Tisková zpráva ČSOB k informaci o údajném vlastnickém podílu ČSOB ve firmě ČEZ.

28.11.2001 16:14

Včera (v úterý 27. 11. 2001) kolovala ve formě SMS na mobilních telefonech politiků zpráva o vlastnickém podílu ČSOB ve firmě ČEZ, až byla nakonec zformulována v P.R. článku Istvána Lékó, šéfredaktora týdeníku Euro, a vydána v placeném servisu ČTK - Protext.

Označení ČSOB jakožto největšího soukromého investora ve firmě ČEZ je čistočistý faktoid. Tj. tváří se jako tvrdá fakta, odvolává se na zdroje, ale je to manipulativní, pravdě protiřečící dezinformace. Výpis ze Střediska cenných papírů by přesně a adresně potvrdil jména vlastníků akcií ČEZu.

ČSOB není akcionářem firmy ČEZ a její jméno není nikterak spojeno s jakýmikoliv změnami vlastnické struktury ČEZu. Stejně tak ČSOB z povahy věci nemůže mít a nemá jakýkoliv majetkový či finanční prospěch z eventuální změny tržní hodnoty akcií ČEZu.

ČSOB je depozitářem cenných papírů v držení zahraničních investorů, jak to vyžaduje česká legislativa. Těm také zůstávají veškerá práva k cenným papírům, tzn. právo rozhodovat na valných hromadách, podílet se na zisku či realizovat výnos z pohybu hodnoty těchto papírů. ČSOB za služby depozitáře inkasuje předem danou, pevnou odměnu. Z návrhu poslance Pilipa na povinný výkup minoritních akcionářů při prodeji ČEZu do rukou jiného státního monopolu nevyplývá pro ČSOB naprosto žádný, přímý ani zprostředkovaný výnos.

„Předpokládal bych, že ekonomický novinář stejně jako poslanec ekonomicky zaměřeného parlamentního výboru bude své tvrzení o vlastnictví akcií konfrontovat s registrem určeným ze zákona. Že bude rozlišovat mezi vlastnictvím a svěřeneckou správou. Nečiní-li tak, je to buďto z hlouposti, politické předpojatosti anebo z důvodu politického lobbyingu“, řekl Milan Tománek, mluvčí ČSOB.

Milan Tománek
výkonný ředitel
Řízení komunikace Skupiny ČSOB

13.12.2017