Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusnok (NERV) na Patria.cz: Než příslibu důchodu od státu, věřte vlastním reálným úsporám. Hrdým Řekům dopřejme cestu „suverénní“ odpovědnosti

Rusnok (NERV) na Patria.cz: Než příslibu důchodu od státu, věřte vlastním reálným úsporám. Hrdým Řekům dopřejme cestu „suverénní“ odpovědnosti

10.02.2012 18:17, aktualizováno: 10.2. 18:24

Aktualizováno

Předpoklad, že budou po celou dobu platit stejná pravidla pro výši důchodu z 1. průběžně financovaného pilíře důchodového systému, je s ohledem na vývoj populace neudržitelný. „Porovnáváme tedy příslib důchodu z 1. pilíře s reálnými úsporami na vlastním individuálním účtu chráněnými obecnými zásadami ochrany majetku,“ řekl budoucím důchodcům Jiří Rusnok v online rozhovoru na Patria.cz. Prezident Asociace penzijních fondů ČR a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) sám sice vládu prosazenou reformu penzijního systému za optimální nepovažuje, ale věří, že po určitých úpravách může postupně fungovat „docela dobře“.

Podstatou v září loňského roku schválené penzijní reformy je to, že si lidé od roku 2013 budou moci část peněz, které nyní odvádějí na státní důchodový účet, z nichž se platí důchody v rámci současného průběžného důchodového sytému, spořit na individuální účty u transformovaných penzijních společností. Uvádění vládou prosazených reforem do praxe však bude záviset na penzijních fondech. „Počítám s tím, že věci se rozběhnou tak, jak je předjímá příslušná schválená legislativa,“ řekl v dnešním rozhovoru Jiří Rusnok stojící v čele Penzijního fondu ING k transformaci dnešních penzijních fondů na penzijní společnosti a vzniku tzv. 2. pilíře.

Z prvního (státního) pilíře do druhého pilíře si budou moci lidé od začátku příštího roku vyvést 3 procenta ze sociálního pojištění, které nyní činí zhruba 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou však je, že si další 2 procenta ze základu pro výpočet odvodu na sociální pojištění budou muset přidat ze svého. Kolik celkem je radno si spořit na důchod v rámci druhé pilíře? „Obecně platí, že spořit na důchod bych měl zhruba polovinu částky, kterou chci pobírat v důchodu z tohoto spoření. To platí ovšem, pokud spořím cca 40 let; budu-li spořit pouze 20 let, pak to musí být stejná částka, kterou chci v důchodu pobírat,“ doporučil Rusnok.

Člen NERV si přitom nemyslí, že je třeba se bát zestátnění prostředků naspořených na individuálních účtech v rámci druhého pilíře důchodového systému. „Úspory na individuálních důchodových účtech občanů jsou dle mého názoru chráněny obecnými ústavními principy ochrany soukromého vlastnictví,“ argumentoval Rusnok v rozhovoru. V Maďarsku, kde vláda na konci roku 2010 dala občanům na výběr převedení prostředků na individuálních účtech u fondů zpět ke státu, nebo ztrátu zhruba 70 procent svých odvodů na penzi u soukromých fondů, podle Rusnoka „de jure“ rovněž nedošlo k vyvlastnění těchto úspor, ale změnily se tam principy státních důchodů tak, že účastníci 2. pilíře byli de facto nuceni se vzdát účasti v něm. "Ale obecně bych souhlasil, že důchody by neměly být předmětem krátkodobého politického boje a z něj posléze plynoucích častých změn nastavení pravidel. To je praxe, která povede k totální nejistotě občanů, a nakonec nepřinese nikomu nic dobrého. Je to částečně o poučení z lidové moudrosti „Kdo jinému jámu kopá,...”," soudí prezident Asociace penzijních fondů ČR.

 

Online rozhovor s bývalým ministrem financí (v letech 2001-2002) a následně průmyslu a obchodu (2002-2003) se však logicky nevyhnul ani tématu z nejaktuálnějších – dění v Řecku. „Situace kolem Řecka je pro odpovědné politiky EU či eurozóny bezesporu noční můrou,“ otevřel téma Jiří Rusnok a uvedl, že problém nevidí ani tak v tom, že se evropští politici snaží Řecko zachránit před otevřeným bankrotem, nýbrž v tom, že samotní občané Řecka dodnes nepochopili, co se u nich stalo, a o tuto “záchranu” nestojí. „Pak se domnívám, že by asi celkově bylo efektivnější nechat hrdé Řeky řešit jejich problém cestou jejich “suverénní” odpovědnosti,“ vyslovil se ekonom a na jiném místě rozhovoru dodal: „Můj tip je, že Řecko vystoupí (bude vystoupeno) z EMU, ale bude se tam i nadále platit eurem (alespoň po přechodnou dobu).“

Změny však podle Rusnoka nemusí v budoucnu potkat pouze jednotlivé politicko-ekonomické celky, nýbrž celý politický systém. „Prožíváme jistou formu krize demokratického kapitalismu a určitě se dnešní systém bude muset změnit a přizpůsobit novým výzvám,“ zaznělo v rozhovoru na Patria.cz.

Kompletní přepis pátečního online rozhovoru s Jiřím Rusnokem naleznete ZDE


Váš názor
  • Níže uvedená úvaha je velmi chybná
    11.02.2012 18:19

    „Obecně platí, že spořit na důchod bych měl zhruba polovinu částky, kterou chci pobírat v důchodu z tohoto spoření. To platí ovšem, pokud spořím cca 40 let; budu-li spořit pouze 20 let, pak to musí být stejná částka, kterou chci v důchodu pobírat,“ doporučil Rusnok. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Dost dobře si nedovedu představit spořit stejnou částku, jakou bych si představoval jako penzi (hypoteticky 12.000 Kč) po dobu 20-ti let před odchodem do důchodu nebo 40 let měsíčně částku v poloviční výši. Už jenom proto, že současný parametr odchodu do důchodu je nastaven minimálně na 65 let a průměrný věk dožití činí u muže nyní 75 let a ženy 80 let. Znám ze svého okolí velmi málo lidí, kteří by se této statistické hodnoty alespoň dotkly. Prostá úvaha pana RUSNOKA nezmiňuje sebemenší zhodnocení finančních prostředků. Při úvaze 12.000 Kč důchodu (a to není kdovíjaký důchod) by dle výše uvedeného představovalo částku 2.880.000 Kč a to vůbec není přihlédnuto k jakémukoliv zhodnocení, byť v minimální výši 1 % ročně. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- V takovémto případě by důchod při hypotetickém odchodu do důchodu v 65 letech a 15-ti letech života v penzi představovalo minimálně rentu 16.000 Kč. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- To už vůbec neuvažuji o nastupující generaci narozené po roce 2005, kdy jejich odchod do penz je "KALKULOVÁN" v jejich minimálně 71 letech a 6-ti měsících. Může se k této naprosté fikci vyjádřit nejen pan Rusnok nebo kdokoli z vás investucících a tedy majících přehled o výnosech budoucích? ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Už jenom to, že by si měl kdokoli spořící na důchod odkládat prostou částku cca 6.000 Kč by byla velmi zavádějící.
    KONTO
    • Re: Níže uvedená úvaha je velmi chybná
      12.02.2012 10:20

      Možná že pan Rusnok hovořil o reálné hodnotě peněz za těch x let. Velkou část totiž "sežere" inflace. Zhodnocení fondů inflaci nikdy nepokryje a to nemluvím o riziku super/hyper inflace. Kam tedy peníze dát? Do penzijního fondu něco asi také, ale doplnil bych to nemovitostmi, akciemi a třeba i investicí do komodit. Problém je, že na nemovitosti ne všichni dosáhnou a ostatní aktiva jsou dost riziková, takže "babo" raď :-)
      PetrV
      • Rusnok
        12.02.2012 21:40

        Pokud bych měl hovořit o reálných penězích, nelze uvažovat o nominální hodnotě peněz. Tvůj pohled je ryze investiční a pro obyčejné lidi, kterých je většina nemá představu, jak správně nastavit či rozložit riziko do různých instrumentů. Myslím, že krom penzíjního připojištění (2. pilíři moc nefandím), bych se orientoval především do nákupu drahých kovů, především investečního zlata, resp. pamětních mincí, které tuto podmínku velmi solidně splňují. Mám vcelku dobře osvědčeno, že toto je právě ten správný směr. Akcie rovněž preferuji, avšak, chce-li se někdo tomuto věnovat, měl by tak 30-40 % potencionálního portfolia investic mít v nich. Volil bych jak tuzemzské tituly, tak společností globálního rozsahu.
        KONTO
        • Re: Rusnok
          13.02.2012 10:27

          PetrV ma pravdu. Krome ztrat z inflace je potreba pricist ztraty z fondu. Inflace se da predikovat, ale bankroty fondu nikoliv, protoze je skoro na 99% jasne, ze takova fondy v dluhove krizi nepreziji. No, popisujes pouze stav, do ktereho jsme spadli. Pred existenci dnesni miry fondu, dluhove zateze atd... obyvatelstvo moc dobre umelo financne kalkulovat a investovat. Za 1. republiky to zvladal kazdy blby sedlak. Ze to dnes nikdo nedokaze neni jejich vina, ale vina politiku od doby skonceni 2 sv. valky, tedy vcetne marxistu, zidu, komunistu, socialisticke internacionaly a radobykapitalistu. Z lidi se stalo degradovane stado, ale to uz neni problem duchodu a souvisejicich faktoru.
          Jesse
          • to Jesse
            13.02.2012 13:27

            Umět investovat umí každý, kdo umí hospodařit se svými finančními prostředky a nikoliv žít na dluh. Pokud mám, koupím a pokud nemám, koupím také. To je bohužel současná realita. Málokdo si dovede ukládat peníze na dobu pozdější, na dobu kdy může být hůř. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Pokud dovedeš predikovat inflaci, jsi tedy machr. To nedovedu já, ani členové bankovní rady ČNB, kteří inflaci cílují nikoliv predikují. V tom případě by žádná krize témeř nevznikla, neboť tento makroekonomický indikátor je jedním ze 4 faktorů makroekonomie, jež nelze nikdy zodpovědně dát do optimální rovnováhy s nezaměstnaností, obchodní bilancí či směnnými kursy naší měny k jiným měnám.
            KONTO
        • Re: Rusnok
          12.02.2012 23:26

          nikoliv tuzemzské, ale tuzemské
          KONTO
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů