Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
90 mld. Kč z ČNB pro eurozónu? Osobně jsem spíš proti, říká premiér Nečas

90 mld. Kč z ČNB pro eurozónu? Osobně jsem spíš proti, říká premiér Nečas

13.12.2011 10:55, aktualizováno: 13.12. 16:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Česká republika se bude snažit odvrátit půjčku asi 90 miliard korun Mezinárodnímu měnovému fondu pro eurozónu až do poslední chvíle, rezonuje dnešní vyjádření premiéra Petra Nečase pro Lidové noviny s postojem prezidenta i ministra financí. Česká vlády by podle slov jejího předsedy mohla vydat souhlas s úvěrem, pouze pokud se do této půjčky zapojí všechny země Evropské unie mimo eurozónu.

„Je to velmi vysoká částka a vláda by podle mého názoru měla požádat Českou národní banku o její uvolnění z devizových rezerv jen v případě, že by všechny ostatní země mimo eurozónu půjčky poskytly a nám by hrozila izolace, řekl LN premiér Nečas.

Na dotazy novinářů dnes po poledni Nečas uvedl, že se osobně kloní k tomu, aby se ČR mezinárodní pomoci neúčastnila. Nechce ale prý dávat k této věci silná vyjádření, protože podmínky dohody evropských lídrů podle něho stále nemají jasnou podobu. Premiér dále uvedl, že nechce zodpovědnost za rozhodnutí zbaběle přehrávat na ČNB, ale konečnému rozhodnutí bude vyžadovat vyjádření bankovní rady centrální banky.

Vláda podle premiéra bude o věci jednat zítra. Je možné, že o českém zapojení do pomoci eurozóně bude už hlasovat, může ale rozhodnutí i odložit. Nečasův postoj podpořil předseda VV Radek John, vedení TOP 09 naopak trvá na tom, že by se ČR neměla vyčleňovat z hlavního proudu EU.

Politické špičky eurozóny se na summitu minulý týden dohodli, že poskytnou MMF půjčku 200 miliard eur. Peníze by fondu půjčily centrální banky eurozóny a dobrovolně i dalších zemí EU a fond by následně půjčil peníze ohroženým zemím v Evropské unii. ČR by měla poskytnout zhruba 90 miliard korun, což je asi desetina devizových rezerv ČNB.

"Česká republika sama žije s deficitem, který, jak je vidět, není schopna eliminovat. V této situaci by bylo nezodpovědné naše zadlužení zvyšovat poskytováním dalších půjček pro extrémně zadlužené země, kterým to pouze umožní další odklad skutečných řešení," uvedl včera pezident Václav Klaus.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) si ale ČR nemůže dovolit osamoceně odmítnout unijní plán na pomoc státům eurozóny. Jde podle něj o zahraničněpolitické, nikoliv rozpočtové rozhodnutí. Chce se ale pokusit dojednat nižší podíl ČR na pomoci, pokud to bude možné. "Osobně se domnívám, že Česká republika si může dovolit negativní postoj jenom tehdy, pokud by nezůstala osamocená jen s Velkou Británií a orbánovským Maďarskem," prohlásil ministr financí Miroslav Kalousek.

Kromě ČR mají ze zemí mimo eurozónu platit už jen Poláci, Švédové, Dánové a Britové. V současnosti to ale spíš vypadá, že ostatní země půjčky dají. Vláda se tak bude muset rozhodnout o zaplacení 90 miliard korun v horizontu několika dní.

"Pokud se bavíme o případných penězích na záchranu eura, nebavíme se o tom, že by tento krok znamenal snížení mezd státních zaměstnanců nebo snížení příjmů důchodcům, kterým by se brala poslední skýva chleba. Znamená to pouze to, že ČNB vezme část svých finančních rezerv a poskytne je MMF. Takový krok pak znamená, že se mění jen alokace státních rezerv," kontroval stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek. MMF je podle Mládka preferovaným věřitelem, a je tak schopný své peníze vymoci i z těch nejzadluženějších zemí. "MMF tak naše rezervy dokáže spravovat stejně dobře a možná i lépe než lidé z ČNB," dodal.

Guvernér České národní banky Miroslav Singer včera k tématu uvedl, že rozhodování o případném vydání pomoci bude velmi zvažovat a rozhodování nebude snadné. "Před pár lety bych řekl, že rezerv máme více než dost. Dnes je doba, kdy se ze starých jistot stávají nové nejistoty a člověk má radši těch rezerv více než méně. Musím říci, že pokud vláda za námi přijde, tak si to důkladně prostudujeme a budeme se muset hodně zamýšlet. Musím říci, že to bude podstatně těžší rozhodování než dříve. Je totiž plno nových nejistot," řekl včera Singer.

(Zdroj: Lidové noviny, MediaFax, ČTK)


Váš názor
  • vyhodit 3 mld?
    13.12.2011 13:19

    Pokud máme "zbytečných" 90 mld, tak co je vzít a splatit s nimi naše dluhy, pak při cca 3% úroku co stát platí ušetříme ročně skoro 3 mld a to je setsakra peníz nebo ať MMF ten úrok nakulí, beztak to dají Italům za 5%
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: vyhodit 3 mld?
      13.12.2011 14:12

      podpis, tečka. Kdo si myslí něco jiného je ideolog :)
      Bo
  •  
    13.12.2011 13:00

    Opravdu nechápu Nečase,nejdříve trvdí,že věc bude předmětem jednání parlamentu,ale na tiskovce už vypouští že s tím nesouhlasí.Je to alibista fyzik nebo chemik ?Souvislosti této pomoci MMF jsou nad jeho ekonomické chápání.....takže jen alibista
    palo
    •  
      13.12.2011 14:25

      Na alibistu nemá, Možná je ideolog, možná taky idiot.
      Homo
    •  
      13.12.2011 13:08

      Je to jen bývalý tajemník SSM na okrese :-)) Ostatní si můžeš domyslet...
      Jesse
  •  
    13.12.2011 12:21

    dat pujcku MMF na kterou si sami pujcime (skryte mozna od MMF) je pekna kravina. EU by nam za tuto stedrost mohla naparit jeste pokutu ze se moc zadluzujeme :)))
    eple
    • zabředli jsem do bahna
      13.12.2011 12:32

      a zašli příliž daleko, páč se naskýtá otázka, jestli si smíme dovolit platit úroky. Kalousek se napřed nesměle zeptá: "a prosím vás, když jste mi dali tu medajli, vezmete si naoplátku od nás za tu další půjčku úroky? Naši důchodci by si to velice přáli"...
      Jesse
      • Re: zabředli jsem do bahna
        13.12.2011 13:38

        ted nekdy ukazovali v tv novinach specialni darovaci poukazku od cnb, kterou muzes vyplnit a darovat libovolne mnozstvi penez na umoreni statniho dluhu :)
        Azb
        •  
          13.12.2011 13:40

          Budu muset z toho daru platit daně?:-))
          Jesse
          •  
            13.12.2011 14:00

            jesi mas iq vetsi nez 90, tak musis, pac jen tem ostatnim to prominou..
            Azb
  •  
    13.12.2011 11:18

    Zatím nás všichni "krmí" akorát tím, že "půjčí" či "nepůjčí" ale nikde jsem nečetl ani neslyšel jaké jsou podmínky u té "půjčky". Co takhle splatnost, úrok ..... No a nakonec je to kolem 9000 Kč na hlavu. Tedy s pravdou ven zřiďte účet a každý povinně složí 9000 a není co řešit. Jestli to mezi námo "lidmi" není tak to asi nemůžeme půjčit.
    _Buter
    • půjčka?
      13.12.2011 14:00

      Já povalečům co pod cypřišky popíjej ouzo žádný love nepučím, z čeho a kdy by mi to jako vrátili?!
      RB
  • Janoušek s Bémem by mohli státu půjčit...
    13.12.2011 11:10

    ....
    Janda
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data