálného zhodnocení kurzu koruny a výpadek vývozu způsobený povodněmi. Povodně podpořily také druhou klíčovou tendenci vývoje běžného účtu - snížení přebytku v bilanci služeb. Přebytek v této části běžného účtu klesl na 5,8 mld. Kč z 8,8 mld. Kč o kvartál dříve a 19,3 mld. Kč ve stejném období loňského roku. I zde byl a je patrný vliv hospodářského cyklu v západoevropských ekonomikách. Výpadek příjmů v dopravě a turistickém ruchu v důsledku srpnových záplav negativní vývoj v oblasti zahraničního obchodu se službami dále podpořil. Bilance výnosů skončila s poměrně výrazným schodkem (24,2 mld. Kč), v meziročním srovnání se však téměř nezměnila.

Výrazné prohloubení schodku běžného účtu však nezavdává příčinu k vážným obavám, neboť na druhé straně platební bilance, finančním účtu, stále zůstávají vysoké přebytky. Vysoký přebytek, dokonce druhý nejvyšší od roku 1993, vykázal finanční účet i ve třetím čtvrtletí letošního roku, a to i přesto, že se vládě nepodařilo dokončit žádný privatizační projekt a nepříznivá vnější hospodářská situace naznačovala spíše možnost snížení přílivu kapitálu. Překvapením v této části platební bilance se totiž stal příliv přímých zahraničních investic, jichž do ČR přiteklo 48,9 mld. Kč. Zahraniční investoři, pocházející zejména ze zemí EU, investovali zejména do zpracovatelského průmyslu, rozvoje obchodních řetězců, peněžnictví a obchodu s nemovitostmi. Obdobně významný byl pro vývoj finančního účtu významný pohyb kapitálu v položce ostatní investice, kde byl vykázán příliv kapitálu ve výši 42,6 mld. Kč. Zásluhu na tom mají především tuzemské banky, které ze zahraničí stáhly své krátkodobé vklady. Dalším zdrojem přílivu kapitálu bylo zvýšené čerpání úvěrů v zahraničí firemním sektorem.

Výrazně vyšší přebytek finančního účtu než schodek na běžném účtu by měl vést k tlakům na posilování kurzu koruny, jenže nerovnováhu finančních toků vyrovnávala ČNB intervencemi na devizovém trhu. Její devizové rezervy se tak ve 3. čtvrtletí zvýšily o 37,3 mld. Kč (po očištění o vliv změn devizových kurzů).

Díky dnešním údajům můžeme opět přispět ke skládačce jménem prognóza hrubého domácího produktu. Zatímco informace o zahraničním obchodu se zbožím byly k dispozici již dříve, můžeme zohlednit vliv bilance služeb. Ten bohužel není příliš příznivý. Máme tak k dispozici další indikaci zpomalení hospodářského růstu v třetím kvartálu letošního roku.

Za celý letošní rok očekáváme, že schodek běžného účtu platební bilance dosáhne 138 mld. Kč, což by měla být nejvyšší hodnota za celou novodobou historii České republiky. Poměr schodku běžného účtu k HDP by měl dosáhnout 6,1%, což je úroveň, jež by ještě neměla znepokojovat zahraniční investory ani ratingové agentury, neboť za ním do značné míry stojí faktory spojené s hospodářskými cykly. Navíc letos pokračuje silný příliv kapitálu ve formě přímých zahraničních investic, který dnešní situaci výrazně odlišuje od stavu v roce 1997, kdy vývoj platební bilance přispěl ke vzniku měnové krize. Přebytek finančního účtu by měl dosáhnout zhruba 350 mld. Kč (15,7% HDP).

David Marek


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university