Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Realitní bubliny a akcie

Realitní bubliny a akcie

13.12.2007 16:34

Údaje o vývoji cen domů jsou obvykle považovány za důležitý indikátor budoucího vývoje ekonomiky a akciového trhu. Ceny domů ovlivňují přímo některá odvětví (např. stavebnictví, finanční sektor – hypotéky) a jsou brány jako indikace bohatství domácností - a následně jejich spotřebitelského chování. Jednoduše bývá předpokládáno, že pokud ceny domů rostou, roste bohatství domácností a ty jsou pak ochotny více utrácet. Toto utrácení se přímo projeví v rostoucí spotřebě, rostoucích tržbách a ziscích firem. A naopak – klesající ceny domů snižují bohatství domácností, které poté utrácí méně.

Bohatství založené na vývoji cen domů tak má podobný význam, jako bohatství (mnohdy iluzorní) plynoucí z posilování akciového trhu. A nejednou je vlivu cen domů dáván dokonce vyšší význam, než změně bohatství díky pohybu cen na akciovém trhu – argumentem je to, že domácnosti vnímají domy jako něco hmatatelnějšího a déletrvajícího ve srovnání s volatilními akciemi a mají proto větší sklon opírat se při spotřebě o vývoj cen domů.

Výše uvedená argumentace má ale jednu vadu na kráse. Oproti akciovému trhu sebou „oprávněný“ růst cen domů nese zároveň růst nákladů bydlení, protože vlastnictví domu je zároveň (na agregované úrovni) spojené s jejich “spotřebou”. Z růstu cen těží tedy ten, kdo více vlastní, než spotřebovává (tj. když mám dva domy, v jednom bydlím, druhý je na prodej, nebo k pronájmu). Ztrácí ale ten, kdo více spotřebovává (musí koupit dům, nebo platit nájem). Celkově by tedy nárůst cen domů, odpovídající pohybu nájmů, neměl mít vliv na celkové bohatství a celkovou spotřebu. Nutno je zde tedy vnímat rozdíl mezi tímto a nárůstem bohatství taženém rostoucími cenami akcií. S nimi není přímo spojen růst cen spotřeby – jejich růst není (na agregátní úrovni) vyvážen nárůstem výdajů a vliv na bohatství je tak pozitivní.

Uvedené ale implicitně předpokládá, že ceny domů odpovídají nájmům (cena = současná hodnota nájmů – současná hodnota nákladů na údržbu). Pokud se na trhu objeví bublina (ceny se odtrhnou od nájmů), zmizí i rovnítko mezi nárůstem bohatství jedněch a poklesem bohatství druhých (jejich nájmy zůstanou např. stejné, zatímco ceny vzrostou). V případě takové bubliny pak můžeme hovořit o stimulaci poptávky růstem bohatství způsobeném růstem cen domů. Podobná bublina je ale pouze přerozdělením bohatství z rukou jedněch do rukou druhých (od těch kdo draho koupili k těm co dobře prodali). Po prasknutí bubliny by tak měl nárůst bohatství u těch “šťastnějších” být vyrovnán poklesem bohatství u těch co kupovali (a zjistili, že přeplatili). Pokud mají stejnou tendenci spotřebovávat ze svého bohatství je čistý efekt opět nula, jen se zpožděním. Pokud tedy bublina roste, roste iluzorní bohatství (nevyvážené nárůstem nájmů), pokud splaskává, toto bohatství klesá a negativně ovlivňuje poptávku.

Výše uvedené v sobě má přirozeně mnoho předpokladů (pouze domácí vlastnictví domů, stejné diskontování toků hotovosti vlastníky a “spotřebiteli” bydlení, ignorování možností použít domu jako zástavy při půjče – eliminace omezení přístupu k likviditě, atd.). Nicméně je to poměrně silný argument pro poměrně rezervovaný přístup k povrchním silným komentářům na téma vlivu změny cen domů na spotřebu a následně na ekonomiku a trh. Primárně je nutné zvážit to, čím je růst/pokles cen domů daný, respektive nakolik je to růst, nebo korekce bubliny, či ne.


Váš názor
  • Realitní bubliny a akcie
    24.11.2007 18:51

    Dik za zajimavou uvahu, pane Soustruznik! Nedejte se zmast urazejicimi reakcemi!
    jan
    • Realitní bubliny a akcie
      25.11.2007 17:52

      Je to jednoduché, nastává období vysoké volatility a proto budou vydělávat hlavně spekulanti. Dnešní akciový trh mi opravdu už spíše přijde jako stáj plných spekulantů, buď jde vše tvrdě nahoru a nebo se koupeme v krvavé lázni - nu což, kdo je odolný ten drží. FED bude tak dlouho snižovat úrokovou sazbu až v USA nastane inflace jak hrom a americká ekonomika nám zarecesí, s ní půjde dolů Čína, kde se konenečně ukáže to famózně hnusné přehřátí a s těmito trhy půjde i celý svět, a tak světe div se, máme rok 2009 a v něm moc krásnou krizi! A proto já jdu ještě chvilku spekulovat a jdu se chystat na ten černý rok, protože když teče krev, tak se kupuje.
      Lord_seeba
  • promítají náklady na materiál,
    24.11.2007 11:05

    práci... a nakolik je tam "marže" developerů. Z výsečového grafu, který minulý týden ukázala ECM v televzní debatě na čt24 je jejich zisk nabublinovatělý. Rád bych to srovnal ( cenu nemovitosti na klíč ) s cenou, za kterou si je schopen postavit nemovitost tzv. soukromá osoba.
    je otázka nakolik se do cen reality
  •  
    22.11.2007 20:54

    tak titulek vypadal velmi zajímavě, a teď po přečtení, marně přemýšlím, co tím chtěl básník říci a stále mne nic nenapadá...
    smallme
    • uzasne
      24.11.2007 18:13

      Tak tohle Vas uci ve skole? Presne ,co tim chce basnik rici..Pis o voze a ne o kole.
      Radek
    • k této úvaze
      23.11.2007 16:23

      Toto srovnání s akciemi není bez zajímavosti,ale ať si to nikdo nevykládá zjednodušeně, chybí mi tam dva významné další faktory,např. zhoršená likvidita u nemovitostí ovlivňuje celkové chování a rozhodování investorů tak,že se rozhodují ještě podle jiných pravidel než u akcií a pak,kdo drží nemovitost,ať už jsou bubliny a jejich periody jakékoliv,investor má možnost ovlivňovat svou investici- zda a jak ji zhodnotí apod. a není vystaven neprůhlednému a nevyspytatelnému pohybu svého aktiva ,nemovitosti jsou náhodou faj,pokud vyberete s rozmyslem a smíříte se s tím,že o ně musíte náležitě pečovat,navíc zhoršená likvidita umocňuje sklon ke spořivosti.
      čytřstovka
    • Neřekl nic aneb řekl jedno velké....
      22.11.2007 21:06

      klasický Soustružník:)))
      raper
      • Re: Neřekl nic aneb řekl jedno velké....
        23.11.2007 7:15

        Já si naopak jeho články rád přečtu. Ekonomická teorie mě zajímá.
        maarty.011
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m