Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ve srovnání s možným defaultem Řecka byla Argentina piknik. Držet ho v unii za každou cenu?

Ve srovnání s možným defaultem Řecka byla Argentina piknik. Držet ho v unii za každou cenu?

15.09.2011 17:54
Autor: Redakce, Patria.cz

Německo o víkendu údajně zvažovalo možnost defaultu Řecka a jeho odchodu z unie. Zdá se však, že Angela Merkelová poté, co zvážila všechny důsledky, od tohoto kroku couvla. Preferovanou strategií tak prozatím zůstává oddálení defaultu Řecka do chvíle, kdy bude moci být proveden řízenou formou v roce 2013. S touto strategií jsou ale spojeny dva problémy:

Zaprvé, Řecko možná nebude schopno dostat se do roku 2013 bez toho, aby pokračovalo v úsporných programech. Letos jeho HDP klesne o 7 %, rozpočtový deficit se ve skutečnosti zhorší a poměr veřejného dluhu k HDP se vyšplhá na 200 % HDP. To i přes plánovaný prodej veškerého vládního majetku, který má nějakou hodnotu. Jak dlouho bude trvat, než vláda či lidé řeknou, že to už stačilo?


Zadruhé, pokud se řecká krize nevyřeší, bude se zhoršovat nákaza dalších zemí a bank. ECB jim zatím poskytuje neomezenou likviditu, zároveň kupuje vládní dluhopisy rychlejším tempem, než to činil Fed během QE2. Jenomže poté, co se na podzim plně rozjede fungování EFSF, bude ECB chtít převést nákupy dluhopisů na fiskální sféru. Riziko náhlé finanční krize tak zůstává velice reálné.

Mario Blejer, bývalý guvernér argentinské centrální banky v úterý uvedl, že Řecko by mělo k restrukturalizaci svého dluhu přistoupit brzy a razantně. Nemá podle něho smysl bránit to, co ubránit nejde. Zkušenost Argentiny shrnuje následující graf. Z něj je patrné, že oživení může být poměrně rychlé, předchází mu ale intenzivní bolest, vyvolaná defaultem a devalvací. Červeně je vyznačen růst reálného HDP, modře bilance běžného účtu jako podíl na HDP, žlutě rozpočtové deficity jako podíl na HDP a zeleně inflace.

02

Ukazuje uvedené i správnou cestu pro Řecko a eurozónu? Lehká by nebyla pro nikoho. Pokud by Řecko přistoupilo k defaultu, bylo by nutné okamžitě rekapitalizovat evropské banky. Německo a Francie si to mohou dovolit z domácího rozpočtu, jenomže ostatní země budou možná potřebovat pomoc. To by platilo zejména v případě, pokud by u nich default Řecka vyvolal růst spreadů.

Default sám o sobě by neodstranil řecký primární deficit, ani deficit běžného účtu. Bez pomoci eurozóny a MMF by Řecko muselo opustit měnovou unii a devalvovat svou měnu. To by bylo extrémně bolestivé pro domácí banky, jejich vkladatele a celou ekonomiku, moc na vybranou ale nemá. Ještě horší důsledky by však tento krok měl pro eurozónu. Přišla by nekontrolovatelná nákaza u dalších slabých zemí a rozpad eura. Proč by měl někdo držet vklady v ostatních zadlužených zemích, když se hodnota úspor Řeků právě smrskla na polovinu? Podle Willema Buitera ze Citigroup by vliv vkladů z bank byl tak mohutný a ničivý, že se eurozóna musí snažit udržet Řecko uvnitř za každou cenu. To je ale zase problém pro Německo.

Zdroj: Blog Gavyn Davies


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data