Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Galerista Kodl: Výtvarné umění je v neklidné době stále finanční jistotou

Galerista Kodl: Výtvarné umění je v neklidné době stále finanční jistotou

24.11.2020 18:07
Autor: Redakce

Výtvarné umění zůstává i v současném rozbouřeném světě finanční jistotou. Lidé si začínají zvykat na pojem hodnotová investice. Milovníci umění a zájemci o koupi výtvarných děl se rovněž přizpůsobují proměnlivým podmínkám. Lidé se od jara velice vzdělali v ovládání virtuálního světa, říká soudní znalec a majitel galerie Martin Kodl v rozhovoru s Patria.cz před listopadovou aukcí umění. Ta bude mít podobně jako předešlé ročníky také svou charitativní část.

Patria.cz: Galerie KODL pořádá uprostřed druhé vlny nákazy Covid-19 svůj další, 84. aukční den. Největší hvězdou bude zřejmě obraz Františka Kupky „Divertimento II“ s vyvolávací cenou 30 milionů korun. Jak zasáhla pandemie nového typu koronaviru trh s výtvarným uměním?

Nerad bych spekuloval, protože dosud neznáme přesná čísla za celý rok a teprve uvidíme, zda, jak a u koho se ekonomické důsledky pandemie projeví. Pochopitelně jsem zvědavý, jak si povedeme na nadcházející aukci. Ovšem dosavadní výsledky u nás i ve světě naznačují, že zájem o umění dokonce stoupá a prodej i nakupování rozhodně neklesá. Privátní prodeje probíhají celou dobu velmi dobře. Stále více majetných lidí vnímá umění také jako velmi výhodnou investici, ostatně podobně to bylo i během krize v roce 2008. Zdá se tedy, že výtvarné umění zůstává i v současném rozbouřeném světě finanční jistotou. Myslím, že lidé si začínají zvykat na pojem hodnotová investice, kterou já doporučuji i v dobách konjunktury.

Kodl galerie Kupka Divertimento II aukce 

František Kupka: Divertimento II

Patria.cz: Podzimní aukční den se uskuteční v neděli 29. listopadu z pražského Žofína. Jak dražba, která má opět také charitativní složku, proběhne?

Jarní zkušenost nás přiměla zamýšlet se nad novými výzvami. Již dlouho jsme hovořili o propojení online aukcí s těmi klasickými a realita nás vlastně donutila k rychlejší akci. Do příprav a dění v galerii se aktivně zapojil můj nejstarší syn Matyáš, který s drobným přispěním mladšího Jakuba vnáší do našeho světa nové technologie a impulsy. Zásadní novinkou je tedy dražba online, která umožní nákup uměleckého díla z pohodlí a bezpečí domova. Vytvořili jsme pro tyto účely nový aukční portál artsbay.cz. Dále bude možné se do aukce zapojit i přes webové stánky invaluable.com a livebid.cz. Zájemci o koupi mohou také již tradičně pověřit plnou mocí zástupce galerie a podat pevný limit nebo dražit po telefonu. Zajištěn je samozřejmě i přenos z aukce.

Patria.cz: Galerie KODL se protipandemická opatření zřejmě výrazně dotkla. V reakci na vládní opatření jste na jaře museli zrušit aukci a nyní na podzim jste museli předčasně ukončit předaukční výstavu. Jak se mohou zájemci s díly seznámit?

Předpokládali jsme již na jaře, že na podzim může nastat krizová situace spojená s druhou vlnou pandemie. Obvykle mají naše předaukční výstavy vysokou návštěvnost a ani tentokrát jsme veřejnost nechtěli zklamat. Proto jsme v předstihu již během léta představovali díla z aukční kolekce v tematických cyklech. Samozřejmě i za stávající situace a při dodržení všech bezpečnostních opatření u nás stále probíhají obchodní schůzky. Když se galerie musela podřídit vládním nařízením, nabídli jsme širokému spektru milovníků výtvarného umění virtuální prohlídku předaukční výstavy na našem webu. Připravili jsme i několik kratších videí, ve kterých naši kunsthistorici představují vybraná díla. Těší mě, že se setkáváme se zájmem a veskrze pozitivními reakcemi.

Patria.cz: Kdo je ochoten do online prostředí ve světě výtvarného umění vstoupit a u koho naopak cítíte, že ne?

Lidé se od jara velice vzdělali v ovládání virtuálního světa a přizpůsobili situaci. Je až s podivem, kolik našich klientů navštěvuje naše virtuální prohlídky a je připraveno na online aukci. Ta je ostatně ideálním řešením pro ty, kteří se živé aukce nemohou či nechtějí zúčastnit. Těm, kterým online svět nic neříká, umožňujeme nakupovat díla po telefonu nebo podáním pevného limitu, což je vždy jistotou.

Patria.cz: Dokážete již registrovat i reakci na pandemii v samotné umělecké tvorbě? Promluvila již výjimečně nejistá a proměnlivá doba, kterou procházíme, do výběru námětů či náladového ladění vznikajících výtvarných děl?

Během května jsme uspořádali dvě velmi úspěšné charitativní online aukce. V první se prodával obraz Jana Kalába VIRUS 0420 (anticovid) a v té druhé zase objekt Rudolfa Burdy s názvem VIRUS FIGHTER. Obě díla vznikla jako reakce na COVID 19.

Po celém světě pandemie inspirovala umělce a promítla se takřka okamžitě do pouličního umění v podání slavného Banksyho a mnoha dalších. Pražská Trafo Gallery připravila už v květnu výstavu nazvanou KarARTena, na které představilo devatenáct současných umělců svou reflexi pandemické situace a nouzového stavu.

Muzika Zrození Venuše Kodl galerie 

František Muzika: Zrození Venuše II

Titulní obraz: Mikuláš Medek: Sesutý signál

PhDr. Martin Kodl
Martin Kodl pochází z rodiny s dlouholetou sběratelskou tradicí sahající až do 19. století. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Ještě před pádem režimu spoluzaložil aukční síň Antikva Nova Kodl. V roce 1989 společně s otcem organizoval první aukci v moderních dějinách na pražském Žofíně. Od roku 1992 vede Galerii Kodl, která na českém trhu s uměním dosahuje dlouhodobě nejlepších výsledků. Působí jako soudní znalec se specializací na české malířství 19. a 20. století. V rodinné tradici pokračují i jeho dva synové Matyáš a Jakub, kterým pomáhá sestra Adéla. Mají na starost sekci současného umění.

Milovníky umění bychom rádi upozornili také na charitativní online aukci ve prospěch Paměti národa, které je Patria Finance dlouhodobým partnerem a podporovatelem. V této aukci jsou v nabídce díla deseti významných autorů: Jiřího Sozanského, Tomáše Císařovského, Pavly Malinové, Krištofa Kintery, Tomáše Predky, Daniela Balabána, FRANTY, Ondřeje Basjuka, Jiřího Kornatovského a Jana Padyšáka.

Smyslem charitativní aukce je podpořit projekt Centra pomoci Paměti národa. Centrum pomoci Paměti národa nabízí pomoc v době ochranných opatření v souvislosti s šířením koronaviru a onemocnění COVID-19. Tento projekt pomáhá pamětníkům se zajišťováním obědů, nákupů či vyzvedáváním léků a především umožňuje mezilidský kontakt v době, kdy se řada z nich může cítit osamocena.

Charitativní online aukce trvá do 1. 12. 2020 do 20 hodin. Odkaz: https://livebid.cz/auction/pametnaroda2020

 
 
 

Čtěte více:

Galerista Kodl: I z pragmatických investorů se stávají zapálení sběratelé. A to mne těší nejvíc
16.05.2018 14:00
Zájem o umělecká díla stoupá. Minulý rok byl z tohoto pohledu výjimečn...
Galerista Matyáš Kodl: Prodej současné tvorby má skvělé výsledky
06.09.2018 10:16
Zájem o koupi uměleckých děl nepolevuje ani letos. Autorské rekordy ča...
Majitel galerie KODL: Žijeme ve vzácné době konjunktury, zájem o české umění roste i ve světě
15.05.2019 10:24
V Galerii KODL, nejúspěšnější české aukční síni, právě probíhá předauk...
Martin Novák (ČEZ): Nevyplatíme peníze, které nám ještě nepřistály na účet
11.11.2020 8:01
ČEZ po letošním třetím čtvrtletí zpřesnil letošní výhled pro zisk i t...
Moje cesta k investování? Čína, bavorák a teď indigo, říká 3.000 klient Pavel
18.11.2020 12:26
Třetí tisícovku aktivních investorů překonalo nejen na tuzemském trhu ...

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Analytik k ČEZ: Čistý zisk zasáhla daň z nadzisků, výhled nezohledňuje GasNet. Zopakuje se požadavek na 100% dividendu?
    21.03.2024 12:37, aktualizováno: 22.3. 9:59
    ČEZ dnes ráno před otevřením trhu reportoval smíšené výsledk...více