Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda schválila novou strategii podpory českého exportu

Vláda schválila novou strategii podpory českého exportu

15.03.2012 11:23
Autor: mediafax

Místo stávajících 37 má českých podnikům v zahraničí nově pomáhat 70 obchodních misí. Počítá s tím Exportní strategie ČR pro období 2012 – 2020 ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), kterou ve středu schválila vláda.

Premiér Petr Nečas (ODS) připustil, že na vládě byla o exportní strategii živá debata, ale že s ohledem na závěrečné souhlasné hlasování lze návrh považovat za koaličně dohodnutý. "Pro návrh hlasovala nadpoloviční většina ministrů ze všech tří koaličních stran. Nedošlo tedy na nějaké stranické dělení," uvedl předseda vlády.

"Dokážeme téměř zdvojnásobit počet obchodních misí bez zvýšení nároků na státní rozpočet," slíbil už začátkem února ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Podle něj je cílem přeměnit mnohdy roztříštěné zastoupení agentur jako CzechTrade nebo CzechInvest v jedno místo, kam by se podnikatelé mohli v zahraničí obrátit. Přímé sloučení obou agentur ale v plánu zatím není, dodal Kuba.

Exportní strategie definuje 37 zemí mimo Evropskou unii, na které by se státní podpora pro české podniky měla soustředit. Mezi tucet prioritních zemí MPO zařadilo například Brazílii, Čínu, Indii, Irák nebo Turecko. Jako zájmové země, kterých je 25, rezort vyjmenoval například Chile, Nigérii, Senegal, Spojené arabské emiráty nebo Thajsko.

Seznam zájmových zemí přitom MPO ještě před jednáním vlády mírně upravilo. Z původní soupisky vypadlo Alžírsko, Gruzie, Jižní Korea a Uzbekistán, nově se sem dostala naopak Kolumbie.

"Prvním rizikovým bodem českého exportu je silná závislost na jednom teritoriu. Druhým rizikem je velká závislost na jednom segmentu, především na dopravní zařízení a stroje," vypočetl stávající hrozby premiér Nečas, které svému stranickému kolegovi při únorové prezentaci asistoval. "Tuto strategii považuji za jeden z klíčových dokumentů vlády pod mým vedením," dodal předseda vlády.

Nečas připomněl, že 83 procent českého exportu směřuje do zemí Evropské unie a zhruba třetina do Německa. Polovinu vývozu z České republiky přitom zajišťuje jen deset exportérů. Premiér proto zdůraznil, že dalším cílem strategie je ve větší míře umožnit zahraniční expanzi také menším a středním firmám.

"Prioritní obory ani nemůžou být. Podpoříme každou českou firmu, která má konkurenceschopné zboží nebo služby. U základního zboží a služeb bude priorita: žádná privilegia, žádná diskriminace," uvedl dále předseda vlády.

"Je pro nás důležité, abychom trhy, které jsme někdy zbytečně opouštěli, dokázali zase obsadit," přiznal ministr Kuba. Zároveň ale dodal, že českou strategií nemá být z Evropy vycouvat. Složení obchodních misí pak načrtl slovy: "Jde nám o to dodat do týmu diplomata člověka, který se bude na trhu maximálně orientovat."

Novu strategii ocenil už dříve i prezident Hospodářské komory Petr Kužel nebo člen Národní ekonomické rady vlády Michal Mejstřík. Šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák upozornil, že klíčová pro úspěch exportní strategie bude také spolupráce ministerstva zahraničních věcí (MZV).

Právě MZV se ale proti dokumentu od kolegů z MPO v pondělí ostře vymezilo. Kromě obsáhlého seznamu připomínek vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09) vyčinil ministru Kubovi, že s ním o podpoře exportu osobně vůbec nemluvil.

"Uvidím, co pan ministr na vládu přinese. Já jsem to ještě neviděl, on mne taky nezkontaktoval. Tak se k tomu nebudu vyjadřovat. Jediné, co o tom vím, jsem slyšel jako úryvek tiskovky, to bylo vše," řekl Schwarzenberg na dotaz agentury Mediafax, když představil vlastní novinky v podpoře českých podnikatelů v zahraničí.

"Pan ministr průmyslu a obchodu začal na své koncepci pracovat. Předtím nás nezkontaktoval, neptal se, tak vytvořil koncepci vlastní. My už na tom pracujeme dva roky, mluvili jsme s jeho předchůdcem, panem (Martinem) Kocourkem (ODS). Každý má svůj způsob práce," postěžoval si vicepremiér.

Vláda nakonec exportní strategii projednávala zhruba hodinu.

MPO v průběhu vypořádání připomínek většině podnětů od rezortu zahraničních věcí buď zcela, nebo aspoň částečně vyhovělo. Ustoupilo například připomínce, aby nebyl seznam prioritních zemí stanovený napevno až do roku 2020, místo toho by se měl v roce 2014 a 2017 přehodnotit.

12 prioritních zemí exportní strategie ČR:

Brazílie, Čína, Indie, Irák, Kazachstán, Mexiko, Rusko, Srbsko, Turecko, Ukrajina, USA, Vietnam.

25 zájmových zemí exportní strategie ČR:

Angola, Argentina, Austrálie, Ázerbájdžán, Bělorusko, Egypt, Etiopie, Ghana, Hongkong, Chile, Chorvatsko, Izrael, Japonsko, JAR, Kanada, Kolumbie, Maroko, Moldavsko, Nigérie, Saudská Arábie, Senegal, Singapur, Spojené arabské emiráty, Švýcarsko, Thajsko.


Váš názor
  • Pochvala autora je fakt cenná
    15.03.2012 14:06

    Materiál vypracoval na zakázku MPO p. Mejstřík. Že si to pak následně sám pochválil je fakt komické...
    Karel Havel
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m