Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas chce dohodu na většinové vládě do 10. dubna, nebo předčasné volby. Pro VV demise až poslední možností

Nečas chce dohodu na většinové vládě do 10. dubna, nebo předčasné volby. Pro VV demise až poslední možností

04.04.2012 15:39, aktualizováno: 5.4. 9:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Občanští demokraté dávají Věcem veřejným na jednání o budoucí podobě vlády týden. Premiér Petr Nečas uvedl po zasedání grémia ODS, že chce jednat s partnery o pokračování dosavadní vlády do středy 11. dubna. Dohodu čeká v úterý. Poslanecký klub Věcí veřejných následně večer odhlasoval, že zástupci strany mají jednat o pokračování vlády a prosazení požadavků nejmenší vládní strany. Až pokud by jednání zkrachovala, ministři podají demise. Na jejich sepsání ani odevzdání kamkoli zatím nedošlo. "Tohle jsem neřešil. Já jsem dneska vedl bezpečnostní výbor. Já jsem je ani nechtěl. To je porucha PR oddělení, nemám s tím nic společného," reagoval včera večer John na otázku demisí ministrů.

ODS nabídla revizi programu a zrušení tří ministerstev, jak žádají Věci veřejné. Pokud se dohody dosáhnout nepodaří, podporuje premiér možnost předčasných voleb, které by se měly konat ideálně v termínu 22. a 23. června letošního roku. Přistoupit nechce na menšinovou, ani vratce většinovou vládu. Trvá na bezpečné většině ve sněmovně.

ODS v prohlášení po jednání grémia strany uvedla, že současnou politickou situaci považuje za mimořádně vážnou. "Nepřipustíme, aby byla důvěryhodnost České republiky ohrožena vleklou politickou krizí. Proto musí být řešení rychlé a odpovědné," píše. 

Za první nutný krok považuje vést jednání s koaličními partnery. "Časovým limitem pro rozhodnutí, zda lze situaci řešit na půdorysu stávající koalice, je pro ODS úterý 10. dubna," stanovila ODS. Již zítra 5. dubna proběhnou bilaterální jednání s TOP 09 a stranou Věci veřejné. "Mezi pátkem a pondělím předpokládám čas pro velikonoční rozjímání a zpytování svědomí koaličních politiků," dodal Nečas. 

Na úterý 10. dubna svolává pak premiér třístranné koaliční jednání, jehož výsledkem musí být dohoda o pokračování reformní vlády rozpočtové odpovědnosti s bezpečnou většinou v Poslanecké sněmovně. Součástí dohody musí být i nezbytné legislativní kroky, které umožní dostat deficit veřejných financí od roku 2013 pod 3 % HDP. "Současně navrhnu revizi vládního programového prohlášení. Je korektní a férové otevřeně sdělit veřejnosti, které části vládního programu nebudou realizovány buď z důvodu časového tlaku, nebo rozpočtových omezení. Také navrhnu, aby do konce letošního roku jako součást vládních úspor byla zrušena 3 ministerstva," uvedl Nečas. 

V případě dosažení dohody vláda ve středu 11. dubna schválí kroky nezbytné pro přípravu rozpočtu na roky 2013 a 2014. Současně ODS svolává na středu 11. dubna Výkonnou radu ODS a na úterý 10. dubna společné jednání poslaneckého a senátorského klubu ODS.

V případě nedosažení dohody v úterý 10. dubna či neschválení kroků nezbytných pro přípravu státních rozpočtů na roky 2013 a 2014 ODS navrhne a podpoří urychlené konání předčasných voleb, nejlépe v termínu 22. a 23. června 2012. V takovém případě "před rozpuštěním Poslanecké sněmovny považujeme za nutné schválit legislativní kroky nezbytné pro přímou volbu prezidenta".

Grémium ODS navrhne v případě předčasných voleb Výkonné radě ODS následující harmonogram primárních voleb a sestavení kandidátních listin: 

pro místní sdružení ODS: do 25. 4. 2012 
pro oblastní sdružení ODS: do 2. 5. 2012 
pro regionální sdružení: do 8. 5. 2012 

"V případě předčasných voleb předpokládám intenzivní jednání s představiteli TOP 09 a ČSSD," dodal Nečas.

Strany by měly pokračovat v jednání o cestě z vládní krize. Pokud ale jejich rozhovory selžou, jsou řešením rychlé předčasné volby konané před červencem. To je postoj, který dnes sdělil prezident České republiky Václav Klaus.

Klaus souhlasí s premiérem Petrem Nečasem v tom, že by politici měli ztišit silná slova a vážná jednání o dalším osudu vlády zahájit po Velikonocích. Rozhovory prý zatím nechce koordinovat a nechává je na premiérovi. "Vždy jsem pro nalezení nějaké dohody. Nicméně bych chtěl říci zcela jasně, že když ne nalezení dohody, tak pak předčasné volby, ale ne kdovíkdy, pak předčasné volby hned, pak předčasné volby co nejdříve, pak předčasné volby do léta," prohlásil Klaus. Dodal, že pokud by se politické strany na předčasných volbách domluvily, jejich konání "ani na minutu neprodlouží". "Buď se dohodnou, nebo předčasné volby okamžitě".

Středeční jednání předsednictva TOP 09 skončila s obdobným závěrem jako grémium ODS. V úterý 10. dubna se koaliční strany buď dohodnou na pokračování spolupráce, nebo začne jednání o předčasných volbách v co nejbližším termínu, uvedl 1. místopředseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek. "TOP 09 je přesvědčena, že nejen jí, ale i veřejnosti došla trpělivost se stranou Věci veřejné. Včera mediálně prezentovaný návrh VV pokládáme za nepřijatelný, svým způsobem nestoudný a odmítáme se jím zbývat," prohlásil Kalousek.

Ministr připomněl, že ekonomičtí ministři už měsíc jednají o rozpočtových opatřeních pro roky 2013 nebo 2014. "Pokládáme za nezbytné, aby toto jednání bylo na nejvyšší koaliční úrovni ukončeno," zmínil Kalousek a dodal, že pokud začátkem příštího týdne k takové dohodě nedojde, přicházejí do hry předčasné volby. Kalousek opakovaně uvedl, že jakkoli si předčasné volby nepřeje, někdy není zbytí. "Volby nemohou být na podzim, ale na konci června. Nejlépe by ale bylo, kdybychom se vrátili ke své práci," doplnil.
 
"TOP 09 je přesvědčena, že nejen jí, ale i veřejnosti došla trpělivost s nepřijatelným politickým stylem strany Věci veřejné. Včera mediálně prezentovaný návrh VV pokládáme za nepřijatelný a svým způsobem nestoudný a odmítáme se jím vážně zbývat," prohlásil Kalousek. "Pokládáme za nezbytné, aby příští úterý bylo toto jednání bylo na nejvyšší koaliční úrovni ukončeno. Programové prohlášení vlády pak bude upraveno dle aktualizovaných rozpočtových možností," zmínil Kalousek a dodal, že pokud začátkem příštího týdne k takové dohodě nedojde, přicházejí do hry předčasné volby. "Ty nemohou být na podzim, ale na konci června. Nejlépe by ale bylo, kdybychom se vrátili ke své práci," dodal. Návrh na zrušení tří ministerstev, který ve středu bez bližších podrobností zmínil premiér Petr Nečas (ODS), je podle Kalouska "v intencích toho, co projednává porada ekonomických ministrů".

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg označil Věci veřejné za partnera, který pracuje na vlastní destrukci i na zničení svých partnerů. "S takovým partnerem je opravu pracovat nemožné, neboť není náš úkol, abychom koaličního partnera vždy s námahou zachraňovali před sebevraždou," prohlásil vicepremiér a ministr zahraničí. "Asi je musíme přenechat jejich osudu," připojil.



 
Podle názoru nadpoloviční většiny veřejnosti je východiskem z aktuální situace kolem koaliční vlády její demise a vyhlášení předčasných voleb. Pokračování stávající vlády, která prochází jednou z dalších krizí, si přeje pouze šest procent domácí populace, je závěrem bleskového průzkumu společnosti SANEP.


001


Největší podíl mají na ztrátě důvěryhodnosti stávající koaliční vlády premiéra Petra Nečase korupční kauzy představitelů všech tří vládních stran. Je o tom přesvědčeno 52.3% dotázaných.


002


(Zdroj: čtk, mediafax, SANEP)


Váš názor
  • Jj, ratlík zaštěkal a ODS
    04.04.2012 17:59

    začala rušit dokonce hned ministerstva najednou. Ale to měli udělat dávno, proč je zaváděli? Ten tlak VV přináší ovoce, i přes tu nenávistnou kampaň ze strany politického podsvětí.
    Jesse
    • Re: Jj, ratlík zaštěkal a ODS
      04.04.2012 18:44

      inteligence veverky http://www.youtube.com/watch?v=FGKu0XsTIMw
      Velkamedvědice
    • Re: Jj, ratlík zaštěkal a ODS
      04.04.2012 18:11

      :-)))) tak tohle je zatím asi hláška pětiletky, srazilo mě to málem pod stůl xD
      db
      • Bufík
        04.04.2012 18:13

        Nech to být.Jesse drogy nebere.To teda ne.
        Velkamedvědice
        • Re: Bufík
          04.04.2012 18:16

          To ne, ale smysl pro humor mě neopouští, ani kdyby všichni revolucionáři kroužkovali :-))
          Jesse
          • jesse
            04.04.2012 18:17

            Že tobě nedá spát ten hnědý kroužek na pinďourovi??
            Velkamedvědice
            • Re: jesse
              04.04.2012 18:24

              To je stigma tvého oblíbence Moravce :-))))))) furt se musím chechtat :-))
              Jesse
              •  
                04.04.2012 18:34

                dam hlas tentokrat komunistum bez ohledu na jakekoliv stigma :)
                Azb
                •  
                  04.04.2012 18:49

                  Tak to můžeš klidně volit ODS. V této straně je víc komunistů, než v KSČ :-)))))))
                  Jesse
                  •  
                    04.04.2012 19:04

                    ty jsem volil ted 2x po sobe, ale nejsem spokojeny, neni tam ani naznak pokusu o transparentni politiku, jednani jsou uzavrena, neverejna, ja chci videt politiku v primem prenosu na webu, abych je mohl hezky kontrolovat jak delaji svou praci. furt naky pletichareni za dverma.. ale volby proste jsou fundamentalne vadnym nastrojem k tvorbe neceho co ma vydrzet fungovat dyl nez rok, takze je upe jedno komu to hodim. uz to tam hazem 20 let a furt nic. a dokud bude demokracie (vetsina drti mensinu) se slavnejma "svobodnejma (zvolte ty, kteri si mohou zaplatit kamapn)" volbama, tak tady bude porad jen system predatora a koristi (ta korist to je vetsina naroda, ta bude muset byt neustale v defenzive).
                    Azb
                    • to Azb
                      04.04.2012 20:34

                      Mile jsi mě překvapil. Věta - ..."volby jsou fundamentalne vadnym nastrojem"... ve mě vzbudila pocit, že jsou u nás ještě někteří lidé normální. Tesat do kamene !!
                      Jesse
                      • Re: to Azb
                        04.04.2012 20:45

                        Ty jsi pokrytec.Takže už Ti nevadí,že Azb volil ods.
                        Velkamedvědice
                        •  
                          04.04.2012 20:54

                          :) no tak kluci. musime to vyresit nak sofistikovane, jinac bude budoucnost sedsi nez socialistickej beton.
                          Azb
                • Azb
                  04.04.2012 18:37

                  Tak já dám hlas ODS bez ohledu na stigma,bo Nečas bydlí v paneláku a jezdí fabií.
                  Velkamedvědice
                  • Re: Azb
                    04.04.2012 18:51

                    No, v tom paneláku už bydlí jeho manželka dlouho sama :-))
                    Jesse
                • Rythmus hledá
                  04.04.2012 18:37

                  tvůj hlas, dej ho radši jemu!!!
                  ZUZKA
                  • Rytmus o Jessem
                    04.04.2012 18:40

                    http://www.youtube.com/watch?v=V4InklFln7M
                    Velkamedvědice
        • Re: Bufík
          04.04.2012 18:15

          možná by měl ale něco zkusit, pro léčebný účely...
          db
  •  
    04.04.2012 17:29

    Zdá se,že Nečas stáhl ocas do třetí průmětny a VV opět prosadí svou,tj.že oni jediní se bijí za prostý český lid což je ovšem holá pravda,ostatně je to právě ODS jež kráčí od průšvihu k průšvihu o Topce nemluvě.
    BOB
  •  
    04.04.2012 16:34

    Budu volit komunisty. Nic horšího se nemůže stát. Politické procesy nebudou,, slíbili to. Vnitrostranická demokracie byla u nich vždycky, Korupce, nebyla potřeba , špičky měli všechno na co si pomysleli. Burza stojí za h.... likvidita mizerná, když ji zruší, nebude ji škoda. Budou schůze, nebude kriminalita lidi nabudou mít čas, Budou akce "Z" a poroste nám společný majetek. Jo rozhod jsem se budu volit komunisty.
    Homo
    • Homo a jeho volba
      04.04.2012 18:47

      U některých jedinců v této republice zřejmě došlo k pomatení mysli, proto opět doporučuji účinný lék, tentokrát s širokým účinkem, nejlépe značky VULCAN. Dávkování je ovšem velmi problematické / striktně se vyžaduje spotřebovat celé balení šesti tisíc kusů během jedné minuty /. Je tedy vhodné použít při shromáždění více takto postižených osob. Příbalový leták zde: http://www.stream.cz/uservideo/541360
      connoisseur
    • Já budu volit
      04.04.2012 18:32

      Obamu...Balím kufry a frčím..Dnes jsem slyšela ve městě jak se hlouček baví o tom, že Janoušek má 2 miliardy korun a nikomu to není divné))) a to je ta krááásnááá země, země česká, Domov Můůůj, země česká, domov můůůůj
      ZUZKA
    • Homo
      04.04.2012 17:07

      Neprovokuj a zpívej!!!
      Velkamedvědice
      • Re: Homo
        04.04.2012 17:57

        Tys chytil odpoledne úpal, že?:-)) Kdy začneš myslet? Kdyby přece jenom, tak pochopíš, že tento polointeligentní bodrý český lid vehnaly do náruče politické špičky (rozuměj bývalá, dnes mafiánská struktura) TOP, ODS a ČSSD. Občas přiložili polénko do ohně slizouni z KDU-ČSL. Komouši se jen v úkrytu chechtají. No a lidé si stále myslí, že když budou kroužkovat, že něco změní. Blbost. Soudruzi se vrátí a zase rozdají legitimace. Plačka Němcová z ODS bude v barvách KSČ opět hořekovat za demokracii a označovat všechny nepřejníky za lidi, kteří neumí vládnout, protože to umí jen oni. Zatím v barvách ODS a spol (rozuměj stará dobrá Národní Fronta) Mezi tím si rozebrali majetek, který bude lid znovu budovat. Až ho vybuduje, zase ho nějaký vy***ý poloekonom zprivatizuje. Ani církev nepřijde zkrátka. Zase si zahraje na mučedníky a zase vyinkasuje tučnou dávku. Dnes už dokonce s inflační přirážkou. Ten Kalousek je hlava, co?:-(((
        Jesse
        • jESSE
          04.04.2012 18:10

          Tobě opravdu hrabe.Jak to souvisí s písní od Kryla??Co mně to zase podsouváš??Na co reaguješ??ten text si vyřiď s Karlem.Jdyby hloupost nadnášela,létáš jako holubička.
          Velkamedvědice
          • Re: jESSE
            04.04.2012 18:14

            Kdybych reagoval na Kryla, tak půjdu o řádek níž :-)) Prostě jsi chytil úpal, mno...:-)) A ten zapnutej CapsLook to jen potvrzuje :-))
            Jesse
            • Jesse
              04.04.2012 18:20

              Na větu neprovokuj a vzpomeń na komunistické důchoce za v podání Kryla??Hm..Ty budeš těžký pseudointelektuál,podle toho,co jsi z této repliky vyčetl.
              Velkamedvědice
      • Re: Homo
        04.04.2012 17:07

        Tuhle jsem myslel,si v důchodě,tuhle si zpívali za bastardů komačů.http://www.youtube.com/watch?v=fxYUeYcruzY
        Velkamedvědice
    • Joo komunisty!??
      04.04.2012 17:04

      To je nápad! U nich byla skělá vnitrostranická diskuse a disciplína - ti nepohodlní vždycky odešli do krimu nebo na popraviště, jo skělé vyhlídky..., jen ať si to řekne víc lidí, to pak radši rychle emigrovat...u nich vždycky platilo, když ptáčka lapají, hezky mu zpívají..., když ho ovšem lapnou, tak ta písnička je ale o dost jinší...
      Jane
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m