Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Korunu 26 CZK/EUR nezastaví, ekonomice i ČNB její slabost vyhovuje, tvrdí SocGen. Pohyb sazeb spolehlivě napoví Tomšík a Singer?

Korunu 26 CZK/EUR nezastaví, ekonomice i ČNB její slabost vyhovuje, tvrdí SocGen. Pohyb sazeb spolehlivě napoví Tomšík a Singer?

15.11.2011 17:59
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Česká koruna jde jednoznačně směrem oslabení a centrální bance takový vývoj vyhovuje kvůli podpoře slabé ekonomiky, říkají v nové analýze analytici Societe Generale, kteří v říjnu předpověděli koruně oslabování k 26 CZK/EUR v řádu nejbližších týdnů. Nyní hovoří o tom, že hranice bude prolomena v nejbližších dnech a korunu před dalším oslabováním nezastaví. Scénář oslabování koruny podporují nadále také analytici Morgan Stanley.

Česká koruna se dnes podívala na hranici 25,854 CZK/EUR po včerejším dosažení 25,869 koruny k euru, což je její nejslabší úrovní k euru od července roku 2010. K americkému dolaru opakovaně prostupuje hladinu 19,00 CZK/USD a je tak nejslabší od počátku roku 2011. Dnešní data o vývoji HDP ve třetím čtvrtletí roku ukázala na mezikvartální stagnaci a meziroční růst o 1,5 procenta, nejslabší za posledních šest čtvrtletí. „Česká koruna je jasný případ ‚prodat‘, neboť prostředí v České republice je případem extrémní tolerance k oslabování domácí měny. Je to v tuto chvíli více než vítané, jste-li malou otevřenou ekonomikou a vaši klíčoví exportní partneři čelí ekonomickému šoku,“ uvádí Benoite Anne za měnové stratégy Societe Generale. Banka v úvodu října doporučila investorům prodávat českou korunu s tím, že v horizontu nejbližších týdnů bude oslabovat k 26 CZK/EUR. „Cíl bude podle našeho názoru dosažen v nejbližších dnech, ale oslabování koruny nezastaví. Vývoj podle nás bude ještě mnohem výraznější,“ uvádí Anne.


Centrální bankéř Lubomír Lízal v nedávném rozhovoru pro MfD uvedl, že silnější koruna by sama o sobě jako faktor znamenala tvrdší měnové podmínky a byla by pro ČNB ospravedlněním úvah o změkčení měnové politiky včetně cesty snížení úrokových sazeb. Ze záznamu z měnového jednání ČNB vyplynula mimořádně vysoká míra nejistoty ohledně toho, kde se kurz koruny bude nacházet v nejbližších týdnech a měsících, poznamenává Citi. „Zatímco šest členů bankovní rady hlasovalo pro ponechání sazeb beze změny, víceguvernér Tomšík prosazoval snížení o 25 bazických bodů. Na základě historie jeho hlasování o sazbách a následného chování ČNB jej považujeme za vedoucí hlas pro příští rozhodnutí ČNB,“ uvádí Citi.

Tomšík se v komentáři snažil podívat za horizont prognózy (12-18 měsíců) a na straně oslabování koruny nalézal dle Citi obavy o oddlužování evropských bank (s cílem vyhovění přísnějším kapitálovým požadavkům) a další vládní úspory. Na druhé straně připustil argumenty pro silnější korunu, míní Citi. „Míru nejistoty ČNB dokládá alternativní scénář prognózy, který opravdu není obvyklý. Zakotvil rizika pro zpomalení růstu nominální mzdy, stejně tak rizika procyklického (tedy v této fázi zhoršujícího) působení fiskální politiky, návazně na úsporná opatření,“ uvádí Citi.

Zajímavý pohled na hlasování jednotlivých členů bankovní rady ČNB nabízí Citi pro období února 2008 až listopadu 2011. Snažila se vysledovat, jak bylo hlasování jednotlivých členů bankovní rady „respektováno“ v nejbližším pohybu úrokových sazeb České národní banky. Jako příklad vezměme měnové hlasování víceguvernéra Tomšíka. Změna sazeb ČNB dle sledování Citi vždy následovala jeho přechozí měnové rozhodnutí a Tomšíka tak pasuje do role „100% indikátoru“ o budoucím vývoji sazeb ČNB při sledování minulého chování členů BR. Blízko tomuto skóre je také guvernér ČNB Singer, který jen jednou nebyl následován ve směru změkčení měnové politiky a jeho „vůdčí úspěšnost“ je v tomto směru 80 procent. Z tabulky vidíme opačný vývoj u členů bankovní rady Zamrazilové, Janáčka či Hampla. U prvních dvou je poměrně často odlišný pohled ve srovnání s dalšími členy zřejmý.

Citi: Jak je následováno hlasování jednotlivých členů BR ČNB skutečnou změnou sazeb?
Člen bankovní rady Celkový počet odlišného hlasování než výsledek měnového jednání ČNB Počet nenásledovaných rozhodnutí Z toho pro snížení či ponechání sazeb Z toho pro růst či nesnížení sazeb % následování předchozího hlasování člena BR na dalším měnovém jednání ČNB
Singer  5 1 1 0 80
Hampl  6 5 0 5 17
Tomšík  3 0 0 0 100
Zamrazilová  9 9 0 9 -13
Řežábek  6 4 2 2 33
Janáček*  4 4 0 4 0
Lízal*  0 0 0 0 N/A

*Janáček nahradit 10. června 2010 guvernéra ČNB Tůmu, Lízal 11. března 2011 Holmana

Základním scénářem Citi zůstávají sazby ČNB beze změny na úrovni 0,75 procenta i 2T repo až do prvního čtvrtletí roku 2013. Jako krátkodobé riziko vidí prostor pro ČNB je zvýšení sazeb v prosinci při výrazném oslabení koruny, což by ale dle Citi muselo být podpořeno vyšší spotřebitelskou inflací. Na druhé straně ale zůstanou nižší růst ekonomiky a zřejmě také nižší 3M EURIBOR (3. listopadu ECB snížila 2T repo o 25 bps na 1,25 %, Citi počítá se snížením sazby ECB v prosinci na 1,00 %). „Ke zvýšení sazeb ČNB v prosinci vidíme prostor při koruně na 26,5 CZK/EUR a slabší,“ míní analytici Citi. Koruna nyní obchoduje na 25,7 CZK/EUR při odhadu ČNB pro 4Q na 24,8 CZK/EUR (odhad Citi pro rok 2012 25 CZK/EUR, ČNB 23,1 CZK/EUR). Pokud by koruna rychle oslabila k 26,50 CZK/EUR a zůstala na úrovni do poloviny prosince, dle Citi by to znamenalo +3 % k aktuálním 25,70 CZK/EUR při odhadu ČNB o průměrných 24,90 CZK/EUR pro říjen až prosinec tohoto roku a dalo prostor zvýšení sazeb (ze strany tohoto faktoru).

(Zdroj: Societe Generale, Citi, Morgan Stanley, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data