Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Společnost Bayer oznámila za 4Q ztrátu a nižší celoroční zisk, výhled je horší, než se čekalo

Společnost Bayer oznámila za 4Q ztrátu a nižší celoroční zisk, výhled je horší, než se čekalo

28.02.2011 10:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Zisk německé chemické a farmaceutické společnosti Bayer za loňský rok klesl a ve čtvrtém čtvrtletí měla firma kvůli odpisům poprvé za sedm let ztrátu. Nový dvouletý výhled, který dnes Bayer zveřejnil spolu s výsledky, byl kvůli rostoucí konkurenci generických léků horší, než se čekalo – firma by podle něj měla v oblasti prodeje léků zaostat za trhem.

Čistý zisk Bayeru se loni snížil o 4,3 procenta na 1,3 miliardy eur (31,8 miliardy Kč) a ve čtvrtletí utrpěla firma ztrátu 145 milionů eur proti zisku 153 milionů eur o rok dříve. Čtvrtletní ztráta byla důsledkem odpisu po přecenění hodnoty léku na rakovinu Zevalin a další jednorázové odpisy způsobily pokles celoročního zisku. Analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom za poslední kvartál očekávali zisk 160,6 mil EUR.

Tržby společnosti za celý rok naopak vzrostly o 13 procent na 35,1 miliardy eur (konsensus 36,1 mld. EUR). V posledním čtvrtletí se meziročně zvýšily o 14,5 procenta na 9 mld. EUR proti odhadu 8,52 mld. EUR. Letos chce firma tržby zvýšit o 4 až 6 procent. Výkonný ředitel společnosti Marijn Dekkers uvedl, že vládní reformy zdravotnictví snížily tržby a zisk za loňský rok o 160 mil. EUR a budou mít „významný negativní dopad i v roce 2011“.

Společnost čeká v letošním roce zvýšení základního zisku před zdaněním, splátkou úroků, odpisy a amortizací (EBITDA) k úrovni 7,5 miliardy eur a v roce 2012 výsledek kolem osmi miliard eur. Analytici podle agentury Reuters předpokládali pro tento rok základní zisk 7,8 miliardy eur a v příštím roce 8,5 miliardy eur.

Letos by růst mělo táhnout oživení v divizích pesticidů a chemikálií. S příspěvkem nových farmaceutik k výsledkům počítá Bayer až příští rok, kdy by se měl začít prodávat produkt Xarelto proti krevním sraženinám.

Vynálezce aspirinu a syntetického kaučuku je jedním z posledních světových koncernů, který se zabývá jak chemickou výrobou, tak farmacií. Na akciovém trhu se periodicky objevují dohady o tom, že Bayer prodá farmaceutickou divizi, aby získal zdroje na akvizice na poli zdravotní péče. Nejvýnosnější léky Bayeru nyní podkopává rostoucí konkurence generických kopií originálních produktů a firma kvůli tomu v listopadu ohlásila nové kolo rušení pracovních míst.

Titul po ohlášení výsledků odepisoval na frankfurtské burze zhruba půl procenta na 54,66 EUR, aktuálně se překlopil do zelených čísel (cca 0,4%).

(Zdroj: čtk, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data