Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ODS se rozhodla ukončit koalici s ČSSD na pražské radnici

ODS se rozhodla ukončit koalici s ČSSD na pražské radnici

21.11.2011 18:30, aktualizováno: 22.11. 8:22
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Pražská ODS se dnes nečekaně rozhodla ukončit koaliční spolupráci s ČSSD na pražské radnici. Návrh předsedy pražské ODS Borise Šťastného schválila večer jednomyslně regionální rada strany. Novináře o tom po jednání informoval Šťastný. Koalice vznikla po loňských podzimních volbách, v nichž zvítězila TOP 09. Koaliční partneři měli dlouhodobé spory. ODS chce nyní vyjednávat o nové koalici s TOP 09.

Záležitostí by se měl zabývat ještě zastupitelský klub ODS, který se podle Šťastného sejde v úterý v podvečer na pražské radnici. Primátor Bohuslav Svoboda novinářům řekl, že neočekává, že by hlasování v klubu dopadlo jinak než dnes na radě.

Podle Šťastného ODS navrhne ČSSD třicetidenní přechodnou lhůtu, během níž by se nic neměnilo. Pokud nebudou sociální demokraté souhlasit, skončí koalice už v úterý, uvedl Šťastný. Dokud nebude uzavřena nová koalice, rada města bude fungovat v současném složení.

"Uděláme vše pro to, abychom uzavřeli smlouvu s TOP 09," řekl Šťastný. Ve vyjednávacím týmu bude kromě Šťastného také primátor Svoboda a předseda zastupitelského klubu Rudolf Blažek. Občanští demokraté budou i nadále usilovat o funkci primátora, dodal Šťastný.

Koaliční partneři se v poslední době přeli při sestavování rozpočtu hlavního města na příští rok. Neshodli se například na tom, jak řešit nedostatek peněz na investiční výdaje pražského dopravního podniku. ČSSD prosazovala, aby si podnik vzal směnku s ručením města, ODS to ale odmítla. Podle ČSSD to však není důvod k ukončení koalice.

Praze podle Šťastného s nynější koalicí hrozilo drastické zadlužení. Šťastný tvrdí, že škrtat ve svých výdajích byli ochotni jen radní za ODS. Praha v rozpočtu na příští rok zkrátila všechny provozní výdaje o pět procent. Rozpočtem se dnes odpoledne zabýval i finanční výbor pražského zastupitelstva. Primátor však na jednání řekl, že členové rady nemají s návrhem rozpočtu problém.

Někteří členové regionální rady byli dnešním Šťastného návrhem na rozbití koalice zaskočeni. Svoboda po jednání řekl, že jej návrh úplně nepřekvapil.

Šťastný prohlásil, že rozkol v koalici nesouvisí s obviněním primátorova náměstka Karla Březiny (ČSSD). Březina byl obžalován ze zkreslování údajů o hospodaření a jmění zkrachovalých firem, v jejichž statutárních orgánech působil. První soudní líčení je naplánováno na tuto středu.

Předseda pražské ČSSD Petr Hulinský ČTK před rozhodnutím ODS řekl, že vztahy v pražské koalici jsou už delší dobu napjaté. Připustil, že by po rozchodu mohla ČSSD jednat o koalici také s TOP 09. Poté už věc nechtěl komentovat. Rozhodnutím ODS byl viditelně překvapen Březina. "Jsem z toho zděšený. Dnes jsem seděl s tolika členy ODS i na finančním výboru, že jsem nechápal, že je nějaký problém," řekl Březina ČTK. Sociální demokracie podle něj zatím nesvolává ani zastupitelský klub, ani krajský výbor. V úterý se zřejmě sejde pouze užší vedení klubu.

Šéf opoziční TOP 09 František Laudát chce začít vyjednávat o koalici s ODS i ČSSD. Počká ale na oficiální ukončení spolupráce mezi ODS a ČSSD. ČTK řekl, že se na stav koalice se zástupci pražské TOP 09 v minulých týdnech u ostatních politických stran poptávali, jednání nazval oťukáváním situace. Jednání podle něj vedl především předseda klubu TOP 09 Tomáš Hudeček. Svým partnerům prý dali najevo, že pokud se má koalice rozpadnout, má se tak stát co nejdříve, aby byl čas do konce volebního obdobní některé věci napravit.

Zda bude TOP 09 požadovat místo primátora, nechtěl Laudát předjímat. V pořadu České televize (ČT) Události komentáře pak řekl, že důležitější pro TOP 09 je, aby ve vedení města za ODS usedli seriózní lidé. "Priorita je spíše v morální a mravní stránce," poznamenal Laudát s tím, že i dnes je zastupitelský klub ODS rozdělen na dvě frakce. Ve funkci primátora by případně rád viděl povolebního kandidáta TOP 09 na tuto pozici Zdeňka Tůmu. Praze by podle něj prospěl především při řešení současných potíží s financemi. Současnou situaci chce v nejbližší době konzultovat s celorepublikovým vedením TOP 09.

Šťastný, Březina i Laudát se v ČT shodli na tom, že nestojí o nové volby. Chtějí vyjednávat.

Občanští demokraté po loňských volbách spolupráci s vítěznou TOP 09 odmítli a utvořili koalici s ČSSD. ODS získala křeslo primátora pro lídra své kandidátky Bohuslava Svobodu. Šťastný se ale s primátorem už delší dobu přetahuje o vliv v pražské ODS. Spory mají i oba koaliční partneři, v dubnu kvůli sporům vyvolali smírčí řízení.

Dokument - Usnesení regionální rady pražské ODS

Regionální rada ODS Praha

1.Souhlasí na návrh předsedy RS Praha s výpovědí koaliční smlouvy uzavřené mezi ODS a ČSSD dne 16. listopadu 2010.

2.Žádá předsedu klubu zastupitelů ODS při ZHMP, aby na jednání klubu dne 22. 11. 2011 zařadil jako hlavní bod jednání projednání vypovězení koaliční smlouvy mezi ODS a ČSSD ze dne 16. listopadu 2010 a doporučuje členům klubu zastupitelů ODS při ZHMP tento návrh podpořit.

3.Potvrzuje mandát vyjednávacího týmu pro jednání o nové koalici ve složení předseda ODS Praha, první místopředseda ODS Praha a primátor hl. m. Prahy a předseda klubu zastupitelů ODS při ZHMP; Borise Šťastného, Bohuslava Svobodu a Rudolfa Blažka.

4.Navrhuje, aby ČSSD byla navržena 30denní lhůta, během které budou dodrženy podmínky vyplývající z uzavřené koaliční smlouvy uzavřené mezi ODS a ČSSD dne 16. listopadu 2010, přičemž platnost koaliční smlouvy skončí 30 dnů po schválení výpovědi klubem zastupitelů ODS při ZHMP.

5.Ukládá předsedovi ODS Praha po schválení klubem zastupitelů ODS při ZHMP:

a/Oznámit výpověď smlouvy o koaliční spolupráci zástupcům ČSSD

b/Vyzvat TOP 09 k jednání o koaliční spolupráci na pražské radnici.

6.Žádá předsedu RSP Borise Šťastného, aby v případě nutnosti v souvislosti s aktuální politickou situací na pražské radnici svolal ve lhůtě pěti dnů Regionální sněm Praha.

(Zdroj: čtk, ČT, mediafax)


Váš názor
  • ODS šmejdi - zlo ČR
    22.11.2011 10:01

    2x PROHRÁLI VOLBY A STÁLE NÁM VLÁDNOU. V KOMUNÁLU I VE VLÁDĚ !!!!!!!
    Václav
    • Re: ODS šmejdi - zlo ČR
      22.11.2011 10:04

      Před třetí prohrou prosadí změnu v ústavě ČR a zakotví článek o nezastupitelné roli ODS ve společnosti :-)))
      Jesse
      •  
        22.11.2011 10:17

        To je přece jasný, v Praze v rozpočtu je málo pro jednu stranu a ještě aby museli vyplácet nenažrance Hulínského? Jen by mě zajímalo kdo na jaké straně stojí uvnitř ODS... Primátor chce s tím skoncovat resp (omezit kradení a kmotrovství) a nebo Šťastnej?? Každopádně Praha je zlatej důl, viz poslední tendr na komunální odpad :D
        Chudas
        •  
          22.11.2011 10:22

          Jj... politici v Praze, opravdu komunální odpad :-)))
          Jesse
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů