Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bude válka? Kupujte švýcarské franky, zlato a ropu!

Bude válka? Kupujte švýcarské franky, zlato a ropu!

12.09.2002 12:18
Autor: 

Prezident George W. Bush se dnes pokusí přesvědčit svět na půdě OSN o nutnosti zásahu proti Iráku. Investoři, vždy o krok napřed, se připravují na válku, která by podle odhadů přišla na 80 miliard dolarů, svým specifickým způsobem – kupují dvouleté americké pokladniční poukázky, nakupují zlato, švýcarské franky a ropu. Dolar, který letos oslabil o 10% vůči euru, by mohl v případě válečného konfliktu ubrat dalších 7% ve prospěch eura.

Zásah Spojených států je podle investorů téměř jistý, jde jen o to, zda USA budou bojovat proti terorismu samy nebo v koalici se zbytkem světa. Projev George Bushe je očekáván na 16:30 hodin, prezident by měl hovořit o odzbrojení Iráku a odstranění prezidenta Saddama Husajna. Náklady na válku se odhadují v rozmezí 50-80 mld. USD. Konflikt v Perském zálivu stál 80 mld. dolarů tohoto roku, resp. 60 mld. dolarů v cenách roku 1991. Partneři tehdy naúčtovali Spojeným státům 80% nákladů. Investoři se obávají, že letošní konflikt by zvýšil deficit rozpočtu a utlumil spotřebu domácností a podniků.

Před dvanácti lety dolar oslabil vůči jenu o 15% po deseti týdnech od začátku bojů o Kuvajt. Cena zlata, která minulý týden vyšplhala k 322 USD za troyskou unci, by se v případě války mohla dostat až na 360 až 400 USD/unci, říkají někteří analytici. V roce 1990, když irácká vojska vstoupila na území Kuvajtu, zlato posílilo až na 415,5 USD za unci. Cena ropy by se zvyšovala v souvislosti o ohrožením dodávek této suroviny ze zasaženého regionu. Očekává se případné zvýšení její ceny na 35 dolarů za barel, když v říjnu 1990 vyšplhala cena ropy až na 41,15 USD/barel. Válka by také znamenala odklon od dlouhodobějších a tedy riskantnějších investic ve prospěch investic měně rizikových. Zvýšila by se poptávka po krátkodobých pokladničních poukázkách, jejich cena by rostla a výnos snižoval - rozvíraly by se nůžky mezi výnosem krátkodobých pokladničních poukázek a dlouhodobých dluhopisů.

Trh je přesvědčen, že Bush podnikne „potřebné“ kroky i bez široké podpory ostatních států. V důsledku půjde tedy jen o to, zda veškeré náklady (politické i hospodářské) dopadnou jen na USA nebo na OSN.

(podle Bloomberg)


Váš názor
  • Válka ?
    13.09.2002 10:30

    Válka vždycky stojí za houby,poněvadž je to válka. Na druhé straně my máme pořád pocit,že je to daleko a nechceme si naše české hlavičky dráždit pomyšlením,že by jednoho dne mohl opravdu udeřit teror v děsivé podobě biologických zbraní atd.Ať mám názor na USA jakýkoliv,oni by na svět asi aerosol s neštovicemi nepouštěli ! A protože znám docela dost těch kluků arabských,možná by se každý nezasvěcený divil jak moc se odlišuje zdravý rozum jedněch od zdravého rozumu druhých.
    Jan Mayen
    • technologie
      16.09.2002 16:37

      jde také o testy mových technologií.
      Jan Dvořák
    • Válka
      16.09.2002 12:06

      Tohle není server, kde by bylo možné probírat mezinárodní problematiku (třeba i s akcentem na USA x Irák) do hloubky, kterou si zasluhuje. Takže k diskutovaným textům připojímsvůj příspěvek pouze také stručně. Pokud by na veřejnost pronikly pravdivé informace o postupech, které USA skutečně realizují, domnívám se, že by OSN dostalo konsensem schválilo mandát k ozbrojenému útoku na USA a k postavení jejich představitelů před soud. Použití aerosoli s neštovicemi (i když abstrahuji od nerealizace) je ve srovnání s tím, co USA za zády médií, provádějí skutečně banalita. Bohužel!!!!
      Václav
    • Válka?
      16.09.2002 11:24

      Jenže fakta jsou bohužel taková, že Irák "aerosol s neštovicemi" do světa nepouštěl, zato USA jadernou bombu naostro použili. A ne jednou.
  • .
    12.09.2002 14:05

    BUH, nebo BUSH
    Makro
    • je to kšeft.
      12.09.2002 18:12

      Pánové! válka byla vždy o moci a o vlivu. moc a vliv je o penězích. peníze jsou ekonomika. válka je práce...jako každá jiná...a bez práce nejsou doláče!
      stanley
      • proč válčit v 3.tisíciletí ?
        13.09.2002 8:57

        Nelze zapomínat ještě na jednu zásadní věc - pokrok ve vyspělosti lidstva. Ikdyž s tím nesouhlasím, je třeba "naostro" odzkoušet všechny nově vyvinuté vojenské systémy od poslední "ostré" války v Kuvajtu. Je to prostě jednoduchý koloběh, kdy USA vydávají obrovské sumy na zbrojení, čímž významně pomáhají ke stabilizaci vlastní ekonomiky. A když už ty peníze vynakládají, musí si přece ověřit v praxi, že to nebyly "vyhozené peníze". Zbrojaři to samozřejmě vítají smíšeně : jednak krátkodobě žijí v obavách, zda-li jimi prosazené projekty budou mít skutečně deklarovanou účinnost, jednak dlouhodobě si mnou ruky, protože při válce vyprázdní sklady, aby je pak mohli zase realtivně v klidu dalších deset let plnit. Teď jde jenom o to, aby se ta perioda čím dál více nezkracovala a neválčilo se na čím dál větším území. Bohužel se to děje a může za to prezident USA. Že tak činí za vlast, je irelevantní.
        Honza
  • Spiknutí
    12.09.2002 13:59

    Jestli to není kartelová dohoda mezi Irákem a těžaři z Texasu. Odkud, že je ten Bush? Teď jsou přeci kartelové dohody opět v módě...
    Naftař
    • nemozne
      12.09.2002 14:02

      .. to snad neni mozne, clovek, ktery se pta, kdo je Buh, opravdu nepatri na sofistikovany ekonomicky server..
      • Buh nebo Bush
        12.09.2002 20:31

        Kdo je to Buh ? A kdo Bush ? Jsou to snad pro nekoho synonyma ??? Pak nas tedy Bush chran !!!!!! :-)
        jitka
        • re: Buh nebo Bush
          13.09.2002 11:35

          Shodné rysy: (1) Mají schopnost tvořit (2) Mají moc zničit celý svět (3) Mají všude oči a uši (4) Ať se stane cokoliv, tak ve všem hledej Boha nebo Bushe. Rozdíly: (a) Bůh si o sobě nemyslí, že je Bush (b) Bush o penězích mluví, Bůh na nich sedí ("In God We Trust").
      • Bush
        12.09.2002 14:23

        ... to byla řečnická otázka a navíc se neptala, kdo je Bush, ale odkud je. Odpověď na ní je o větu dříve.
        Naftař
  • Kolik stojí válka?
    12.09.2002 12:55

    Jsem vždycky smutný, když se o válce píše takovýmto kupeckým způsobem! Vím, že toto je finanční server, ale uvažovat o válce jenom o specifické ekonomické události mi připadá "poněkud" nevhodné!
    • Jde jen o ropu
      16.09.2002 3:56

      Proc staty chteji zasahovat zrovna tady.. otrepana otazka... ale rekl bych ze na miste. Jde o strach USA o ropu. (Je dobry vedet ze v USA stoji zatim benzin tak asi 8 Kc na litr) Vojensky zasah tady bude chapan jako utok proti arabskemu a muslimskemu svetu a to je velkej problem...
      Michal
      • Kuvajt versus Tibet
        16.09.2002 11:21

        No tak je pravda, že k osvobozování Tibetu se světový četník moc nemá. Možná, kdyby se v Tibetu našla ropa...
    • Válka je vždycky byznys
      12.09.2002 13:50

      a když ji povedou USA, tak je to byznys na druhou. Faktem je, že USA nebyly nejvíce zasaženy Usámou, ale vlastním nepořádkem (záměrným) v účetnictví. USA nemají jinou možnost než zasáhnout. Dnes jsem názoru, že je lepší zasáhnout, než poslouchat věčné projevy a diskuse těch, kteří to (zástupci dlužnických států v OSN) stejně platit nebudou. Spíše mě děsí skutečnost, že si pan Bush jaksi neláme hlavu s tím, kdo nastoupí po Saddámovi. A to je hlavní problém. Zlato nekupuju, ani nic jiného. Nebude to konflikt velký, ale relativně mírný, za to se však po čase rozleze do sousedních zemí. A to bude teprve problém. Bude jezdit za 1 l za 50 Kč.
    • názor
      12.09.2002 13:39

      Ano, o válce se nežertuje, ale nemyslím si, že by měl každý ekonomický článek obsahovat řekněme jeden odstavec o neekonomických dopadech války jen proto, aby mohl být označen za necynický. Myslím, že několikastránkové přílohy v denním tisku a přenosy z televize tuto úlohu na sebe vzaly v dostatečné míře, a navíc, samozřejmě v pozadí jsou i ekonomické dopady takového úsilí.
      Milan
Aktuální komentáře
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Alstom SA (03/24 Q4)
7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
7:30Continental AG (03/24 Q1)
7:30Skanska AB (03/24 Q1)
7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
8:00Puma SE (03/24 Q1)
8:00Verbund AG (03/24 Q1)
9:00Endesa SA (03/24 Q1)