Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
O mocné lobby aneb strach je nejlepší prodejní argument…

O mocné lobby aneb strach je nejlepší prodejní argument…

27.07.2009 14:39
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Je léto, čas dovolených a odpočinku. Člověk by se proto rád alespoň na chvíli odpoutal od stresu a zátěže běžných dní a věnoval se něčemu, na co během obvyklé „pracovní“ sezóny nemá čas. Chyba lávky – jakékoliv noviny nebo webový informační server v těchto dnech otevřete, všude na vás vykoukne více či méně katastrofická zpráva o pandemii prasečí chřipky. Tento víkend byl v tomto ohledu extrémní, server iHned predikuje, že se mohou nakazit až dvě miliardy lidí. Podobně alarmujících článků je nyní tolik, že člověk začíná podezírat novináře z tichého kartelu s farmaceutickými firmami. Strach je přeci jenom nejlepší prodejní argument a pod tlakem se lépe jedná. Pojďme se nicméně na současnou situaci podívat suchou řečí čísel a definic, třeba se začne jevit trošku jinak.

Definice a statistika

- Slovíčko pandemie – na rozdíl od současné mediální masáže – nijak nehodnotí potenciální úmrtnost pacientů na danou nákazu. Podle definice WHO pandemie existuje, pokud dojde k současnému naplnění třech podmínek: a) objevila se nová nákaza, b) nákaza infikuje lidi a způsobuje jim závažná onemocnění, c) k přenosu nákazy dochází mezi populací relativně snadno. Podle jiného zdroje nastává pandemie, pokud „je výskyt určitého onemocnění výrazně vyšší než obvykle očekávaný výskyt tohoto onemocnění v závislosti na místě a čase“. Termín „výrazně převyšuje“ se však v různých státech definuje různě a může být závislý na ukazatelích úmrtnosti, počtu nových onemocnění, počtu pracovních neschopností nebo množství prodaných léků. Podle posledních statistik na tuto nákazu zatím zemřelo cca 800 lidí, nikde se však nedozvíte, jaké další zdravotní komplikace daní pacienti měli a zda tato nákaza byla opravdu tím, co jim způsobilo smrt. Nemluvě o tom, že průběh nemoci je u valné většiny mírný a není proto splněna druhá polovina podmínky b).

- Dne 16. července 2009 WHO oznámila, že přestává podávat pravidelný „update“ o počtu případů, vzhledem k rychlosti šíření nákazy a bude dále poskytovat pouze souhrnná čísla za určité období? Proč se statistika zastavila právě nyní, když do 700 se počítat dalo?

- Pokud se podíváte na souhrn příznaků, které se k prasečí chřipce váží, jsou stejné jako u jakékoliv jiné chřipky: horečka, zimnice, únava, nechutenství, kašel, rýma, škrábání v krku, nevolnost, zvracení, průjem. Vzhledem k tomu, že například ve Velké Británii je doporučováno při těchto příznacích nechodit k lékaři a nechat se diagnostikovat „po telefonu“, jakékoliv statistiky pozbývají i těch posledních známek důvěryhodnosti. V případě prostředí strachu – což vám potvrdí kterýkoliv lékař – si jsou navíc lidé schopni tyto příznaky schopni přivodit psychicky a dopomohou tak nevědomky k „nafouknutí“ statistik.

Srovnání se španělskou chřipkou z roku 1918

Srovnání s pandemií španělské chřipky, která se Evropou prohnala mezi roky 1918-1920 je sice velmi jednoduché a lákavé, jeho relevance však pokulhává. Zejména proto, že:

- tato pandemie propukla v roce 1918, v roce kdy končila I. Světová válka. Populace byly zdecimované krutou válkou, nedostatkem potravin a vitamínů, nemluvě o na tu dobu katastrofálních hygienických návycích. Současná západní populace je na tom v tomto ohledu nepoměrně lépe.

- k přenosu nákazy a zejména k její vysoké nakažlivosti přispěl fakt, že v předmětném období docházelo ke kolosálním přesunům armád, jejich koncentraci v táborech nebo vojenských ubikacích. Analogií současnosti je turistický ruch, lidé si však dávají mnohem větší pozor.

- neexistovala efektivní léčba. Je třeba si uvědomit, že penicilin jako průlomové antibiotikum byl Alexandrem Flemingem vynalezen až v roce 1928, tj. plných 10 let po vypuknutí nákazy. Pokud by byl tento lék k dispozici již tehdy, dopady pandemie by byly mnohem menší. Penicilin sice sám o sobě není na chřipku účinný, dokáže však spolehlivě léčit nemoci, které se k chřipce často družily jako vedlejší komplikace, např. zápal plic.

„Reality check I.“

Podle údajů WHO na prasečí chřipku (sic !) zemřelo zatím cca 800 lidí. Pro porovnání, podívejte se, kolik obětí si letos (zatím) celosvětově vybraly jiné nemoci nebo závislosti (zdroj: www.worldometers.info):

- přenosné nemoci obecně … 7,67mio

- HIV/AIDS … 1,16mio

- Rakovina … 4,32mio

- Malárie … 573,743

- Kouření … 3,81mio

- Alkohol … 1,02mio

- Počet úmrtí při dopravních nehodách … 722 tis.

Akceptuji argument, že letošní rok ještě neskončil a situace na jeho konci může vypadat zcela jinak. I proto je výše uvedená statistika uvedena spíše jako ilustrace toho, kde v současné době OPRAVDU jsou problémy.

„Reality check II.“

- Vakcíny proti „prasečí chřipce“ jsou současně vyvíjeny v laboratořích 5 firem – Novartis, GlaxoSmithkline Plc, AstraZeneca (2832,5 GBp, -1,58%) Plc, Sanofi Aventis (46,3 EUR, 0,31%) a Baxter (54,65 USD, 1,20%). Pouze Baxter však již v roce 2008 podal žádost o patent na vakcínu proti kmenu chřipky A-H1N1, který se o cca 6 měsíců později objevil v Mexiku a v USA. Obdivuhodná prozíravost…

- European Medicines Agency „zrychlí“ proces kontroly a povolení vakcín proti prasečí chřipce. To bude kromě jiného znamenat zrychlené testování na menším vzorku populace.

- GlaxoSmithkline Plc již veřejně oznámila, že plánuje výrazně zkrátit testování vakcíny ve snaze zrychlit dodávky vládám, které si ji objednaly. Opět – na něco, co se odjakživa léčilo horkým čajem a týdnem v posteli, jde o nepochopitelný spěch.

- Během posledního výskytu prasečí chřipky v roce 1976 někteří očkovaní pacienti trpěli tzv. Guillan-Barrovým syndromem – poruchou imunity, vedoucí k dočasné nehybnosti těla a v některých případech ke smrti. Podle odhadů byl poměr 1:100,000. Netřeba asi připomínat, že u rychle připravených vakcín bez potřebného testování pravděpodobnost vedlejších účinků dramaticky roste.

- Novartis AG (44,33 USD, 0,20%) by měl podle posledních odhadů na prodeji vakcíny utržit cca 1-1,5 miliardy dolarů.

- GlaxoSmithkline Plc by měl z prodeje vakcíny utržit 1,3 miliardy liber (2,1 miliardy USD).

- Francie si u Sanofi Aventis objednala vakcíny v hodnotě minimálně miliardy dolarů. Sanofi Aventis navíc patří mezi přední dodavatele vakcíny pro Spojené státy.

Výše uvedené nechce žádným způsobem bagatelizovat případná zdravotní rizika. Cílem bylo doplnit něco, co vám konvenční média dávkují jenom po kapkách – objektivní data.

Pokud jste dočetli až sem, sundejte kravaty, mobily nechte v šuplíku a jděte se projít do lesa. Je tam hezky, blahodárně to působí na zdraví a houby prý rostou…

Hezký týden přeji,


Váš názor
  • pan Žabža
    30.07.2009 9:50

    zase zabodoval.....o5 mi mluví z duše.....chválím...
    jede
  • Věčná dovolená
    28.07.2009 12:04

    člověk jednou umřít musí, tak té skvělé vepřovirové příležitosti využijte, kdoví za jak dlouho se zase bude opakovat a nechte se dopravit zcela zdarma na pravdu boží, je tam nádherně. To vám žádná cestovka ani v akci last minute nenabídne a to se rozhodně vyplatí:-) :-):-)
    Jan
  •  
    27.07.2009 21:30

    S ptačí to nevyšlo jen 100+ úmrtí za 10 let, ta prasečí je lepší, nevím jestli výnosnější. Nedalo by se to zjistit. Výborný článek.
    hplc
  • prozíravost
    27.07.2009 20:36

    Na tom článku mi přijde zajímavé následující tvrzení " Pouze Baxter však již v roce 2008 podal žádost o patent na vakcínu proti kmenu chřipky A-H1N1, který se o cca 6 měsíců později objevil v Mexiku a v USA. Obdivuhodná prozíravost… "" Jak si někdo může patentovat půl roku dopředu lék, když chřipka měla teprve vypuknout?? NÁHODOU vypukla v Mexiku, mezi válčícímy gangy...dobrá příležitost , jak to pořádně " OTESTOVAT" kdo ví, co Tyhle konglomeráty mají ještě v záloze :-(((
    CZdecom
  • A-H1N1
    27.07.2009 19:38

    Zeptejte se doktora, farmaceuta, vládního úředníka nebo hrobaře a každý bude mít na tohle téma jiný názor. Faktem je, že nikdo neví jestli křivka úmrtí poroste exponenciálně nebo lineárně. Není špatné být připaven na to horší, ale špatné je říkat lidem běžte a kupujte nebo bude zle v dnešní době. Baxter je skutečně ojediněle prozíravá company...
    valuty
  •  
    27.07.2009 16:48

    Musí to být pandemie, pořebujeme miardy a zisky na lécích.
    Homo
  • Doktor/ekonom
    27.07.2009 15:32

    Pane Zabza, clanke je napsan lehkym perem, ale presto bych Vam doporucil zustat u ekonomickych temat. Citim, ze v oblasti medicinske/farmacuticke nejste tak silny v kramflecich. Mimochodem az do dneska jsem si myslel, ze chripka se neleci antibiotiky...
    MilHann
    • Re: Doktor/ekonom
      27.07.2009 16:47

      Však on tam uvedl,že se chřipka antibiotiky neléčí....ale případné komplikace.
      Mihl
      •  
        27.07.2009 17:25

        Souhlas, ....ale je to asi jako bych uvedl, ze rakovina se neda efektivne lecit, ...ale prulomove antibiotikum bylo vynalezeno... a dopady rakoviny resp. jeji nebezpecnosti by tak byly mnohem mensi . Trochu ten smysl pokulhava, alespon subjektivne to tak citim. Kazdopadne diky za upozorneni!!!
        MilHann
        •  
          27.07.2009 20:07

          Mě v tom článku chybí srovnání s klasickou chřipkou...co do počtu obětí za rok,průběhu nemoci atd.Ale má pravdu,že to co se člověk akorát dozví z médií...je kolik je nových případů a nebo úmrtí. .. tím nechci nějak zlechčovat nebezpečí "prasečí chřipky"..nejsem doktor,ale laik
          Mihl
          •  
            29.07.2009 13:46

            já zaregistroval na začátku mediální masáže že POUZE vČR zařve na běžnou chřipku cca 2800 lidí ročně.... Přesně kvůli tomuto číslu si myslím, že článek je přínosný pokud svět má 800 případů.... Farmaceuti vědí co dělají a bohužel zde se manipuluje strachem. Otázka,- Co koupí máma svému batoleti pokud oba léky jsou léčící látkou totožné, ale jeden je lepší pro rekonvalescenci díky vitamínům?? No je tam doplateček ..... ( na doktorovu zaslouženou rekreaci...) Fuj, to je business kdy zákazník nemá relevantní informace a škody na zdraví nejdou vrátit jako rozšmajdané boty.... Riske to ? No copak asi koupí ?? odpověď znám na 100% i kdyby na chleba nebylo!!! a nemám jí to za zlé!!
            TOM
  •  
    27.07.2009 15:20

    super článek, jen tak dál !
    Míra
Aktuální komentáře
08.05.2024
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
    ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
    Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
    Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
    Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
    Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
    7:30Alstom SA (03/24 Q4)
    7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
    7:30Continental AG (03/24 Q1)
    7:30Skanska AB (03/24 Q1)
    7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
    8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
    8:00Puma SE (03/24 Q1)
    8:00Verbund AG (03/24 Q1)
    9:00Endesa SA (03/24 Q1)