Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecký manuál od Bank of America Merrill Lynch

Řecký manuál od Bank of America Merrill Lynch

19.05.2011 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Bank of America Merrill Lynch přišla s přehledným shrnutím možných scénářů týkajících se vývoje v Řecku. Za velice pravděpodobné považuje to, že dojde k velké privatizační vlně, která sníží dluh a zlepší jeho udržitelnost. Pro ekonomiku je tento krok pozitivní, ale požadavky na financování v letech 2012 – 2013 sám o sobě nevyřeší. Pro dluhopisy by měl být „mírně pozitivní“. Podobnou charakteristiku má prodloužení doby splatnosti úvěrů od MMF.

Pravděpodobné je navýšení bilaterálních úvěrů od členů eurozóny, to sebou ale nese i riziko hlubší recese kvůli přísným úvěrovým podmínkám. Pomohlo by však vyřešit potřebu refinancování půjček v letech 2012 – 2013. Podobně by zafungovalo i rozšíření úvěrů z EFSF, jejichž pravděpodobnost analytici odhadují na střední až vysokou.

Středně velkou pravděpodobnost pak má možnost snížení úroků z úvěrů poskytnutých od EU a MMF, samo o sobě by ale problémy s financováním neřešilo. Pro držitele dluhopisů by toto snížení bylo stejně jako všechny předchozí možnosti mírně pozitivní. To už ale neplatí u možnosti „dobrovolného“ prodloužení jejich doby splatnosti. U ní je opět střední pravděpodobnost, nastala by, pokud by například hrozil default v roce 2012. Mohlo by tak dojít k uvolnění finančního tlaku na Řecko, zároveň ale hrozí oslabení finančního systému a podkopání budoucího přístupu na trh.

Malou pravděpodobnost má podle banky širší restrukturalizace – tedy dobrovolná výměna stávajících dluhopisů za papíry s nižší nominální hodnotou. Došlo by ke zlepšení dluhového profilu země a dluhové zátěže, pravděpodobně by ale také došlo k oslabení finančního systému a podkopání budoucího přístupu na trh. Snížení hodnoty duhopsiů se odhaduje na 50 %.

Velmi malou pravděpodobnost má podle analýzy „tvrdá restrukturalizace“, která by sebou nesla změnu finančních nebo právních podmínek bondů. Možné jsou různé kombinace nižších úroků, nominální hodnoty a delší doby splatnosti. Došlo by opět ke zlepšení dluhového profilu země a dluhové zátěže, ale i k extrémnímu poškození finančního systému eurozóny a uzavření přístupu na trh na několik let.

A extrémně málo pravděpodobný je odchod z eurozóny, který by sebou nesl výrazné snížení hodnoty dluhu – pravděpodobně kolem 75 %. Došlo by k přijetí vlastní měny a její devalvaci, ta by podpořila růst ekonomiky.

Uvedené shrnuje následující tabulka:

Manuál

(Zdroj: FT Alphaville)


Váš názor
  • chybí tam
    19.05.2011 9:24

    varianta lidové revolty s nejasnými důsledky. Pravděpodobnost slušná.
    Orangutan
    • Re: chybí tam
      19.05.2011 9:41

      to je rovněž černá labuť českých reformních snah. Anglie se do podobných problémů dostává s labouristy po té co vykopli Margaret. Bude to tak ve všech zemích, kde si kupovali voliče a zářné zítřky za půjčené peníze. Proto je alternativa sociální demokracie u vlády řeckou cestou. V česku by k rozpumpování ekonomiky stačilo pravděpodobně vrácení nebo dodanění ukradených financí, v řecku kdyby daně kromě státních zaměstnanců vůbec někdo platil
      lime
  • nesmysl
    19.05.2011 9:13

    toto řešení může vymyslet jen americká banka, která nemá ponětí o tom co je to evropský socialismus založený na obrovské síle rudých odborů a zvláště pak v zemích jako je Řecko, Itálie, Španělsko ale třeba i v Polsku. Nezprivatizují vůbec nic a pokud ano tak to nebude stát za zmínku :-)
    Michal
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data