Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hitparáda S&P 500 v roce 2011: 10 vítězů a 10 poražených

Hitparáda S&P 500 v roce 2011: 10 vítězů a 10 poražených

28.03.2011 17:33, aktualizováno: 28.3. 18:46

Aktualizováno

Klíčový americký akciový index S&P 500 od začátku roku posílil o více než 4 procenta, což je lepší výkon než v předchozím roce, vyšším ziskům nicméně zabránil celkově zhoršený sentiment na trzích a zvýšená citlivost na riziko. K tomu přispěly nedávné události – konflikty na Blízkém východě a přírodní katastrofa v Japonsku – i další epizody takzvané evropské dluhové krize.

Index S&P 500 se v jejich důsledku neudržel na letošním maximu 1343 bodů z 18. února, měsíc trvající řadu výprodejů však zvrátil minulý týden, když investoři začali věnovat více pozornosti lepším firemním výsledkům a makrodatům a celkově pozitivnímu investičnímu prostředí. Níže následuje přehled top deseti společností v rámci indexu, jejichž celkový růst od začátku roku (32 až 43 %) zdaleka překonal ostatní tituly. Trhy nicméně stále vnímají řadu rizik včetně geopolitických hrozeb a zpomalení ekonomického oživování. Následuje proto také přehled desítky titulů, jichž se zhoršený sentiment dotkl nejvíce, resp. zaznamenaly zatím v letošním roce největší pokles hodnoty.

Nejlepší tituly S&P 500 od začátku roku

1. Micron navrhuje a vyrábí polovodiče pro paměťové součástky, používané do mobilních telefonů, počítačů a síťových produktů. Po loňském poklesu takřka o čtvrtinu si titul od začátku roku připsal již 44 %. Micron se zařadil mezi nejlevnější tituly S&P 500 vzhledem k očekávanému zisku. Při 15% růstu tržeb klesl upravený zisk za 2Q fiskálního roku o 87 % na 7 c/akcii, stále však překonal očekávání trhu o 367 procent. Rozkolísanost lze přičíst oblasti podnikání – průmysl paměťových čipů je jedním z nejvolatilnějších v sektoru technologií, což má dopad na ziskové marže. 70 % analytiků doporučuje „koupit“.
 
2. Big Lots je maloobchodní síť specializující se na výprodej potravin, léčivých a kosmetických produktů. Titul od začátku roku posílil o 43 % mimo jiné poté, co management společnosti projevil chuť k akviziční činnosti.

3. JDS Uniphase je výrobce high-tech produktů, jako jsou zkušební a měřící součástky pro telefonní společnosti a optické moduly pro zdravotnické technologie, výrobu polovodičů a displejů. Společnost loni na trhu posílila o 75 procenta a letos již akcionářům vynesla 39% zhodnocení.

4. Tesoro se zabývá rafinací ropy a následným prodejem ropných produktů, zejména dopravních paliv. Působí v oblasti velkoobchodu i maloobchodu, ve Spojených státech disponuje téměř 900 čerpacími stanicemi. Akcie firmy si letos připsaly 42 procent.

5. H&R Block nabízí poradenství v oblasti daňového přiznání, jeho podání a další služby jednotlivcům. Od prvního ledna si společnost svým tržním zhodnocením polepšila o 39 % poté, co loni odepsala téměř polovinu hodnoty.

6. Marathon Oil je producentem ropy a zemního plynu s tržní kapitalizací 36 miliard dolarů. Na svých nalezištích těží ropu, rafinuje ji a dodává na trh ropné produkty. Svým letošním ziskem 38 % se zařadila do čela ropného průmyslu a konkurentů v energetickém průmyslu.

7. CB Richard Ellis, společnost poskytující služby v oblasti komerčních realit, letos na trhu posílila o 36 procent díky lepšímu výhledu na trhu s komerčními nemovitostmi i lepším než očekávaným výsledkům hospodaření.

8. Cabot Oil & Gas je další z řady průzkumných společností, která letos ziskem 35 % těží z rostoucí poptávky po energiích. Většina tržeb pochází z prodeje zemního plynu, jehož cena zatím díky jeho dostatku v USA nezažila výrazný růst po vzoru ropy.

9. Helmerich & Payne zajišťuje kontrakty na vrtné práce pro ropu a zemní plyn, posun ceny ropy nad 90 USD/barel zajistil společnosti slušný nárůst objednávek. Její akcie jsou letos o třetinu dražší.

10. CBS Corp. je mediální skupina s širokou škálou působnosti včetně televizního vysílání, vydavatelství a podnikání v oblasti reklamních billboardů. Silné čtvrtletní výsledky a očekávání růstu reklamní poptávky vynesly tituly od ledna 2011 30% zisky.


Nejhorší tituly S&P 500 od začátku roku

1. Monster provozuje webové stránky v oblasti lidských zdrojů, výnosy společnosti pocházejí z reklamy a poplatků za užívání. Mnoho investorů přimělo k nákupu titulu očekávání oživení najímání zaměstnanců, nezaměstnanost se však ukázala být strukturálním spíše než cyklickým problémem a hospodaření firmy se tak zlepšuje jen nepatrně. Po loňské ztrátě se Monster navrátil do černých čísel (upravený zisk za 4Q 6c/akcii), ovšem o více než 6 procent zaostal za očekáváním trhu. Zajímavost titulu nedodala ani loňská koupě portálu HotJobs of Yahoo!, nákupní doporučení zní od 44 analytiků.

2. F5 Networks vyrábí hardware a software pro zlepšení výkonu a zabezpečení serverů a zařízení pro uchování dat. Během loňského roku patřil titul mezi velmi oblíbené, když zhodnotil na dvojnásobek, od začátku roku ale následuje pokles o 27 %.

3. AIG je diverzifikovaná pojišťovna, stále z většiny vlastněná federální vládou. Ta poskytla pojišťovně z peněz daňových poplatníků rekordních 182,5 miliardy dolarů, AIG si přesto stojí mezi sanovanými korporacemi, jako je Citigroup a Bank of America, na trhu nejhůře. Akcie pojišťovny se v roce 2010 vyšvihly o 91 procent, letos jsou zatím o 37 % níže.

4. Tellabs navrhuje vybavení pro poskytovatele komunikačních služeb, včetně poskytovatelů bezdrátového připojení. Po 19% zhodnocení v loňském roce letos akcie odepsali již 24 procent. Po nepříznivém výsledku za 4Q titul reagoval pádem téměř o pětinu a agentura Standard & Poor’s snížila doporučení na „prodat“.

5. RadioShack je provozovatelem obchodů s elektronikou, kde prodává mobilní telefony i doplňky. Loňský mírný pokles o pět procent letos titul rozšířil již o dalších 23 %.

6. Hudson City Bancorp je banka orientovaná na spořicí účty a poskytování hypoték i spotřebitelských úvěrů pro drobné spotřebitele. V roce 2010 se její akcie propadly o sedm procent, letos o dalších 23.

7. Akamai Technologies nabízí software pro urychlení přenosu obsahu a aplikací po internetu. Poté, co titul loni na burze vylétl o 87 %, letos ztrácí 18 procent a zaostává tak za celým sektorem technologií.

8. Target, maloobchodník s oblečením, potravinami a zbožím do domácnosti, loni posílil o 24 procent, letos odepisuje 17 procent.

9. Urban Outfitter je dalším maloobchodníkem s módním textilem, prodává oblečení pod značkami Uran Outfitters, Anthropologie a Free People. V loňském roce zaostávat titul za trhem (+2 %), letos klesá o 16 %.

10. Carnival je provozovatelem výletních plaveb, pod něž spadají značky Princess a Holland American. Poté, co loni držitelé akcií společnosti realizovali 46% zisk, letos ztrácejí zatím 16 procent.

(Zdroj: The Street)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
11:08Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:11Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m