Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda omezí anonymní akcie. Jejich majitelé se budou muset zaregistrovat

Vláda omezí anonymní akcie. Jejich majitelé se budou muset zaregistrovat

12.10.2011 17:34
Autor: IHNED.cz

Ministr spravedlnosti už vymyslel, jak omezí anonymní akcie, což je součást vládního protikorupčního balíčku. Majitelé anonymních firem si budou muset své akcie buď zaknihovat ve speciálním depozitáři, nebo cenné listy uložit do bankovní úschovy.

Česká republika je spolu s tichomořským Nauru poslední zemí, kde existují zcela neregistrované akcie na majitele. Jinými slovy – firma patří tomu, kdo listiny fyzicky drží. Nikde přitom není evidováno vlastníkovo jméno. Když pak taková společnost získá státní zakázku, ve skutečnosti může firma patřit třeba úředníkovi, který o tendru rozhodoval. To je pro vládu Petra Nečase důvodem ke změně, důvodem jedním z klíčových v programu.

"Ministerstvo spravedlnosti připravilo řešení problematiky, které navrhuje zachovat existenci akcií na majitele, ovšem za současného stanovení povinnosti jejich zaknihování (registrace) u centrálního depozitáře, nebo jejich imobilizace (fyzického uložení) u banky,“ uvedla tisková mluvčí úřadu Tereza Palečková.

Zákon by zároveň stanovil, kdo bude mít k údajům o vlastnících přístup – ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil zmiňuje mimo jiné policii, správní orgány, zadavatele veřejných zakázek či poskytovatelé dotací a grantů.

„Argumentem pro zachování akcií na majitele je to, že zrušení těchto akcií by nepřiměřeně zasáhlo akciové společnosti, které nevstupují do veřejnoprávních vztahů vyžadujících transparentní vlastnické poměry. Prostý zákaz akcií na majitele navíc vede k využívání akcií na jméno zástupného vlastníka, který je de facto jen „bílým koněm“ a k přesouvání těchto vztahů do šedé zóny bez možnosti veřejnoprávní regulace,“ nechal se slyšet Jiří Pospíšil.

Registraci anonymních akcií by vláda vyřešila novelou zákona o obchodních korporacích, platit by měl začít v roce 2013, ovšem firmy dostanou ještě jeden a půl roku na změnu – tato vláda, jejíž mandát končí v roce 2014, už se tedy konce anonymních firem nedočká.

A to se nelíbí Věcem veřejným, byť s jeho plánem na regulaci už předběžně souhlasily obě koaliční strany. Věci veřejné ale prohlásily, že by chtěly, aby změny začaly platit dříve.

„Pro tuto vládu považuji za zcela zničující, pokud neomezí anonymní akcie už v době svého fungování," řekla vicepremiérka pro boj s korupcí a místopředsedkyně VV Karolína Peake.

 

iHNed


Anonymní firmy závratně vydělávají. Ze státních zakázek těží zisk až 70 procent

Jak fungují firmy s tajemnými vlastníky, které získávají miliardy od státu


Váš názor
  • zase žádné řešení
    13.10.2011 10:40

    smysl zabránění úniku miliard ze státní kasy se tímto vůbec neřeší. Klidně ať anonymní akcie zůstanou. Podstata problému spočívá jinde - neschopnost přijmout směrnici (zákon), podle které se nesmí takové firmě umožnit o státní zakázku ucházet. TEČKA. Co je na tom k nepochopení? Anonymní majitel přijde a stát ho do tendru nepustí. A proč by to dělal, když je majitel neviditelný ??? Uzavře snad někdo smlouvu s někým, koho nezná? Za tuto šaškárnu a urážení daňových poplatníků by měla být vláda okamžitě pozatýkána.
    Jesse
    • Re: zase žádné řešení
      13.10.2011 10:49

      ...jsou v tom "velké zájmy a hodně peněz" tzn.bude vymýšleno hodně "slepých uliček" a budou se všelijak předělávat na zakrytí pravdy...a já vždy řeknu , že se mě to nelíbí... (dokud mám možnost :-))
      XY
      • P.S.
        13.10.2011 10:59

        ...kapitalismus je to nejlepší, ze špatných řešení pro lidstvo, ale jen ten "čistý" tzn. i ti největší se zodpovídají za své chyby.
        XY
        • Re: P.S.
          13.10.2011 11:04

          Naprostý souhlas. To že u nás nefunguje prakticky nic a na kapitalismus si jen hrajeme je k zblití. A to že jsme právní stát to je snad největší fór který jsem kdy slyšel.
          tk69
          •  
            13.10.2011 11:11

            My jsme právní stát pouze podle počtu existujících právníků, snad největší počet zdarma (jinak podivně) vystudovaných doktůrků na počet obyvatel v zemi :-(
            Jesse
      •  
        13.10.2011 10:54

        Pozor na politiky, kteří všechno zdůvodní jednou větou: "je to běh na dlouhou trať"... Tyto šmejdy bych rovnou posílal bez soudu do pracovního tábora. A totálně mě vytáčí, že tito nenažranci nám o sobě klidně tvrdí, že jsou pravice. Hnůj a ne pravice !!
        Jesse
  • to je humorné
    13.10.2011 10:26

    a co AS kterou bude vlastnit AS z NL, CY, Channel Islands? úplně to míjí to co se chtělo, a tedy rozkrýt vlastníky pokud kontrahují se státem nebo v rámci veřejné zakázky. Stačil by tedy registr vedený pro tyto účely, kde by AS uvedla své skutečné vlastníky, nic víc a nic méně... Zbytek je jen ukojení touhy po šmírování soukromí, které prostupuje celou společnost, je vedeo do jisté míry médii a socialisty pod rouškou svaté války proti terorismu a jeho financování (sic!) a za čistotu kapitálu a je to nejnebezpečnější, co se děje za posledních 50 nebo 60 let.
    Bo
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data