Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Janáček (ČNB): Zvýšení sazeb o 0,25 % by teď bylo odpovídající; případná rychlejší ECB dočasně oslabí korunu, což by pomohlo exportu

Janáček (ČNB): Zvýšení sazeb o 0,25 % by teď bylo odpovídající; případná rychlejší ECB dočasně oslabí korunu, což by pomohlo exportu

14.03.2011 16:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Zvýšení tuzemských úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu by teď bylo odpovídající, protože je zde značné riziko zrychlení tempa inflace, uvedl v rozhovoru pro Reuters člen bankovní rady České národní banky (ČNB) Kamil Janáček. Ceny půjček by měly v ČR dle jeho mínění vzrůst i přes sérii nevýrazných hospodářských údajů z minulého týdne. Janáček se nebude účastnit příštího měnového zasedání 24. března.

"Já tam cítím výrazně silné nebezpečí zrychlení inflace, a proto si myslím, že je oprávněné zvýšit sazby o 25 základních bodů," uvedl Janáček. ČNB drží hlavní dvoutýdenní repo sazbu od loňského května na historickém dně 0,75 procenta, přičemž na únorovém zasedání bankovní rada rozhodla o ponechání měnové politiky beze změny čtyřmi hlasy proti třem a už na něm Janáček hlasoval pro zvýšení sazeb. Zastánci zpřísnění měnové politiky v bankovní radě nepřihlížejí k prognóze ČNB, která implikuje stabilní sazby před postupným zvyšováním na konci roku. Robert Holman, jeden z "bankovních jestřábů", však byl minulý měsíc v radě nahrazen Lubomírem Lízalem, který svůj postoj k nastavení sazeb dosud veřejně nevyjevil.

Vrchní ředitel ČNB Janáček řekl, že podle jeho očekávání potáhne zahraniční poptávka po většinou průmyslových výrobcích hospodářský růst rychleji, než mnozí čekají, což vytvoří vzestupný tlak na ceny. Dále uvedl, že věří v jeden ze scénářů centrální banky nazvaný "Německá lokomotiva", který předpokládá relativně silné zotavení tažené exporty, z nichž většina míří právě na německý trh, hlavní odbytiště českého vývozu. Oživení v průmyslu podle Janáčka povede k růstu mezd a vzestupu poptávky domácností, což vyvolá vzestupný tlak na ceny. Vysoké globální ceny komodit budou dalším faktorem, který urychlí inflaci v Česku, řekl Janáček. "Můj názor je, že efekt vysokých cen komodit bude trvat bohužel déle než německá lokomotiva. V tomto případě bychom se sazbami nešli tak rychle nahoru, abychom nedusili růst," uvedl.

Janáček v rozhovoru pro Reuters řekl, že za ekonomického oživení by měly reálné sazby nejdříve stoupnout na nulu a poté výš, než aby zůstaly záporné. Doplnil ale, že ČNB si ponechává otevřený prostor pro reakci na změnu podmínek. "Trhy musí kalkulovat s tím, že ČNB ukázala několikrát v minulosti, že je schopná reagovat velice rychle a velmi pružně, a to dokonce i mimo kalendář zasedání k měnovým otázkám," řekl.

Některé komentář z trhu uvádějí, že výsledek příštího měnového rozhodnutí ČNB bude obtížné odhadnout poté, co ECB naznačila možnost utažení měnové politiky již v dubnu. Takový krok by rozšířil úrokový diferenciál vůči ČR. „Rozhodnutí ECB nejsou tím, co by určovalo postup členů bankovní rady ČNB ohledně úrokových sazeb,“ řekl Janáček. „Potenciální nárůst úrokových sazeb v eurozóně by pravděpodobně krátkodobě mírně oslabil korunu, ale to by nebyl problém, protože by to pomohlo českým vývozcům,“ uvedl.

Takové oslabení domácí měny by pomohlo vývozcům tím, že by zlevnilo jejich zboží v zahraničí a dál by posílilo zábrany proti přílivu spekulativního kapitálu, který je podle Janáčka kvůli extrémně nízkým sazbám už tak dost silný. Česká národní banka drží v posledních letech úrokové sazby pod úrovní eurozóny, aniž by negativní úrokový potenciál vedl k významnějšímu odlivu kapitálu, jak se někteří obávali.

"Pokud by ECB sazby zvýšila a negativní úrokový diferenciál se rozšířil, tak nám tento úrokový diferenciál sníží pravděpodobnost přílivu horkého kapitálu, i když pravděpodobnost přílivu horkých peněz je u nás velmi malá,“ řekl dále Janáček. „Kdyby koruna po tomto kroku oslabila, a pravděpodobně by krátkodobě mírně oslabila, tak si budou gratulovat exportéři. Pokud ECB zvedne svoji refi sazbu (hlavní) o 25 základních bodů, tak to ale bude mít podle Janáčka pouze krátkodobý a dosti omezený vliv na českou korunu. "Ta se vrátí na svou dráhu střednědobé apreciace, která - když se podíváte zpět do minulosti - byla v průměru 3 až 5 procent za rok. S tím my také počítáme, že to bude pokračovat," řekl Janáček. "V případě zvýšení sazeb ECB a následného posílení eura vůči dolaru by oslabený dolar trochu zmírnil rostoucí ceny komodit. Reálný efekt vysokých cen některých komodit by byl menší, byl by trochu zmírněn, ale nikoliv zcela vyloučen," dodal člen bankovní rady.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university