Tisková zpráva KCP: Na obchodníka s cennými papíry Finnex Praha byl prohlášen konkurz

9.11.2001 16:28

(Následuje úplné znění tiskové zprávy) Komise pro cenné papíry doporučuje všem zákazníkům společnosti Finnex Praha, aby uplatnili svoji pohledávku v konkurzu, který byl na společnost prohlášen 7. listopadu 2001. Přihlášku k uplatnění pohledávky v konkurzu je nutno podat u Městského soudu v Praze, Slezská 9, 120 00 Praha 2. Lhůta pro přihlášení pohledávek je 30 dnů ode dne prohlášení konkurzu, posledním dnem lhůty je 7. prosinec.

Zákazníci společnosti Finnex Praha mohou k přihlášení pohledávky v konkurzu použít formulář a vysvětlení, které Komise zveřejnila na svých internetových stránkách v souvislosti s prohlášením konkurzu na společnost Private Investors. Formulář i vysvětlení jsou k dispozici na adrese www.sec.cz v oddílu Novinky.

Komise v současné době zpracovává právní analýzu nároků zákazníků Finnex Praha na náhradu z Garančního fondu obchodníků s cennými papíry. O výsledném právním stanovisku budeme informovat. Veškeré informace, včetně kontaktu na Sdružení klientů a poradců společností Finnex Group a Finnex Praha, jsou k dispozici na internetové stránce Komise www.sec.cz v Novinkách.

Historie:
Komise vede s obchodníkem s cennými papíry, společností Finnex Praha od 15. 9. 2000 správní řízení ve věci podezření z porušování právních předpisů v oblasti obchodování s cennými papíry, podle kterých je obchodník povinen zajistit, aby měl dostatek prostředků ke splnění závazků vůči klientům. Zároveň Komise dne 12. 9. 2000 rozhodla o předběžném opatření, kterým společnosti Finnex Praha zakázala uzavírat další smlouvy s klienty či poskytovat plnění z již uzavřených smluv. Probíhající správní řízení bylo komplikováno odstoupením jednatele společnosti Finnex Praha z funkce. Od konce loňského roku ve společnosti není statutární orgán, který by byl oprávněn za společnost jednat. Komise zahájila v květnu tohoto roku správní řízení s mateřskou společností Finnexu Praha, se společností Bohemia Invest Group, ve věci udělení předchozího souhlasu s výkonem činnosti osoby fakticky řídící činnost obchodníka s cennými papíry. Rozhodnutí Komise o udělení souhlasu se jmenováním nového jednatele Finnexu Praha nabylo právní moci. Mezitím však odstoupili členové představenstva společnosti Bohemia Invest Group, takže od července letošního roku není statutární orgán ani v této mateřské společnosti. Komise na případu spolupracuje s policií, která 31. 8. 2001 zajistila veškerou dokumentaci v sídle společnosti.

V Praze dne 9. listopadu 2001
Radka Procházková

13.12.2017
14:47Jádrová inflace slábne. Zvýší pochybnosti Fedu?
14:32Prezident jmenoval menšinovou vládu Andreje Babiše
14:18STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Oznámení ohledně delistace investičních akcií
13:36Google je v Číně blokován. Centrum umělé inteligence tam ale otevře
11:47Jak nespravovat a neinvestovat státní peníze