Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Holman: Závazek přijetí eura po splnění maastrichtských kritérií byl chybou

Holman: Závazek přijetí eura po splnění maastrichtských kritérií byl chybou

08.02.2006 9:28
Autor: 

Česká republika se společně se svým vstupem do Evropské unie zavázala zavést společnou měnu, poté co splní maastrichtská kritéria. Takový závazek byl chybou, říká člen bankovní rady ČNB Robert Holman. Maastrichstká kritéria podle něj nejsou dostatečná, je třeba větší sladěnosti ekonomik. "Euro bylo v roce 2000 zavedeno ryze politickým rozhodnutím bez vazby na hlubší ekonomické analýzy. Jak se dnes ukazuje, byla to chyba, a my bychom podobnou chybu neměli opakovat," říká Holman.

Podle analýz sladěnosti není ČR s EU sladěna v ekonomickém cyklu, má odlišnou hospodářskou strukturu a pracovní trhy v Česku jsou nepružné. Například v případě nižší poptávky po automobilech by česká ekonomiky utrpěla šok, který by bez národní měny podle Holmana znamenal hlubokou hospodářskou depresi a růst nezaměstnanosti. Je proto nutné stanovit národní kritéria pro zavedení eura a neomezovat se jen na maastrichtská kritéria.

ČNB by se měla účastnit politického rozhodování o přijetí eura, neměla by ustoupit do pozadí. Důležitý, a také problematický, bude vstup do ERM-2. ČNB se bude muset prostřednictvím úrokových sazeb zaměřit na dva cíle, inflaci a měnový kurz, "což není zcela konsistentní", říká Holman.

(zdroj: HN)


Váš názor
  • A v tom se pan Holman probudil :-)
    08.02.2006 13:34

    Ještě donedávna bylo největší starostí pantátů z ČNB realizace přijetí společné měny (vzpomnňme na plačtivé články o tom, jestli budeme moci vstoupit do ERM-2 nebo o tom, jak proběhne vlastní směna korunových bankovek za eura) a nejednou je to prý jinak ... Tehdejší závazek byl prý chybou (což je od pana Holmana pěkné, že nám o tom řekl dva roky poté ...) a nejlepší by bylo si tu naši chaloupku pozlacenou (když už rekonstrukce tolik stála, že :-) včetně všech jejích úředníků (samozřejmě plus nějaké to roční navýšení, že :-) ponechat ... Osobně si ale myslím, že pokud koruna vůči Euru jen posiluje (nebo by jen ztrácela), pak vhodná doba pro vstup není. Koruny bysme měli za Euro vyměnit, až se měnový pár stabilizuje.
    PaulC
    • Není trochu pozdě ?
      09.02.2006 17:22

      Proč se vždy rozumné názory objeví, až když je vlak rozjetý a nelze vystoupit ? Evropskou centrální banku kdosi přirovnal k automatu regulující centrální vytápění sahající od Řecka ke Švédsku. Podle jaké vnější teploty automat nastaví teplotu média, které bude proudit všemi radiátory ? Té v Řecku nebo té ve Švédsku ? Není lepší malá samoregulující se soustava než neregulující se obrovský moloch ?
      GoGo
      • Tak se to zjednodušit také nedá ...
        10.02.2006 7:46

        Vezmětě si USA. Také mají jen jednu měnu společnou pro eskymáky z Aljašky a surfaře z Floridy. Podle mého názoru je naše roklinka příliš malá pro udržení dlouhodobě stabilní měny. Stačí jeden větší spekulant světového ražení a koruna bude jako na houpačce. Když se Sorosovi podařilo na libře oškubat anglickou centrální banku, což teprve na koruně tu naši chaloupku ...
        PaulC
  • USD/EURO
    08.02.2006 13:01

    Co se týše té rozhoupanosti kurzu, nějak to spíš souvisí s Euro/USD. když dolar klesá - Euro stoupá a Kč klesá , když dolar stoupá, klesá euro a Kč roste. Takže ten poměr s naší korunou souvisí, ale nějak jinak. Nedá se říct, že koruna posiluje - klesá euro vůči dolaru --- úrokvé sazby.
    xyz
  • už aby to euro tady bylo
    08.02.2006 12:50

    Čím dřív ti naši chytráci z ČNB půjdou od válu, tím líp. Potřebujem stabilní měnu a ne aby to lítalo od 32/euro do 28/euro, nebo od 45/USD do 23/USD - to je pro dlouhodobější perspektivu neúnosné a u tak malé ekonomiky jako je naše je to normální (blbé).
    Pavel M.
    • Mas pravdu, zafixujme
      13.02.2006 11:19

      Jsem jednoznacne pro zafixovani kursu, rekneme 8/USD a 10/EUR. Jedine tak se nase platy dostanou z urovne horsich zebraku aspon mezi ty chude (priznejme, 1800 eur za mesic bere v Nemecku leda hajzlbaba...).
      obcan
  • ideální to zrovna není ...
    08.02.2006 10:31

    Vážení, nevím, jaké zkušenosti s EU máte Vy, ale kromě snadnějšího cestování mi to nepřineslo nic nového. Jak osobně, tak s firmou. Já venku nemůžu téměř nic, oni u nás na našem trhu úplně všechno. A končí to tak, že za chvíli budeme smetištěm západní evropy. Ted už je mi jasné, proč nás do té EU chtěli dostat. Nevěděli co s odpadky. Tak nějak mi to připomíná doby SSSR, kdy jsme byli na tablu jako 16tá potencionální republika svazová. Poslouchat co řekně Moskva (dnes Brusel). Třeba má někdo zkušenosti lepší.... Já bohužel ne.
    martin fx
  • Euro
    08.02.2006 10:20

    Tak tak, není kam spěchat, čas hraje pro nás. Euro se beztak pravděpodobně rozpadne.
    JK
    • Pravdu díš
      11.02.2006 16:04

      Pravdu díš, euro se dříve nebo pozděj dostane na smetiště dějin. Maastrichtská kriteria platí jen pro někoho - (proč neplatí pro Francii a Německo ???, proč za jejich porušení nedostali sankci, A potom : Jakým "způsobem" se do eurozony dostalo Řesko. A co Itálie - ustojí svojí situaci? O vystoupení z eurozony již dříve jednala Bundesdbanka). Takže v roce 2010 již nebude kam vstupovat a bude po problému. Prognostik
      Prognostik
    • Euro dolu?
      08.02.2006 11:49

      myslim, ze vetsim problemem je soucasny smenny kurs koruny vuci euru. pokud to pujde takhle dal tak za chvili neprodame na evropskych trzich ani hrebik. kolik pracovnich mist je v exportnich firmach a kolik tudiz bude nezamestnanych az tyto krachnou?
      Hlina
Aktuální komentáře
10.05.2024
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí
9:32Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta
9:26Banka BBVA nabídla více než 12 miliard eur akcionářům konkurenční Sabadell
9:11Rozbřesk: Švédsko poslalo sazby včera dolů, Velká Británie a Polsko je dnes podrží. Koruna zatvrzele u 25,00 k euru

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university