Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Wyplosz: Ponurý scénář rozkladu eurozóny

Wyplosz: Ponurý scénář rozkladu eurozóny

05.05.2010 18:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Členské státy eurozóny, MMF a ECB oznámily významnou pomoc dluhy zatíženému Řecku. Tento sloupek ukazuje ponurý scénář, v němž jejich plán ztroskotává a nákaza se rozšiřuje s nutností další pomoci ostatním zadluženým vládám z eurozóny. Tím by se zvýšilo riziko vysoké inflace či problémů spojených s dluhem v celé eurozóně.

Víkendové oznámení nového plánu pro Řecko spolu s rozhodnutím ECB akceptovat řecké dluhopisy s nízkým ratingem je obecně vnímáno coby evropský úspěch. Je to ale obráceně; možná jsme právě zaseli sémě rozpadu monetární unie. Ponurý scénář vypadá následovně:

Záchranný plán nebude fungovat. Předpokládá se, že Řecko během 3 let sníží svůj deficit o 11 % HDP. I v případě, že by současné oživení bylo silné, by to byl těžký úkol. Pokles ve veřejných výdajích spolu s psychologickým dopadem krize vyvolá hlubokou recesi, která deficit ještě zhorší. To pak spolu se sociálními a politickými dopady krize nepochybně nedovolí řecké vládě dostát svým závazkům. Co se pak tedy stane? MMF může přistoupit k zastavení své pomoci a donutit zemi k defaultu, stejně jako to udělal v případě Argentiny. Vlády EU konfrontované s další ztrátou své tváře poté, co nechaly MMF podílet se na pomoci, mohou volit shovívavý přístup. Pokud to udělají, budou nakonec platit víc. Pokud to neudělají, řecká vláda vyhlásí default, čímž dojde k tomu, čemu se celý plán snaží vyhnout.

Jakmile si trhy tohle uvědomí, budou požadovat vyšší úrok na refinancování dluhu nebo ho přímo odmítnou financovat. Řecko pak bude plně záviset na záchranném lanu z MMF a evropských vlád. Přinejmenším to vyjasní danou situaci: Tento plán je přímým porušením čl. 125 Evropské dohody týkající se nouzové pomoci. Konečné rozhodnutí bude záležet na soudcích.

Dalším oříškem by mohla být nákaza. Trhy neměly žádný fundamentální důvod pro útok na řecké dluhopisy. Jenomže víme, že k sebenaplňující se krizi dojít může a že může být nakažlivá. I když se to nezdá fér, ostatní země začínají čelit stejné situaci. Můžeme již pozorovat, jak jsou trhy směrem k Portugalsku a Španělsku citlivé. Co bylo nabídnuto Řecku, nemůže být odepřeno ostatním vládám eurozóny. Takže (zmenšující se) skupina zemí bude muset poskytnout peníze narůstajícímu množství dlužníků. Tento proces v podstatě znamená, že již vlastně neexistuje národní dluh, přinejmenším pro několik dalších let. V očích trhu tu bude pouze jeden dluh eurozóny.

Mohly by trhy zaútočit na všechny veřejné dluhy eurozóny? Opět by nikdo neočekával, že všechny vlády eurozóny budou dotlačeny k defaultu, ale trhy mohou panikařit a panikaří a k sebenaplňující se krizi může dojít v jakémkoliv slabém místě. Jen si představme, že všechny země eurozóny jedna po druhé padnou do stejné pasti jako Řecko, Německo by mohlo být poslední. Mohlo by se zaručit za všechny ostatní veřejné dluhy a navíc za svůj vlastní významný dluh? Současné odhady stanovují celkový veřejný dluh eurozóny v roce 2012 na 90 % HDP. Je to sice méně než řeckých 135 %, ale lze jej srovnat s portugalským dluhem a odpovídá 330 % německého HDP.

Alternativou k výše uvedenému je monetizace dluhu. Řecký dluh představuje přibližně jednu šestinu monetární báze ECB. Absorbování části tohoto dluhu lze provést. Ve skutečnosti se tak už děje. ECB již drží hodně řeckého dluhu jako záruku pro své půjčky. Vzhledem k souhlasu s dalším přijímáním řeckého dluhu, přestože podle dřívějšího pravidla ho ECB měla ukončit poté, co došlo ke snížení jeho ratingu, by bylo překvapivé, kdyby velká část tohoto dluhu nakonec neskončila v knihách ECB.

Nyní předpokládejme, že řecká vláda vyhlásí default. ECB nenakupuje aktiva přímo, takže ztráta by vznikla v bankách, které používají řecké obligace jako záruku pro repo operace s ECB. Jenomže banky představují protějšky ECB; pokud ony vyhlásí default, ztrátu ponese i ECB. To bychom mohli nazvat nepřímou monetizací tohoto dluhu. Kdyby v tomto bodě dluhová krize skončila, dala by se ustát. Přidejme ale Portugalsko, Španělsko a další a máme setbu pro skutečně velmi vysokou inflaci.

K tomuto scénáři nemusí nikdy dojít, ale může. Nebylo jiné cesty? Před několika měsíci by bylo velmi snadné nechat Řecko jít přímo k MMF a za pomoci této instituce restrukturalizovat dluh. Tím by došlo k částečnému defaultu a ztráty by mohly být dosti malé. Většina bank, které investují do řeckém dluhu, by měla být schopna takové ztráty ustát. S obdobím pozastavení splátek v délce řekněme tří let by Řecko mělo prostor k nadechnutí, o jehož vytvoření se současný plán tak urputně snaží, a situace by byla mnohem jednodušší a mnohem, mnohem méně nebezpečná. Zatím není tak pozdě.

Autorem je Charles Wyplosz, profesor mezinárodní ekonomie na Graduate Institute v Ženevě a zároveň ředitel International Centre for Money and Banking Studies.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
  • Reálný scénář
    06.05.2010 17:24

    Tak si to zkusme pro ilustraci zrekapitulovat. Současnou situaci můžeme přirovnat k řadě posouvajících se lidí (rozuměj států) po plošině vedoucí ke skalnímu útesu. Řecko díky svému sociálnímu systému, šedé ekonomice atd. získává zlatej metál a je jednou nohou v propasti, přičemž další lidé v řadě se rozhodnou prvního zachránit a svorně se chytnou pevně za ruce. Aby se ovšem mohli chytit, musí k sobě blíž (rozuměj blíže k útesu), což se samosebou nelíbí, hlavně tomu poslednímu v řadě. Tento pohyb směrem k útesu se rok od roku zrychluje, v závislosti na demografickém vývoji (rozuměj důchodců je čím dál víc). Kontrolní otázka: kolik evropských států udělalo důchodovou reformu? Za pár let máme skóre následovně: v řadě před skalním útesem stojí již jen pár zoufalců, kterým dochází sil (rozuměj už nemají prachy) a přes útes visí zbytek Evropy. To je pěkně hloupej scénář, že? Ve skutečnosti po druhým viselci přes skalní útes dojde těm zbývajícím, že je velice hloupé si nechat vytahovat ruce a že bude lepší odpískat hru a vrátit se k teplu rodinného krbu (rozuměj vystoupit z měnové unie, příp. rovnou z EU). Samozřejmě že se všechno svede na spekulanty, kteří z vyhlídkové plošiny házeli po visících ze sklaního útesu kamením, náš tatíček Santa Klaus prohlásí: "Pánové, pánové...já si to opravdu, ale opravdu nemůžu odpustit, ale já vám to říkal....hmm"
    DeGuise
  • já si to dovolím doplnit
    06.05.2010 7:33

    Ještě nikdo nezmínil důchodové fondy a pojišťovny. Myslím, že vůbec nikdo nedokáže odhadnout co se může stát. V každém případě by ale došlo k velmi významnému snížení životní úrovně prakticky celé Evropy a je jedno jakým způsobem.
    tk69
  • Pan profesor prehledl jeden detail
    05.05.2010 19:20

    Default statu znamena vicmene automaticky i default bank dane zeme. Banky drzi statni dluh, jsou downgradovany spolu s vladou, coz vyvolava splatnost nekterych zavazku vuci zahranicnim veritelum a soucasne nemoznost ziskat likviditu z repo operaci s ECB a diky crossdefaultum konci rozpadem bankovniho systemu dane zeme. V tu chvili je potreba k vladnimu dluhu pricist take bilance bank dane zeme a razem se bavime o uplne jinych cislech. Riziko nakazy bankovniho systemu dalsich zemi raketove roste, protoze jejich banky vlastni jednak recke vladni dluhopisy, ale take ruzne dluhove instrumenty vydane reckymi bankami nebo pujicily reckym podnikum nebo podnikum v dalsich zemich, jejichz existence zavisi na financni kondici Recka a domino bezi dal... Od katedry se to snadno akademicky plka, ale kdo nese odpovednost, musi vzit v uvahu i tyto dusledky. Nastesti se tak stalo. Jen aby bylo jasno, neobhajuji od zacatku pomyleny projekt Eura, obhajuji rozhodnuti vlad za dane situace, ktere je kritizovano.
    Skeptik
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data