Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Průmyslová výroba v dubnu: Výrazné přibrzdění. Stavebnictví znovu klesá

Průmyslová výroba v dubnu: Výrazné přibrzdění. Stavebnictví znovu klesá

06.06.2011 9:11, aktualizováno: 6.6. 9:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Tuzemská průmyslová produkce v dubnu meziročně vzrostla o reálných 4,7 procenta, čímž výrazně zaostala za očekáváním trhu na úrovni 8,0% tempa. Březnový růst byl revidován na 9,2 % z 9,5 procenta. Po očištění od sezónních vlivů byla produkce v průmyslu meziměsíčně vyšší o 0,3 %. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 8,8 %. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů průmysl v dubnu vzrostl o 7,6 %, když duben 2011 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o 1 pracovní den méně.

"Pomaleji než v dubnu rostl průmysl naposledy loni v lednu na prahu zotavení z recese po finanční krizi. Ekonomické údaje ze západní Evropy a USA naznačují obrat k horším již několik týdnů, nyní přichází potvrzení i z české ekonomiky. Duben měl sice o jeden pracovní den méně než stejný měsíc loňského roku, nicméně i po zohlednění tohoto faktoru zůstává výsledek relativně nízký ve srovnání s předchozími měsíci," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

"Na tempu ubrala všechna klíčová odvětví. Růst průmyslu se nadále opírá zejména o automobilky, hutě, výrobu strojů a zařízení, gumárenství, produkci plastů, počítačů a elektroniky. Naopak klesla produkce síťových odvětví, dřevařský průmysl a potravinářství," uvádí dále David Marek. Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů vykázala růst o 17,4 %, výroba strojů a zařízení 9,5% tempo růstu a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků růst o 7,0 %. Průmyslová produkce naopak nejvíce klesla v odvětvích výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (-8,3 %) či ve výrobě potravin (-5,3 %), uvedl ČSÚ.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách se meziročně zvýšily o 6,5 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 13,3 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách meziročně vzrostly o 0,6 %.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 8,8 %. Nové zakázky ze zahraničí přitom vzrostly o 9,3 %, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 8,2 %. Nové zakázky klesly v odvětvích výroby základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků, výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení či výroby ostatních dopravních prostředků.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v dubnu 2011 meziročně zvýšil o 3,9 %. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v dubnu 2011 meziročně vzrostla o 3,0 % a činila 25 426 , napsal ČSÚ.

"Zpomalení růstu průmyslové produkce naznačil pokles indexu nákupních manažerů a zhoršení předstihových ukazatelů v Německu. Tuto indikaci pro nejbližší měsíce potvrzuje také zpomalení růstu nových zakázek průmyslových firem. Z krátkodobého pohledu je významnou indikací vývoje v průmyslu také skutečnost, že tříměsíční průměr meziměsíčních změn je poprvé od května 2009 negativní," upozorňuje hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Spolu s daty o průmyslové produkci ČSÚ zveřejnil dubnový vývoj v tuzemském stavebnictví. Stavební produkce v dubnu 2011 meziročně klesla reálně o 6,0 %, po očištění od sezónních vlivů byla meziměsíčně nižší o 2,8 %.

Stavební úřady vydaly meziročně o 0,9 % stavebních povolení více a jejich orientační hodnota klesla o 35,0 %. „Tento vysoký pokles zčásti ovlivnila vysoká srovnávací základna z dubna 2010. Hodnotu stavebních povolení táhl dolů zejména pokles hodnoty vydaných povolení na výstavbu dopravní infrastruktury a také staveb pro energetiku,“ uvedl ČSÚ.

V dubnu bylo zahájeno meziročně o 18,2 % bytů méně. Dokončeno bylo o 27,7 % bytů méně. Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v dubnu 2011 meziročně snížil o 3,5 %. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně klesla o 2,3 % a činila 30 063 Kč.

(Zdroj: ČSÚ, Patria)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university