Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obama odmítl stavbu obřího ropovodu z Kanady do USA,

Obama odmítl stavbu obřího ropovodu z Kanady do USA, "není v národním zájmu"

19.01.2012 8:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy odmítla povolit výstavbu obřího ropovodu Keystone XL, který měl přivádět ropu ze západní Kanady do Texasu. Oznámilo to dnes tamní ministerstvo zahraničí. Ropovod chtěla za zhruba sedm miliard dolarů (asi 139 miliard Kč) vybudovat kanadská společnost TransCanada. Kanadu rozhodnutí Američanů zklamalo.

Ministerstvo uvedlo, že prezidentovi doporučilo, aby souhlas k výstavbě ropovodu neudělil. Obama doporučení přijal. Podle ministerstva není stavba ropovodu není v národním zájmu, v samotném rozhodnutí však hrálo úlohu i to, že úřad prý neměl dost času na posouzení projektu.

O výstavbu ropovodu se ve Spojených státech vedou vleklé spory, kritici tvrdí, že důvody k jeho odmítnutí jsou čistě politické, přestože oficiální zdůvodnění je jiné. I když odmítnutí výstavby ropovodu není překvapivé, akcie kanadského podniku na zprávu reagovaly propadem skoro o pět procent, než většinu ztrát smazaly.

Délka ropovodu, který měl vést přes území státu Nebraska, podle návrhu činila 2735 kilometrů. Část zařízení měla vést přes ekologicky citlivou oblast Sandhills, z které čerpá vodu osm amerických států. To byl i jeden z hlavních důvodů, kvůli němuž vláda loni na podzim oznámila, že o výstavbě ropovodu rozhodne až v roce 2013. To by znamenalo po prezidentských volbách.
Nicméně zákonodárcům, kteří projekt podporují, se na konci loňského roku podařilo do zákona o snížení daní vložit dodatek, v němž je uvedeno, že se má o ropovodu rozhodnout nejpozději letos v únoru.

Administrativa se kvůli ropovodu ocitla uprostřed sporu mezi dvěma nesmiřitelnými tábory: jedním jsou zástupci ekologických organizací, kteří ropovod nechtějí, druhým pak odboráři, kteří naopak tvrdí, že ropovod bude znamenat i nová pracovní místa. Mimo tento spor ještě stojí zásadní otázka ohledně dovozu ropy do USA. Kanada je blízkým spojencem USA a spolehlivým dodavatelem, což nelze tvrdit o všech zemích Blízkého východu, z nichž USA rovněž dovážejí značné objemy ropy.

Obamova administrativa už dříve uvedla, že potřebuje více času, aby mohla pro výstavbu ropovodu posoudit alternativní trasy. Zařízení má vést ze západní Kanady do Texasu a TransCanada je ochotna vést ropovod jinudy, než původně plánovala. Úřady potvrdily, že kanadský podnik má možnost se o výstavbu ropovodu ucházet později znovu.

Kanadský premiér Stephen Harper řekl po telefonu Obamovi, že ho rozhodnutí americké vlády hluboce zklamalo. Šéf kanadské vlády doufá, že ropovod nakonec vznikne, s ohledem na to, kolik by díky němu ve Spojených státech a Kanadě vzniklo pracovních míst.

(Zdroj: čtk, Bloomberg, CNBC mediafax)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Základní O/N úroková sazba