Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V Evropě přišel čas na nemyslitelné

V Evropě přišel čas na nemyslitelné

13.09.2011 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Evropa již nemá čas na přemýšlení o nemyslitelném, nemyslitelné musí začít dělat. V jejím případě nejde o krizi vedení, ale o krizi systému. Potřeba radikálního řešení silně narostla poté, co v červnu německý ministr financí Schäuble začal otevřeně mluvit o restrukturalizaci dluhu Řecka, což změnilo psychologii na trhu. Mnozí investoři se v tu chvíli rozhodli, že budou čekat stranou až do chvíle, kdy bude jasné, jak to s restrukturalizací dopadne. To podkopalo proces rekapitalizace bank a refinancování vládního dluhu. A situace se zhoršuje i kvůli zpomalující ekonomice. Bez růstu totiž nesedí téměř žádná rovnice snižování dluhu.

Záchranný plán musí obsahovat následující tři prvky:

1. Musí být rekapitalizovány banky, aby byla maximálně omezena možnost nákazy. Jde mnohem více o vítězství v psychologické válce, než o skutečnou rekapitalizaci. Nemá smysl neustále opakovat, že trhy nechápou situaci, že potřeba rekapitalizace je malá a že za vše mohou spekulanti. Nutný je tak velký šokový program, který změní chování trhů.

2. Nutné je také velké snížení hodnoty dluhů Řecka a Portugalska a pravděpodobně i Irska. Jen to má rozumnou šanci na dosažení růstu v rámci eurozóny. Technická stránka věci je složitým problémem, ale ne neřešitelným. Navíc neexistuje žádná alternativa.

3. Nic tak nezastraší ty, kteří sázejí proti Evropě, jako neomezená rozvaha. Tu může poskytnout pouze ECB. Ta již nyní udržuje výnos italského a španělského dluhu u 5 % a možná již brzy bude muset stejně postupovat u Francie. Obavy z toho, že to podkope motivaci k reformám v těchto zemích, jsou pochopitelné, nyní jde ale o druhotný problém. ECB by se měla zavázat, či jasně naznačit, že svůj mandát podřídí operacím na dluhopisovém trhu a dosažení cílové výše výnosů. Obavy z inflace by měl uklidnit vývoj v Japonsku a USA. Navíc ECB musí také dále poskytovat likviditu bankovnímu sektoru, a to i po jeho rekapitalizaci.

Dobrá řešení již neexistují. Pokud nebude plán s uvedenými rysy již brzy implementován, prudce poroste pravděpodobnost, že EU ztratí nad celým procesem kontrolu.

Uvedené je výtahem z „The solvency solution for Europe: time to do the unthinkable“, autorem je Mark Dow, bývalý ekonom MMF, který nyní působí ve Pharo Management LLC.

(Zdroj: Reuters)


Váš názor
  •  
    13.09.2011 10:40

    Bohužel se opravdu dá čekat tlak na "rekapitalizaci bank" a to v podobě, kdy nějaká Konsolidační agentura vykoupí bezcenné papírky za plnou cenu. Taková běžná privatizace ztrát. Koneckonců, již to dnes praktikuje ECB, jež se chová zcela v rozporu se zakladatelskými ideály inspirovanými v Německu. Přitom by stačilo vyhlásit bankrot Řecka, omezit státní výdaje (i v ČR stojí tunelování více, než je aktuální deficit) a banky, jež by to neustály, "znárodnit". Rozuměj, vyměnit státní pomoc třeba za 99% podíl. Která banka o takovou pomoc nestojí, nechť si sežene peníze emisí akcií nebo dluhopisů soukromým investorům.
    vecnejLoser
  •  
    13.09.2011 10:15

    O jakém procesu, nad nímž EU ztrazí kontrolu, to ten hysterický článek mluví? Proč by měla ECB podřizovat svůj mandát operacím na dluhopisovém trhu? To přece bude naprosto nevěrohodné. Je mi smutno z toho, jaké amatérské názory mají vysoce vzdělaní a placení odborníci.
    Pracovitý Prosecký
  • no a nestačilo
    13.09.2011 8:08

    by jen rozprodat státní majetek Řeků, Portugalců......a pokud by to nestačilo tak jim pak natvrdo snížit životní úroveň o 10-15%. Všechno rychle a bez remcání?
    tk69
Aktuální komentáře
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta
14:07Zisk Harley-Davidson díky poptávce po dražších motocyklech vzrostl o 23 pct.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data