Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fitch snížil výhled ratingu USA, s downgradem počká do roku 2013

Fitch snížil výhled ratingu USA, s downgradem počká do roku 2013

29.11.2011 9:31, aktualizováno: 29.11. 10:29
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings snížila výhled ratingu Spojených států ze stabilního na negativní. Zatímco rating USA stále zůstává na nejvyšším stupni "AAA" kromě hodnocení Standard & Poor's, výhled je negativní již od všech třech hlavních ratingových agentur. Fitch naznačila, že snížení ratingu po zhoršení výhledu jako reakci na neschopnost dojít shodě na rozpočtových škrtech, přikládá více než 50% pravděpodobnost. Fitch bude čekat do roku 2013. Pokud Washington do té doby nebude mít věrohodný plán na snižování rozpočtových výdajů, agentura zřejmě rating sníží.

Fitch snížením výhledu reaguje na neschopnost zvláštního výboru amerického Kongresu dohodnout se na snížení výdajů nejméně o 1,2 bilionu dolarů (asi 23,1 bilionu Kč) v průběhu příštích deseti let. Tím se snižuje pravděpodobnost, že Američané budou mít příští rok jasný plán na snižování deficitu. S větší zátěží se naopak bude potýkat příští vláda, která vzejde z prezidentských voleb na konci příštího roku.

"Negativní výhled je odrazem klesající důvěry, kterou má agentura Fitch ve včasné přijetí fiskálních opatření nutných k tomu, aby Spojené státy vrátily své veřejné finance do udržitelných mezí a zajistily si známku na stupni AAA," píše se ve zprávě ratingové agentury. Pravděpodobnost snížení ratingu USA je teď podle agentury vyšší než 50 procent. Důvodem, proč downgrade hodnocení dluhu Spojených států nepřišel ihned, jsou automatické úspory výdajů v rozsahu 1,2 bilionu dolarů, které se aktivují právě vlivem nedohody Kogresu.

Fitch zprávu zveřejnila ve čtvrtek po skončení obchodování na akciových trzích v USA, takže dopady zatím nebyly téměř žádné. Akciové trhy v Asii ke zprávě o snížení výhledu ratingu USA zaujaly opatrný přístup, z části i proto, že krok agentury nebyl tak neočekávaný.

"Ukazuje nám to, že Fitch Spojené státy varuje, že tento stav nemůže trvat věčně," uvedl hlavní investiční analytik společnosti YCMNET Advisors Michael Yoshikami. "Trhy už čekaly, že se to stane. Bylo by něco jiného, kdyby šlo o snížení ratingu, negativní výhled ale neznamená konec světa," dodal.

Negativní výhled má u ratingu Spojených států i konkurenční agentura Moody's Investors Service. Ani jedna z agentur neočekává, že by Američané s výraznějšími rozpočtovými škrty přišli už během příštího roku, který je rokem volebním. Napětí mezi oběma hlavními politickými stranami se totiž v takové situaci většinou prohlubuje.

Agentura Standard & Poor's, která je ze tří největších ratingových agentur patrně nejvýznamnější, už Spojeným státům rating snížila. V bezprecedentním kroku jim začátkem srpna rating srazila na stupeň AA plus, a to kvůli tomu, že se američtí politici nedokázali shodnout na tom, jak zastavit zadlužování. O samotné finanční závazky však agentura obavy nemá, Spojené státy nadále považuje za špičkového dlužníka.

(Zdroj: Fitch Ratings, Bloomberg, čtk)


Váš názor
  • ako prvý by mal byť finančník
    29.11.2011 21:44

    Táto diskusia sa môže viesť aj v rovine občianskeho názoru na europroblematiku, ale v nej je laická euroväčšina viac mlčiaca ako diskutujúca. I preto, že euroobčianska vedomostná úroveň nezodpovedá náročnosti a zložitosti politicko-ekonomických a finančno-kapitálových vzťahov, súvisôostí a limitov....Ale o to viac laická i keď nevedomá, ale OBAVA a neistoty dokážu spôsobiť veľké napätie i prejavy extrémizmu s každej strany. A tento "EUROFENOMÉN 2011" vedome až trestuhodne bagatelizujú známe EUROŠPIČKY politiky a jej nedomyslenosti v dôsledkoch , omyloch i hazardoch tak v eurozóne, ako aj v globálnom rozsahu. Verejná mienka a jej aspekty 2011 - vďaka výdobytkom techniky - to je už iná báza ako pred 22 rokmi!!!Akú "euroosvetu" pre občanov EU štátov ponúka EU & EP a ich subordinačné stupne po naše obecné, či mestské "parlamenty" -taká je i zpätná väzba z hľadiska poznania i spoluzodpovednosti, lebo "eurozavádzanie občanov, diktát Bruselu a "špičkobranie" DVOJÍC, či TROJĆ, ako elity EU je viac ako škodlivé a "lisabonsky" neprijateľné, aj v polohe VEREJNÉHO eurotajomstva!!! DUALIZMUS 2011 -počínajúc USA versus OSN atak ďalej..je na hrane noža CHARTY OSN a konzervatizmu OSN limitovaného USAsponzorstvom i v dôsledkoch a NATO neni táto metodika ani východiskom, ani perspektívou a určite nie u nás v CZ či SR.TREBA nám "europerestrojku 2011" a vyspelejšiu ako tú z rokov 1985-89!!! Janiga 29.11.2011.
    turcan
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m