Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Japonská chyba a spořící firmy jako brzda ekonomiky

Japonská chyba a spořící firmy jako brzda ekonomiky

25.01.2012 7:54
Autor: Redakce, Patria.cz

Japonská pokrizová ekonomická politika byla ve snaze podpořit hospodářství úspěšná, vezmeme-li do úvahy, že soukromý sektor se zotavoval z prasknutí úvěrové a investiční bubliny. První graf ukazuje model vývoje finanční bilance tří sektorů – kapitálový účet spolu s čistými úsporami vlády a čistými úsporami soukromého sektoru se musí rovnat nule. Japonský kapitálový účet je dlouhodobě poměrně stabilní a pokud tedy soukromý sektor zvýší své čisté úspory, agregátní poptávka poklesne a čisté vládní úspory také.

japan1.jpg

Na počátku 90. let dosahovaly všechny sektory zhruba rovnováhy, nicméně vládní dluh v reakci na pravděpodobné zvýšení úspor privátního sektoru rostl. Mohli bychom tvrdit, že vládní deficity a dluh byly správnou politikou a dokonce i úspěchem. Také to ale namísto úspěchu můžeme považovat za ztracenou příležitost.

Druhý graf ukazuje stejný model, soukromý sektor je však rozdělen na domácnosti a firmy. S pokračujícím stárnutím populace dochází k poklesu úspor domácností, firmy ovšem každý rok od roku 1996 dosahují pozitivních úspor. Tím eliminují možný stimulační efekt, který by stárnoucí populace mohla mít na domácí poptávku. A zde vidíme tu ztracenou příležitost: Vláda nedokázala prosadit strukturální reformy, které by změnily míru úspor korporací.

japan2.jpg

Pokud by vláda motivovala firmy ke snížení míry úspor, projevilo by se to v celé ekonomice. Jak píše Martin Wolf: „Japonsko se musí snažit o růst tažený domácí poptávkou. Nejdůležitější je razantní snížení korporátních úspor. K tomu může dojít přirozeně, protože tyto úspory většinou představují spotřebu kapitálu, která je důsledkem minulosti plné nadměrných investic. Navíc ale můžeme dodat, že Japonsko je ekonomikou, která ze všech nejvíce potřebuje trh s kontrolou nad firmami, který by vzal hotovost z rukou neflexibilního managementu.“

Podobně jako u každého úvěrového cyklu přešla i v Japonsku tíha dluhu ze soukromého na vládní sektor. V této zemi ale vláda promarnila příležitost provést strukturální reformy dříve, než přijde krize spojená s úvěrovým cyklem v dalších rozvinutých ekonomikách.

(Zdroj: The Wilder View)


Váš názor
  • Zaklínadlom stavu a nielen u Japnska
    26.01.2012 3:53

    NEBOLO a ani nebude akésidogmatické zahmlievanie skutkového stavu "ekonomiky & politiky" štátu, a bez odborno-laického buď diagnostikovania "nemoci" vs pohľadu príčiny vzniku a dôsledkov zo zámerom PREVENCIE, tak vo vnútri štátu a ekonomiky, ako aj v kontexte s medzinárodnou REALITOU...Alebo nadvecné ROZHODNUTIE...ak sa akotak darí preklenúť sinusoidu krízy v jej negatívnej polohe, ale aj s vedecky ucelenou koncepciou tak politickej, ako ekonomickej predvídavosti v časovom rozpätí najmenej 20 rokov -čiže 2012-2032. A z vymedzeným priestorom formy i obsahu, ale hlavne existenčnej spoluzodpovednosti za vývoj štátu PO DOHODE, ale aj s OBČANMI štátu, KTO bude mať primárne postavenie i primárnu zodpovednosť za chod štátu - alebo administratíva štátu s politickou zodpovednosťou aj za bankový sektor a jeho štátnu a nielen súkromnú angažovanosť, alebo opačne...Lebo "OBAMOVANIE" v USA s akousi "replikou" Brežnevovské centráneho riadenia ...to neni ku cti ani Obamovi ani USA do 2012?! Neviem čo ešte dodať ku tomuto "gordickému usaeuroUZLU"?!
    turcan
  • nejsem
    25.01.2012 11:05

    ani necítím kompetenci k odpovědi za Patrii, ale mám pocit, že tady někdo střílí bez míření. Podle mne tu o tajemné ruce trhu není řeč, ať už se jedná o doslovný překlad nebo volné zpracování textu z The Wilder View. Mám za to, že stát má mimo veškerou pochybnost páky, jimiž může ovlivnit chování svých subjektů a tady se píše, že je (asi) ke své škodě nevyužil. Na tom nic hrůzostrašného nevidím.
    lime
  • takže teď jste nám řekl kde řešení není
    25.01.2012 11:03

    a kde tedy je?
    Bo
  • Jímá mě hrůza
    25.01.2012 8:16

    Jímá mě hrůza, kdo se asi skrývá pod tajuplnou "redakcí, Patria online". Jak si představuje, že trh bude vykonávat kontrolu nad firmami a donutí neflexibilní management k utracení úspor? Japonsko svým zrychleným vývojem a pádem pod spáry globalizačních sousedů předběhlo ostatní vyspělý svět. Řešení jistě není v nějaké makroekonomické fiskálně monetární hře, jak nám tady komentáře pořád předvádějí.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university