Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ministerstvo financí navrhuje sníženou sazbu DPH pro bydlení podle sociální politiky státu

Ministerstvo financí navrhuje sníženou sazbu DPH pro bydlení podle sociální politiky státu

05.12.2006 10:51
Autor: 

Následuje tisková zpráva MF:
Na programu jednání vlády ČR bude ve středu tento týden návrh definice bydlení dle sociální politiky státu, který vládě předložilo Ministerstvo financí. Bydlení dle sociální politiky státu by umožnilo uplatnění snížené sazby daně z přidané hodnoty u staveb pro bydlení i po roce 2007.

Definice zpracovaná sekcí daní a cla Ministerstva financí umožňuje zahrnout do snížené sazby DPH téměř veškerou výstavbu bytů a domů pro bydlení. Jak v lednu tohoto roku zástupcům Ministerstva financí potvrdil komisař Lászlo Kovács, definice sociálního bydlení je výhradně záležitostí národní vlády, tuto definici není potřeba nijak notifikovat a Evropská komise do ní nemůže nijak zasahovat.

Ministerstvo financí proto připravuje návrh novely zákona o DPH, na jehož základě by se uplatnila snížená sazba daně u dodání staveb pro bydlení dle sociální politiky státu, a to včetně stavebních a montážních prací, konstrukcí, materiálů, strojů a zařízení, které se do nich jako jejich součást zabudují nebo zamontují. Po konečném rozhodnutí vlády o definici bydlení dle sociální politiky státu se následně počítá s tím, že bude v tomto návrhu novely zákona o DPH obsažena. Současně s tím bude v přechodných ustanoveních navrženo, že u převodu bytového domu, rodinného domu a bytu, včetně převodu nedokončeného bytového domu, rodinného domu a bytu, u kterých dojde k právním účinkům vkladu do 31.12.2007, se použijí dosavadní právní předpisy (uplatní se snížená sazba daně podle dnes platných předpisů). Podle materiálu zpracovaného pro vládu je předložení návrhu novely zákona o DPH k projednání ve vládě nejpozději do 31. ledna 2007, tj. tak, aby legislativní proces mohl být ukončen do konce roku 2007.

Do konce roku 2007 je v ČR možné plošné uplatnění snížené sazby daně pro bytovou výstavbu na základě výjimky, která byla ČR udělena na přechodné období do 31.12.2007 na základě Přístupové smlouvy. Z Přílohy H Šesté směrnice ES vyplývá možnost i dalšího uplatnění snížené sazby daně u dodávek, výstavby, a přestavby staveb, které jsou součástí sociální politiky státu.

Ze současného znění zákona o DPH vyplývá, že bytovým domem je stavba pro bydlení, v níž z úhrnu podlahových ploch všech jejích místností a prostorů připadá víc než polovina na byty. Rodinný dům je stavba pro bydlení, v níž je více než polovina podlahové plochy místností a prostorů určena pro bydlení. Rodinný dům může mít nejvýše tři samostatné byty, nejvýše dvě nadzemní podlaží a jedno podzemní podlaží a podkroví. Bytem je místnost nebo soubor místností, které jsou podle rozhodnutí stavebního úřadu určeny k bydlení, včetně podílu na společných částech domu podle zvláštního právního předpisu.


Váš názor
  • Jaké bude vlastně sociální bydlení?
    09.12.2006 10:45

    Podle návrhu má být definice sociálního bydlení (za 5% DPH) taková, že objekt bude mít maximálně dvě nadzemní podlaží. Znamená to tedy, že pokud např. obec postaví pro své sociální obyvatele dům, ve kterém jim bude byty pronajímat, a ten bude vyšší než dvě nadzemní podlaží, že bude zdaněn 19% DPH?
    Čtenář
  • Priklad ceskeho mysleni
    08.12.2006 19:00

    DPH na stavebni prace je klasicka ukazka ceskeho mysleni. Tedy mysleni neobvykleho. Pokud v CR stavebnik nema na to, aby mu dum stavela firma, ale musi si ho stavet sam nebo s pomoci rodiny a pratel, zaplati DPH 19%. Pokud ma penize a necha si ho postavit firmou, plati, at je dum sebevetsi, 5%. Cim vetsi a drazsi dum, tim vetsi je tato danova uleva. Stat tedy nejvice ulevuje tem, kteri to maji nejmene zapotrebi. Ukoncenim prechodneho obdobi byla sance tento zraceny system prevest do normalniho zapadoevropskeho rezimu. To se vsak ceskemu rozumu prici, ten radeji premysli nad tim, jak to obejit. Takze se vyrobi zvracena definice socialniho bydleni, kde opet vikendova vila v horach, ve ktere se nekdo z rodiny prihlasi k trvalemu bydleni bude subvencovana. Na druhe strane opet ti, kteri by statni pomoc potrebovali, nedostanou nic. A Cesi budou dale hulakat v Bruselu, ze potrebuji penize na sanaci panelaku, tedy pro domy, kde ziji ti mene bohati. Cesko subvencuje bohate, Evropo, subvencuj nase chude! Ve zbytku Evropy stat vybere celou castku DPH od vsech stavebniku a nekdy cast z toho poskytne jako nizkourokovou pujcku tem potrebnym. Jinde zase snizi DPH na socialni bydleni, ktere si mohou poridit lide s nizkym prijmem nebo pro bydleni, ktere se za snizene najemne poskytuje lidem s nizsim prijmem. Tento logicky pristup samozrejme v Cesku neni prosaditelny. Skody komunismu nespocivaji v jenom v ujmach behem obdobi, kdy tento zvraceny rezim existoval, nybrz i v dlouhodobych mentalnich poruchach, ktere tento rezim napachal a ktere se projevuji generace pote, co skoncil. Takze hurraa do Bruselu a urvat co mozna nejvice z penez danovych poplatniku z tech zemi, ktere do spolecne evropske pokladny svymi vysokymi danemi nejvice prizpivaji. Po vstupu postkomunistickych zemi do EU by se melo zacit vazne uvazovat o jejim zruseni.
    Rilev
  • Len to im nedovoľte !
    05.12.2006 13:49

    Preboha, len to im nedovoľte.Opäť vytvoria systém na korupciu, podplácanie a vydieranie.Kto to bude kontrolovať ?, poskytovať výnimky ?, veď tu o nič iné nejde.Nech sa to rieši socialnými dávkami , príspevkami pre tých skutočne socialne slabých občanov.
    priateľ
    • Kdo bude rozhodovat?
      05.12.2006 15:08

      Myslíte, že rozhodování o nároku na sociální dávky není prostor pro korupci? Ten, kdo je skutečně potřebuje samozřejmě úředníka nepodplatí. Ale ten, co je nepotřebuje ho podmázne klidně, protože na tom, co mu zbyde není závislý. Je to pro něj jen výtěžek z transakce. Kromě toho tu jde i o korupci opačným směrem. Samotné sociální dávky jsou úplatkem mnohým, kterým nepatří, ale rádi polezou do zadku vládě, která jim na ně přizná nárok.
      Jirka
  • 5%
    05.12.2006 11:33

    Takže když si multimilionář postaví rodinný domek - vilku o 26 místnostech k bydlení a 16 koupelnách pro hosty a jedním 50 m bazénkem je to sociální byt podle sociální politiky státu = 5% DPH.
    DPH
    • DPH z čeho?
      05.12.2006 15:34

      Nemá smysl různě zdaňovat bydlení různých kategorií. DPH ze stavebního materiálu odvede prodejce stavebnin. Ten těžko rozliší, co a kdo z toho bude stavět. Množství se dá rozdělit mezi více prodejců. I milionáři mají právo někde bydlet. Jak se bude určovat, která část rezidence je v rozsahu sociálního bydlení a která už je navíc? Pak by s určením sazby DPH měla potíže i stavební firma. Rozlišování DPH podle ceny materiálu a dílů by bylo podporou pro levný aušus a kvalitní materiál a výrobky by potlačovalo. Co vám pak bude platné, že si koupíte vodovodní baterii za pár šupů, když nevydrží tlak vody a v době vaší nepřítomnosti se utrhne? Jelikož nejsem boháč, jednu takovou jsem koupil na jaře a byl jsem rád, že nevydržela ani montáž. Kdyby praskla později, vyšla by mne na statisíce. Příště si raději koupím nějakou pořádnou, ale nemám zájem za ni platit ještě o 14% DPH navíc jen proto, aby byli bohatí potrestaní za to, že jsou bohatí. Náš trh je sociálním aušusem už zaplaven dost.
      Jirka
    • 5%
      05.12.2006 11:42

      To DPH : Klasická česká závist. Škoda že nejde vyvážet, na tu by ČR měla monopol.
      Andy
      • Je to taky o logice věci
        05.12.2006 13:12

        EK bude vymýšlet směrnice na zakřivení banánů, ale aby dala jednotná pravidla tam, kde je jich třeba (např. u definice sociálního bydlení), tak to už je jiná, že ... Podle mého názoru by měla být definice sociálního bydlení jednotná pro celou EU a pak by bylo na každém členském státu, zda u výstavby splňující tyto podmínky uplatní sníženou sazbu DPH. Bylo by to férové pro všechny. Zkuste si představit, jak za pár let budou v zahraničí ukazovat, kde u nás bydlí "socky". Každý si řekne, že šejci ze Saudské Arábie jsou podle Čechů úplní chudáci, když i socka u nás má několik koupelen a vytápěný bazén k tomu, že :-) Budeme zase za pěkné Švejky (ale možná dobře EU tak, aspoň někdo na to upozorní :-).
        PaulC
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.