Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německo jedoucí nebrzdící

Německo jedoucí nebrzdící

27.05.2011 17:47

Je to již nějaký ten pátek, co jsem tu uvažoval nad tím, že s určitým odtržením zemí BRIC od Západu můžeme zaznamenat i odtrhávání Německa od zbytku Evropy. Důvod je zejména v tom, že Německo díky desetiletí budované pozici vysoká kvalita-přijatelná cena dokázalo naskočit na zrychlující ekonomický vlak rozvíjejících se ekonomik, zatímco většina jiných evropských ekonomik tuto příležitost více či méně promeškává.

Nejdříve se krátce podívejme na shrnující pohled vývoje německé ekonomiky v posledních měsících – HDP se dostal na úroveň roku 2008, dohnal tedy ztráty způsobené globální finanční krizí, to se mu z velké části podařilo právě rostoucími exporty do Číny a spol. Druhý graf ukazuje, že růst spotřebitelských cen nabírá na podobném tempu jako před ochlazením ekonomiky v roce 2008. A nezaměstnanost již dokonce klesla pod dno dosažené v zlomovém roce 2008:


Německo


Za významné můžeme z posledních dat považovat i to, že nálada mezi německými podnikateli se v květnu navzdory obavám z další vlny dluhových problémů okrajových zemí eurozóny nezměnila - index Ifo zůstal v květnu na dubnových upravených 114,2 bodu.

Jak jsem zmínil, za úspěchem stojí schopnost zvyšovat exporty do rozvíjejících se ekonomik. Němci také těží z toho, že ruku v ruce s rostoucí ziskovostí firem jde zvyšování mezd, které podporuje spotřebu. Němci pak na rozdíl od některých dalších zemí OECD nečelí rostoucím úrokovým sazbám u vládního dluhu, nemusí tedy razantně řešit dilema, zda šetřit, či risknout růstem podporovanou konsolidaci veřejných financí. Na počátku roku jsem německou situaci popsal jako rozumný a vyvážený růst a zatím není proč toto prohlášení měnit.

Za hlavní riziko můžeme považovat zejména propuknutí nákazové krize v eurozóně. Německo by trpělo přímým dopadem na rozvahy jeho bank a i poklesem poptávky po jeho exportech – evropské země stále představují rozhodující část jeho zahraniční poptávky. Evidentní je i hrozba ve formě prudkého zpomalení čínské ekonomiky, která by sebou stáhla zbytek rozvíjejícího se světa a znatelný by byl i vliv na Německo. Že tato možnost není zanedbatelná, jsem rozebíral například v „Čekání na Volckeria“. Na druhou stranu je dobré zmínit, že většina ekonomů se, pokud mohu soudit, domnívá, že inflační taky v Číně budou kulminovat v polovině tohoto roku. Německou exportní lokomotivu by také mohla v delším období brzdit „deglobalizace“ na trhu zboží, tažená rostoucími náklady na dopravu. Ceny ropy ale neporostou bez silné globální ekonomiky a čistý efekt tak lze těžko odhadnout.

Na nabídkové straně je dobré mít v patrnosti výše zmíněný růst mezd a zaměstnanosti. Kapacity v německém průmyslu se ve svém využití dostávají na úroveň roku 2008 a začínáme se tak pohybovat na stále užším prostoru rozumného zvyšování mezd. Cenové tlaky, potenciálně snižující konkurenceschopnost německých exportů, je ale třeba vnímat relativně k vývoji v do ruda rozžhavené Číně a spol. K tématu potenciálního přehřívání německé ekonomiky musíme přiřadit balancování ECB mezi snahou nepodrazit nohy slabší části eurozóny a snahou o přiměřené sazby pro Německo – cíl v principu nesplnitelný.

Z dlouhodobějšího hlediska není irelevantní ani to, že čínská konkurence se nezastavuje u produkce s nízkou přidanou hodnotou. Jak před časem uvedly i tyto stránky, „pověstná rostoucí konkurence z Číny se dotýká dalšího sektoru – strojírenství, které je tradiční devizou německé pro-exportní ekonomiky“.


Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    30.05.2011 12:47

    Německo těží z několika věcí a zas je to klika i pro nás a Češi budou mít zas v historii víc štěstí jak rozumu, Za prvé po válce byly degradováni na výrobní zemi a stali se zemí s největším exportem na obyvatele, aby mohli splácet své válečné i poválečné dluhy. Kupní sílu přesto měli stejnou jak méně exportní země. Tzn, že ty druhé země více žily z jiných než výrobních aktivit, což do jisté doby bylo asi příjemnější než se pachtit jako Němci ale právě toto se dnes stává pro Němce velkou výhodou. Druhou věcí je jejich disciplína a nerozmařilý způsob života, třetí výhodou předvýroba pocházející z blízkých zemí jako je ČR, Polsko a další. Jistě na toto mají nejlepší předpoklady v Evropě. A v neposlední řadě to je úzké spojenectví a hospodářská provázanost s Ruskem, které si prakticky velice chytře pragmaticky vybralo Němce za své místodržící v Evropě a nabídli tak Němcům, to co jim do té doby nikdo nenabídl. Německo nesmělo být stálým členem RB a nemohlo mít ani jaderné zbraně. Mohlo jen makat. Dnes smlouvy o plynu a modernizaci Ruska a jejich spojenců dávají Rusové právě Němcům. To z nich učiní nejdůležitější zemí v Evropě hned po Rusku. Co na to Francie s Anglií je věc druhá.
    ignác
  • Made in Germany
    30.05.2011 9:21

    Pěkně povězeno. V případě Německa můžeme hledat jistou paralelu ve sportovním zápase. Vyhrává ten, kdo udělá nejméně kopanců. Přesto, že německá ekonomika má i z dlouhodobého hlediska našlápnuto do finále Ligy mistrů, největší nebezpečí číhá ze strany vyklepané soudružky Merkelové a EU. Merkelová je na nejlepší cestě německé ekonomice zakroutit krkem vypnutím atomových elektráren a soudruzi z EK počítají s Německem jako s oslíčkem, ze kterého budou podle potřeby třepat Eura na dotování opálených mladých mužů, kteří v létě nepracují a v zimě tančí. Za to první si tedy mohou pouze sami, tomu druhému se mají moc postavit. Otázka je, jestli jim zase někdo v příhodnou chvíli nepřipomene hříchy strejdy Adolfa, což doposud náramně fungovalo.
    DeGuise
Aktuální komentáře
24.04.2024
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m