Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Polsko sází na břidlicový plyn. Jednání Gazpromu o dodávkách do Číny zkrachovala

Polsko sází na břidlicový plyn. Jednání Gazpromu o dodávkách do Číny zkrachovala

24.06.2011 14:23
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Polsko by mohlo mít největší zásoby břidlicového plynu v Evropě. Řada velkých průzkumných společností proto slíbila v následujících letech vyhloubit až 120 testovacích vrtů, které by měly blíže ukázat potenciál země.

Podle Tomasze Maja, šéfa polské pobočky Talisman Energy, se jedná o „obrovskou a drahou loterii“. Výhra by však mohla stát za to. Biliony metrů krychlových zemního plynu by znamenaly miliardy dolarů v příjmech pro stát, dále by zemi zbavily nutnosti spoléhat na „špinavé“ uhlí, z něhož se momentálně vyrábí 95 % polské elektřiny, a v neposlední řadě by také skončila závislost na dovozu plynu z Ruska, s nímž Poláci nemají vždy ty nejlepší vztahy.

Ruský Gazprom už víc jak pět let své evropské zákazníky straší tím, že plyn začne prodávat do Číny a že na tradiční odběratele by nemuselo zbýt potřebné množství suroviny. Dříve to snad šlo považovat za dobře promyšlený bluf, už řadu měsíců ale probíhají vážná jednání mezi Gazpromem a čínským státním koncernem CNPC o výstavbě dvou plynovodů s kumulovanou kapacitou 68 mld. metrů krychlových ročně. Podepsání příslušných smluv se očekávalo při nedávné návštěvě čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa v Moskvě. Strany se však nedokázaly shodnout na ceně. Rusové navrhovali přijmout za základ vzorec pro evropské spotřebitele, na jehož základě se letos za 1000 metrů krychlových bude platit zhruba 350 dolarů. Čínští vyjednavači chtěli vyjít z tarifu, který jim účtuje Turkmenistán, tedy kolem 250 dolarů za 1000 kubíků. Rozdíl 100 dolarů se zatím ukazuje být nepřekonatelný.

Jako každá sázka, ani plyn z břidlic není bez rizika. Největší kontroverze vyvolává těžba, při níž se používá technika tzv. frakování. Těžaři se v podzemí vrstvě snaží rozrušit pukliny naplněné plynem, k čemuž používají vodu, písek a někdy i poměrně nebezpečné chemikálie. Uvolněnou surovinu pak čerpají na povrch. Británie se ke frakování staví pozitivně. Francie už ale vyhlásila zákaz této techniky. V Nizozemí se proti ní staví místní komunity.

Právě výhrady ostatních zemí však mohou polský břidlicový apetit ještě zvýšit. Trochu to možná bude připomínat situaci s jadernou energií: „U nás to nechceme, ale surovinu (elektřinu) si od vás rádi koupíme“. A s přechodem na nespolehlivé obnovitelné zdroje vzroste poptávka po plynu ještě víc, jelikož jím poháněné elektrárny lze pružně a rychle zapojovat do sítě, která se bude muset vyrovnat s výkyvy během více (nebo méně) slunečných či větrných dní.

„Nikdy z nás nebude ropný šejchát, ale mohli bychom se stát Norskem,“ tvrdí Andrzej Kozlowski ze státní ropné a petrochemické skupiny PKN Orlen. Vláda premiéra Donalda Tuska do země láká společnosti jako ExxonMobil a ConocoPhillips se zkušenostmi ze Spojených států a Kanady, kde rozvoj frakování naprosto změnil podmínky na trhu. Zatím bylo uděleno 90 koncesí, jejichž cenu stát nastavil nízko, stejně jako licenční poplatky z těžby. Za nedodržení průzkumných plánů ale firmy čekají pokuty.

Poláci vědí, že cesta k ekonomicky výhodné a dostatečně rozšířené produkci břidlicového plynu bude dlouhá. V květnu navštívila Kanadu delegace polských geologů, kteří se od tamních kolegů snaží co nejvíc přiučit. Vláda ve Varšavě si najala několik konzultantských firem, jelikož správné nastavení právního rámce těžby může rozhodnout o úspěchu, či nezdaru každého projektu. Není lehké získat neutrální posudky dopadů na životní prostředí. Frakování může ovlivnit kvalitu podzemní vody, nebo dokonce způsobit zemětřesení (v Británii už byly hlášeny dva případy menších otřesů).

Zatím si každá země se svým nerostným bohatství může nakládat podle libosti. Evropská komise hodlá v listopadu představit novou dlouhodobou energetickou koncepci, která by mohla budoucnost frakování dost ovlivnit. Polsko v červenci přebírá předsednictví Evropské rady, takže má jedinečnou možnost tvorbu koncepce usměrnit. Jakým způsobem předvedli Poláci teď v úterý na jednání Rady, kdy Varšava jako jediná hlasovala proti navrhovanému zpřísnění limitů pro emise CO2 pro rok 2020.

polsko plyn

(Zdroj: Kommersant, Economist, KBC Securities)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů